Tavaszi fáradtság vagy vashiány?

Beköszöntött a tavasz, egyre többször ébredünk napsütéses reggelre, a madarak csicseregnek, a természet kivirul – mi mégsem tudunk kikecmeregni az ágyból? Mi is az a tavaszi fáradtság, s mennyire kell komolyan venni?

Tavasszal sokan panaszkodunk krónikus fáradtságra, az immunrendszerünk gyenge, többen álmatlansággal küzdenek, vagy csak egyszerűen pocsékul érzik magukat. Ilyenkor tavaszi fáradtságot emlegetünk, azonban más is megbújhat a háttérben…

Az, hogy gyengébbnek érezzük magunkat, lehet a szervezetünk természetes reakciója a megváltozott körülményekre: melegebb van, több napfényhez jutunk, s nagyobbak a hőmérsékletingadozások is. Ehhez a testünknek hozzá kell szoknia, de a tavaszi fáradtság pár nap, esetleg néhány hét alatt megszűnik.

Ugyanakkor a tél folyamán jellemzően kevesebb vitaminhoz, ásványi anyaghoz és éltető napfényhez jutunk, ami mellett szervezetünknek még gyakrabban kell felvennie a harcot a különféle kórokozókkal is.
Ezért könnyen kialakulhat a B3-, D- és C-vitamin hiánya, de vashiány is.

A kórokozóknak növekedésükhöz vasra van szükségük, a szervezetünk azonban próbálja ilyen esetben a vaskészletünket „elrejteni” a májba. Mivel télen gyakrabban vagyunk betegek, mindez vashiányhoz vezethet, ami szintén lehet oka a levertségnek, fáradtságnak.

A magas vastartalmú élelmiszerek közé tartozik a máj, a vörös húsok, a hal és kagyló, a tojás és a szárnyasok. Bővebben itt olvashatunk a vashiány esetén javasolt étkezésről. A vashiány kezeléséről pedig itt olvashat.

A Kräuterblut táplálék-kiegészítő természetes vasat és vitaminokat tartalmaz, így segíthet a vashiány és a vashiányos vérszegénység megelőzésében, kezelésében.

A C-vitamint pótolhatjuk citrusfélék, sárgarépa, retek, paprika, kivi, alma, petrezselyem, paradicsom, káposzta, zeller, spenót, málna vagy áfonya fogyasztásával.

A B3-vitamin felelős az agy energiaellátásáért, segít koncentrálnunk. Megtalálható a halakban, tejben, almában, csonthéjasokban, zöld leveles zöldségekben.

A szervezet immunitásában nagy szerepet játszó D-vitamin felvételének egy része a napfény segítségével történik, de tejtermékek, tojás, tőkehal és tőkehalmájolaj bevitelével is pótolhatjuk. De ha tehetjük, töltsünk most kint minél több időt a szabadban, napfényben.