Gyermekláncfű – 7 dolog, amire jó lehet ez a kis gyógynövény!

Gyermekláncfű, pongyola pitypang vagy cserbóka. Sokféle névvel illetik ezt az sárga virágú gyógynövényt. Amíg néhányan mindent megtesznek, hogy kiirtsák a kertjükből, addig mások élettani hatásai miatt rendszeresen fogyasztják. Nézzük, hogy melyikkel járunk jobban!

Talán azok, akik mindent bevetve próbálnak megszabadulni tőle, nem is tudják, hogy a gyermekláncfüvet évszázadok óta használják a természetes gyógymódokat kedvelők. A fogyasztásában van némi kockázat, de ha ezekkel tisztában vagyunk és odafigyelünk rá, akkor nyugodtan fogyaszthatjuk egészségünk megóvására. Ehhez van is 7 érvünk! Nézzük!

1. A gyermekláncfű nagyon tápláló!

 A gyermekláncfű vagy más néven pitypang a gyökerétől a virágáig rendkívül tápláló növény, mert tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. A pitypang zöldje főzve és nyersen is fogyasztható, kiváló A-, C- és K-vitamin-forrás. Ezen felül tartalmaz még E-vitamint, folsavat és kis mennyiségben B-vitaminokat. Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas, a kalcium, a magnézium és a kálium.

A gyermekláncfű gyökere kiváló rostforrás, így támogathatja az egészséges bélbaktériumok növekedését és fenntartását az emésztőrendszerben.

2. A gyermekláncfű értékes antioxidánsokat tartalmaz!

A gyermekláncfű tele van értékes antioxidánsokkal, ami megmagyarázza, hogy miért alkalmazzák már évek óta sikerrel a természetes gyógymódot kedvelők. Antioxidáns-tartalmának köszönhetően segíthet csökkenteni a szabadgyökök sejtkárosító hatását, valamint az egyes krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

3. A gyermekláncfű segíthet legyőzni a szervezetben jelen lévő gyulladásokat!

A szervezetben jelen lévő tartós gyulladás számos egészségügyi kockázattal járhat. Megnőhet bizonyos betegségek kialakulásának esélye, valamint káros hatással lehet a szövetek állapotára. A gyermekláncfű értékes összetevőinek köszönhetően csökkentheti a szervezetben jelen lévő gyulladásokat, így segíthet megelőzni néhány súlyosabb betegséget.

4. A gyermekláncfű segíthet a vércukorszint szabályozásában!

A pitypangban található két vegyület, a cikória és a klorogénsav, segíthetnek csökkenteni a vércukorszintet. Bár egyelőre csak állatkísérletekből nyert adatok állnak rendelkezésre, azért a szakértők bizakodóak, és úgy gondolják, hogy további kísérletekkel igazolható a gyermekláncfű vércukorszintszabályzó hatása.

5. A gyermekláncfű támogathatja a máj egészségét!

Egyes állatkísérletek azt sugallják, hogy a pitypang kivonata megvédheti a májat a károsodástól és a különböző betegségektől. Ugyancsak állatkísérletek során igazolták, hogy a gyermekláncfű kivonata csökkentheti a májban raktározott zsírfelesleg szintjét, és védelmet nyújthat az oxidatív stressz ellen.

6. A gyermekláncfű támogathatja az egészséges emésztést és segítséget nyújthat székrekedés esetén!

A gyermekláncfüvet gyakran használják a hagyományos orvoslásban a székrekedés kezelésére és az emésztőrendszer egészségének javítására. A gyökerében található prebiotikus rostnak köszönhetően csökkentheti a székrekedést, és elősegítheti az élelmiszerek emésztőrendszeren keresztüli mozgását.

A pitypangot nem csak akkor érdemes segítségül hívni, ha már baj van, hanem akkor is, ha szeretnénk növelni a rostbevitelünket. A rostok ugyanis támogatják a bélrendszer működését, illetve védelmet nyújthatnak számos emésztési rendellenességgel szemben, beleértve az aranyeret és a divertikulitiszt is.

7. A gyermekláncfű erősítheti az immunrendszert!

Egyes kutatások azt mutatják, hogy a pitypang antimikrobiális és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezhet, amelyek támogathatják a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét, illetve védelmet nyújthatnak különféle káros baktériumok ellen.

Hogyan érdemes fogyasztani a gyermekláncfüvet?

A pitypang leveleit, szárát és virágait természetes állapotukban vagy főzve is fogyaszthatjuk. Legtöbben a gyökeret megszárítják, megőrlik, és tea- vagy kávéhelyettesítőként használják.

Jelenleg nincsenek egyértelmű adagolási irányelvek, mivel nagyon kevés humán kutatást végeztek. A rendelkezésre álló adatok azonban a következő adagokat javasolják a pitypang különböző formáihoz:

  • Friss levelek: 4-10 gramm naponta
  • Szárított levelek: 4-10 gramm naponta
  • Levéltinktúra: 0,4-1 teáskanál (2-5 ml) naponta háromszor
  • Friss levéllé: 1 teáskanál (5 ml) naponta kétszer
  • Folyékony kivonat: 1-2 teáskanál (5-10 ml) naponta
  • Friss gyökerek: 2-8 gramm naponta
  • Szárított por: 250-1000 mg naponta négyszer

Ha úgy gondoljuk, hogy nem tudunk beszerezni megfelelő minőségű és tisztaságú gyermekláncfüvet, vagy csak nem szeretnénk  vele bajlódni, akkor választhatjuk a gyermekláncfüvet is tartalmazó Freetox étrend-kiegészítőt is. Ez a 12 gyógynövényt – köztük pitypangot is – tartalmazó szirup támogathatja az anyagcserét, segítheti a bélrendszer megtisztítását, fokozhatja a kiválasztószervek hatékonyságát, a salakanyagok eltávolítását és a méregtelenítést. Fogyasztása egyszerű, kényelmes és biztonságos, a szirup édesítőszermentes, gluténmentes, laktózmentes, alkoholmentes, vegán és bio, valamint nem tartalmaz tartósítószereket sem.

A Freetox 12 gyógynövényt tartalmazó szirup megtalálható webáruházunkban! Az alábbi képre kattintva további információ is olvasható a termékről, beleértve a pontos összetevőket, adagolást és egyéb hasznos információkat.

Jelent-e kockázatot a gyermekláncfű fogyasztása?

A gyermekláncfű fogyasztása alapjában véve biztonságos, azonban van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni. Ez a növény ugyanis allergiás reakciókat okozhat azoknál az embereknél, akik allergiásak a rokonnövényekre, például a parlagfűre.

Érdemes odafigyelni arra is, hogy a pitypang kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, mint például néhány antibiotikum, véralvadásgátló és vércukorszint-szabályozó gyógyszerek, ezért bármilyen vényköteles gyógyszer rendszeres szedése esetén egyeztessünk kezelőorvosunkkal, mielőtt a gyermekláncfüvet, illetve gyermekláncfüvet tartalmazó étrendkiegészítőt fogyasztani kezdünk.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/dandelion-benefits

Shopping Cart