Étkezés a terhesség alatt

A gyermekvárás különleges esemény egy nő életében. Az élet semmilyen más szakaszában sem alakul ki két ember között ilyen mély kapcsolat. A magzat növekedésével párhuzamosan a fiatal nő anyává érik és egy teljesen új felelősségérzést él át. A gyermek érkezésére való felkészülés, a szülés előtti hetek azonban a kismamák számára nem mindig felhőtlen időszak. Annak ellenére, hogy a kis jövevényt izgatottan várják, a terhesség kellemetlen tünetekkel is járhat, mint például hányinger, fáradtság, vagy az energiaszint csökkenése.

Nagyon fontos, hogy a kismamák vigyázzanak magukra, hiszen ez az időszak maximális teljesítményszintet követel szervezetüktől. A szervezetükkel szemben támasztott nagyobb igénybevétel ellensúlyozása érdekében fontos, hogy sokat aludjanak, eleget mozogjanak, egészséges és kiegyensúlyozott étrendet kövessenek, amely megfelel a várandóság miatt fellépő igényváltozásoknak.

Az a tanács, hogy „most két ember helyett kell enned”, már rég idejétmúlt. Míg a kalóriaszükséglet a gyermekvárás első hónapjaiban csak jelentéktelen mértékben emelkedik, addig a szervezet vitaminok és ásványi anyagok iránti igénye jelentősen megnő.

Néhány ételfajta, amit érdemes elkerülni:

  • bizonyos sajtok, mint pl. a brie, a camembert, és a márványsajt
  • májkrémek
  • nyers, vagy csak részben megfőzött tojás, nyers, vagy nem megfelelően megfőtt húsok
  • cápa, kardhal, és marlin (nyársorrú hal), nyers kagyló
  • alkohol
  • több mint 300 mg koffein naponta
  • májkészítmények és A vitamin tartalmú táplálék-kiegészítők

Tudta?

A táplálékból bevitt vas csupán 5-10 százaléka szívódik fel.

Javítson ezen az arányon C-vitamint tartalmazó gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával vagy válasszon olyan táplálék-kiegészítőt, amely könnyen felszívódik.

Forrás: Hoffbrand’s Essential Haematology

Az étrend – amire a kismama szervezetének különösen szüksége van

Miután a kismama az étkezése során bevitt táplálékkal táplálja a magzatát is, így teljes egészében az ő étrendjétől függ, hogy milyen tápanyagok jutnak el a fejlődő magzathoz.

Kalcium

Nélkülözhetetlen a magzat csontozatának és fogazatának kifejlődéséhez, így várandósság alatt a szokásos mennyiségtől jóval több bevitele szükséges.

A megnövekedett kalciumszükségletet fedezni tudja, ha megfelelő mennyiségű tejterméket fogyaszt, pl. joghurtot, tejet és sajtot. Azok számára, akik laktóz intoleranciában szenvednek, a szójatej megfelelő alternatíva.

Jód

A jód fontos szerepet játszik a magzat fejlődésében. Elengedhetetlenül szükséges a pajzsmirigyhormon termelődéséhez, amely pedig nagyon fontos a magzat szerveinek kifejlődéséhez. Hiányában lelassulhat az anyagcsere és fennállhat a spontán abortusz veszélye is.

Természetes jódforrások: tengeri hal és tengeri moszat, tengeri (jódozott só), kagyló, dió, kesudió.

Folsav

Különösen fontos az első néhány hónapban, amikor a velőcső kialakul. Javasolt napi 400 mikrogramm folsavat tartalmazó kiegészítő szedése, felszívódásához azonban B12 vitamin szükséges.

Természetes folsavforrások: paradicsom, brokkoli, zöld leveles zöldségek, kelkáposzta, karfiol, spenót, élesztő.

Vas

Mind az anya szervezetének működéséhez, mind pedig a magzat egészséges fejlődéséhez vasra van szükség, mert ez az elem elengedhetetlen a vörösvértestek képződéséhez és az anyagcseréhez. A vörösvértestek oxigénszállításért felelős alkotóeleme a hemoglobin, amely azonban vas nélkül nem képes az oxigént megkötni és azt szállítani az anya és gyermeke szöveteihez. Ezért terhesség alatt a vér vasszintjét a megnövekedett vasszükséglet miatt rendszeresen ellenőrizni kell. Az emberi test vasfelszívó – és vastároló képessége igen korlátozott, ezért ahhoz, hogy egy egészséges vasszintet meg lehessen tartani, javasolt olyan kiegészítők szedése, melyek kímélik az emésztőrendszert, és jól felszívódnak.

Természetes vastartalmú ételek: húsok, halak, kagyló, máj, babfélék, szója, spenót, sóska, tojássárgája.

Rostok

Jótékony hatással vannak az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működésére. Táplálkozás-élettani jelentőségük, hogy emészthetetlenek, így tisztítják a vastagbelet és segítenek a székrekedés megelőzésében.

Természetes rostforrások: teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér – és tésztafélék, hüvelyesek, brokkoli, cékla, egyéb zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonafélék, rozs, hajdina, zab, korpa.