Sokan nem tudják, hogy a bélrendszer nem csak emésztés helyszíne, hanem fontos immunszerv is. A bélrendszer állapota, működése és egészsége éppen ezért alapjaiban határozza meg azt, hogy mennyire vagyunk képesek megküzdeni a kórokozókkal. Nézzük, hogy mire kell figyelnünk, és mit tehetünk a bélflóra egyensúlyának fenntartásáért!
A bélrendszerünk baktériumok millióinak ad otthont. Olyan baktériumoknak, amelyek elengedhetetlenek az immunitáshoz, így az egészségünk megőrzéséhez is.
Az immunrendszerünk tulajdonképpen a testünk védelmi hálója. Ha úgy érzékeli, hogy valahol valami nincs rendben, akkor gyógyulást elősegítő módon reagál. Éppen ezért fontos a számunkra, hogy mindent megtegyünk az immunrendszerünk támogatásáért, amihez szorosan hozzákapcsolódik a bélflóra egyensúlyának fenntartása is.
Hogyan kapcsolódik az immunrendszer a bélrendszerhez?
Minden alkalommal, amikor eszünk, a bélbaktériumaink lebontják az elfogyasztott táplálékot, és az így lebontott tápanyagokat a szervezet felhasználja a növekedéshez, fejlődéshez, működéshez.
A folyamat során az egészséges bélbaktériumok hasznos vegyületeket termelnek, amelyek segítenek az optimális működésben, és előnyösek az immunrendszer működése szempontjából.
Néha azonban előfordul, hogy a bélrendszerben lévő baktériumok egyensúlya felborul, és olyan vegyületek is termelődnek, amelyek gyulladásos reakciókhoz vezetnek, így károsan hatnak az immunrendszerre. Ennek oka lehet többek között a stressz, az erősen feldolgozott élelmiszerekből álló étrend vagy az ismétlődő antibiotikum-kúra.
Miért van szükség a bélflóra egyensúlyára?
Nagyon fontos tudni, hogy mindenkinek egyedi a bélflóraösszetétele, így az is egyedi, hogy milyen ételek vannak jótékony vagy esetleg káros hatással. Érdemes figyelni önmagunkat. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor egy egyszerű táplálkozási napló sokat segíthet. Néhány héten keresztül írjuk fel minden nap, hogy mit fogyasztottunk és hogyan éreztük magunkat. Hamarosan egyértelmű lesz számunkra, hogy mely ételek okoznak panaszt, illetve melyeket fogyaszthatjuk nyugodtan. Egy ilyen táplálkozási napló a szakorvosnak is hatalmas segítség.
Bár tény, hogy minden ember egyedi, azért a szakemberek egyetértenek abban, hogy egy zöldségekben, gyümölcsökben és egészséges rostokban gazdag, alacsony cukortartalmú és kevés feldolgozott ételt tartalmazó étrend elősegítheti a bélbaktériumok egyensúlyának fenntartását.
5 tipp a bélflóra egyensúlyának fenntartásához
1. Fermentált ételek fogyasztása
A savanyú káposzta, a joghurt és a kefir számos egészséges baktériumot tartalmaz, így jótékony hatással lehet a bélflóra egyensúlyára.
2. Prebiotikumok fogyasztása
A prebiotikus rosttartalmú élelmiszerek nélkülözhetetlenek, mert táplálják az egészséges baktériumokat, és serkentik a növekedésüket. Bélbarát prebiotikus rostok közé tartozik például a csicsóka, a spárga, a hagyma és a fokhagyma, a paradicsom, a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek.
3. Többféle színű zöldségek fogyasztása
Minél színesebb a tányérunk, annál jobb! A színes zöldségek ugyanis sok értékes antioxidánst tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak a szervezetben kialakuló gyulladások csillapításához.
4. Mozgás
A napi mozgás elengedhetetlen a bélrendszer egészségéhez, illetve hozzájárul a fizikai és mentális jólléthez. Nem kell minden nap edzőterembe járni. Egy hosszú séta vagy egy könnyed kocogás már sokat segíthet. A lényeg, hogy minden nap végezzünk valamilyen testmozgást. Az edzés hatására ugyanis a vér keringése fokozottabb lesz, a mozgás mechanikus hatása pedig jótékony a bélben található salakanyagok mozgására.
5. Finomított, feldolgozott ételek mellőzése
A feldolgozott, valamint túl sok cukrot és adalékanyagot tartalmazó ételek fogyasztása megterheli a bélrendszert és felboríthatja a bélflóra egyensúlyát. dr.Balaicza Erika belgyógyász főorvos szerint a betegségek többsége alapjaiban az emésztés túlterhelésével, a bél- és nyirokrendszer, illetve a baktériumflóra károsodásával áll szoros kapcsolatban.
A doktornő szerint támogathatjuk a bélrendszerünket, ha rendszeresen fogyasztunk lenmagot, zabkorpát, aszalt szilvalevet vagy savanyú káposztalevet, áfonyát, gyömbért és articsókát. Ugyancsak jótékony hatású lehet a bélflóra egyensúlyára a görcsoldó kamilla, illetve az ánizs és az édeskömény fogyasztása is.
Mit tehetünk, ha nem érezzük jól magunkat?
Bár mi is úgy gondoljuk, hogy elsősorban a megelőzésre kell hangsúlyt fektetni, mégis előfordulhatnak olyan esetek, amikor extra segítségre van szükség. Van, hogy úgy érezzük, hogy valami nem jó, valamitől rossz a közérzetünk, de nem tudjuk megfogalmazni, hogy mi az. Nos, ilyen esetekben lehet, hogy túlterheltük a bélrendszerünket. Érdemes minden esetben kikérni a háziorvos tanácsát, illetve tehermentesíteni a szervezetet.
A Ga-lexír gyógynövénytartalmú, emésztést segítő étrend-kiegészítő gyengéd és kíméletes segítség lehet, hiszen természetes összetevői révén hozzájárulhat a bélrendszer egészséges működéséhez és az emésztéshez. Fő összetevője az articsóka, amit már a 16. században is ismertek az emésztésre gyakorolt pozitív hatásairól.
A Ga-lexír vegán, 100%-ban glutén-, laktóz-, élesztő és alkoholmentes, nem tartalmaz tartósítószert és édesítőszert sem. Az adagolása rendkívül egyszerű, csupán ki kell mérni az ajánlott napi mennyiséget, elkeverni vízzel és nap közben fokozatosan elfogyasztani.