Barion Pixel

Menopauza 5 hatása és természetes kezelésük

menopauza-hatasai

Az életkor előrehaladtával a női szervezet hormonális egyensúlya megváltozik. Maga a menopauza, a változókor elnevezés is innen származik. Vannak nők, akik szinte alig érzik meg ezt a változást, míg mások kellemetlen tüneteket tapasztalnak. Ma a menopauza 5 hatását nézzük meg, illetve természetes módszereket is javaslunk a kellemetlen tünetek enyhítésére.

A menopauza a 40-es évek végén vagy az 50-es évek elején kezdődik, és általában néhány évig tart. Ezalatt az idő alatt a nők körülbelül kétharmada tapasztal kellemetlen tüneteket. Bár sokan csak próbálják túlélni ezt a periódust, mi mégis azt javasoljuk, hogy ne legyints, ha az alábbiak közül csak egy is érint, mert a menopauza alatt egyes betegségek kialakulásának kockázata jelentősen megnőhet.

Menopauza 5 hatása

1. Hőhullámok

dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza, menopauza szakértő a Nőgyógyászati Központ honlapján arról ír, hogy a hőhullámok és az éjszakai izzadás a legyakoribb menopauza tünetek közé tartoznak. Bár az erősségük és a tartósságuk változó mértékű lehet, mégis a legtöbb nő beszámol valamilyen mértékű tünetről. A doktor úr egy kutatásról is szót ejt, amelyben megállapították, hogy a dohányzás és a jelentős alkoholfogyasztás hatással van a tünetek megjelenésére és erősségére. Ugyancsak növelheti a hőhullámok kialakulását a tartós stressz és a depresszióra való hajlam is.

A hőhullámok ellen tehát sokat tehetsz, ha odafigyelsz a táplálkozásodra, illetve a stresszkezelésre. A meditáció és a relaxáció kiváló módja lehet ennek, ugyanis ezek a legtermészetesebb stresszcsökkentő módszerek közé tartoznak. A megfelelő táplálkozásról később még lesz szó, most csak annyit emelnénk ki, hogy fontos, hogy minőségi, tápanyagokban gazdag, egészséges étrendet próbálj követni.

2. Hangulatingadozás

A hangulatingadozás szintén sok nőt érinthet. Sajnos nem ritka, hogy olyan mértékű ez a tünet, hogy a mindennapi tevékenységekre is negatív hatással van. Kispál Mónika, a Nőgyógyászati Központ pszichológusa szerint fontos, hogy aki úgy érzi, hogy a hangulatingadozás olyan méreteket ölt, hogy az már az életminőségét is negatívan befolyásolja, akkor ne féljen segítséget kérni. Ha 2 hétnél tovább tartanak a panaszok, sőt olyan súlyosak, hogy állandó a rosszkedv, alvászavarok lépnek fel, megjelenik a kilátástalanság érzése, a túlzott befeléfordulás, netán öngyilkos gondolatok, akkor mindenképpen javasolt egy szakember felkeresése.

Ha még csak most jelentkezik a hangulatingadozás, akkor próbálkozz természetes módszerekkel. A mozgás, különösen a szabadtérben, nagyon sokat segíthet. Ezen kívül érdemes elgondolkodni azon, hogy a korább éveinkben mi okozott számodra örömet. Mitől érezted úgy, hogy életvidám és energikus vagy? Mi töltött fel? Ez lehet egy hobbi, utazás, egy új nyelv megtanulása, esetleg baráti összejövetelek. Lényeg, hogy ismerd fel, hogy változtatásra van szükség és ne félj cselekedni!

3. Súlygyarapodás

A súlygyarapodás hátterében több dolog is állhat. Egyik ilyen az ösztrogénszint csökkenése. Az ösztrogénnek fontos szerepe van ugyanis a különböző anyagcserefolyamatokban, például a zsír-, a szénhidrát- és a fehérje-anyagcserében. Éppen ezért a szakemberek úgy gondolják, hogy a változókori elhízás hátterében a hormonális tényezőkön kívül szerepe lehet a genetikai tényezőknek, illetve a nem megfelelő életmódnak, ami magába foglalja a nem megfelelő táplálkozást és a kor előrehaladtával gyakori mozgásszegény életmódot.

Természetes módszer ennek megelőzésére a rendszeres testmozgás és a megfelelő táplálkozási szokások kialakítása. Érdemes odafigyelni az elfogyasztott étel mennyiségére és minőségére egyaránt. Ha korábban egyáltalán nem mozogtál, akkor kezdetben napi egy hosszabb sétával szoktasd hozzá a szervezetedet a változáshoz. Később, ahogy az erőnléted fokozódik, növelheted a távot és a terhelést is.

4. Szív- és érrendszeri panaszok

A menopauza alatti szív- és érrendszeri panaszok szintén az ösztrogénszint változásával hozhatók összefüggésbe. Dr. Masszi Gabriella kardiológus főorvos, a Magyar Menopausa Társaság főtitkára szerint ugyanis az ösztrogén védi az erek belső felületét, és ha ösztrogénhiány van, akkor az erek rugalmatlanná válhatnak, gyulladás keletkezik, és megnőhet az esélye a vérrögképződésnek. Mivel gyakori a súlygyarapodás is ebben az időszakban, ezért a vérzsírháztartás eltolódhat az érelmeszesedés irányába, ami miatt a vér nem tud akadálytalanul áramlani, romlik a vérkeringés. Ennek pedig szívinfarktus vagy stroke is lehet a következménye.

Ezért nagyon fontos a tudatos életvitel. Ez az egyik leghatékonyabb és legtermészetesebb módja a menopauza alatti szívproblémák megelőzésének. Rendszeresen ellenőrizni kell a vérnyomást, a vércukrot, a vérzsírokat, és kerülni kell a kockázatnövelő tényezőket, mint az ülő életmód, a dohányzás és a stressz.

5. Csontvesztés

A csökkenő hormonok a csontsűrűségre is negatív hatással lehetnek. Ezért a fenti tanácsokon felül érdemes még odafigyelni a megfelelő kalcium, magnézium és D-vitamin bevitelre, illetve szükség esetén a pótlásra.

Kiváló kalciumforrás a tej, a joghurt, a túró, a narancs, a különböző olajos magvak, a hüvelyesek és a sötétzöld színű leveles zöldségek. A magnézium pótolható különböző zöldségek és gyümölcsök, hüvelyesek és olajos magvak fogyasztásával.

Ha azonban úgy érezzük, hogy a mindennapi étkezéseink során nem tudjuk biztosítani a kalcium, a magnézium és a D-vitamin megfelelő bevitelét, akkor választhatunk természetes összetevőket tartalmazó étrend-kiegészítőket is. A Salus termékcsaládba tartozó Saludynam étrend-kiegészítő szirup természetes formában tartalmaz kalciumot, magnéziumot, D-vitamint és cinket, amelyek mind hozzájárulhatnak az egészség megőrzéséhez és a kellemetlen tünetek enyhítéséhez.

A Saludynam étrend-kiegészítő szirup teljesen természetes, folyékony állaga miatt könnyen és biztonságosan bevehető, kellemes ízéről pedig számos gyümölcs és növény kivonata gondoskodik.
Nem tartalmaz alkoholt, tartósítószert, mesterséges színező- és aromaanyagokat, valamint gluténmentes, laktózmentes és vegetáriánusok is fogyaszthatják.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart