Barion Pixel

Okozhat tanulási nehézséget a vashiány?

vashiany-iskolaiteljesitmeny

A vashiány a kisgyermekek körében számos problémához vezethet. Többek között felelőssé tehető a rossz iskolai teljesítményért is. Nézzük, hogy miért érdemes odafigyelni a vaspótlásra, ha 5-12 éves gyermek van a családban!

Mire figyeljünk szülőként?

Ideális esetben a gyerekek mozgékonyak, szinte fáradhatatlanok. Azonban ha szülőként azt vesszük észre, hogy gyermekünk sápadtabb, többet alszik és kevesebbet szaladgál a megszokottnál, netán hamarabb elfárad a séták közben, akkor érdemes odafigyelni, mert ezek a tünetek akár vashiányt is jelezhetnek.

Nagyobb, iskoláskorú gyermekeknél akár az iskolai teljesítmény, valamint a magatartás változása is árulkodó tünet lehet, ezért erre is figyeljünk oda.

Miért különösen fontos odafigyelni az iskoláskorúaknál?

A fiatal, iskolás korosztálynál a leggyakrabban a vashiányos vérszegénység alakulhat ki. Ennek elsősorban az az oka, hogy ebben az életkorban megnövekszik a szervezet vasigénye. A testi növekedés ilyenkor a legintenzívebb, fejlődik az izomzat és a lányok esetében megjelenő menstruáció szintén több vasbevitelt tesz szükségessé.

Nem ritka az sem, hogy az aktív sportolói pályafutás kisiskolás korban kezdődik. Ez a fajta életmód szintén nagyobb igénybevételt jelent, amely során a vaspótlásnak nagyon fontos szerepe lehet.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy nem csupán a testi fejlődéshez van szükség megfelelő mennyiségű és minőségű vasra, hanem a vasbevitel a kognitív funkciók fejlődéséhez is létfontosságú. Éppen ezért lehet árulkodó jel, ha a gyermek tanulmányi eredménye, illetve iskolai magatartása drasztikusan megváltozik.

A megelőzés a fontos, nem a kezelés

Számos tanulmány igazolja, hogy a csecsemőkori, illetve kisgyermekkori vashiány negatív hatással lehet a tanulási képességekre. A szakemberek azonban igyekeznek felhívni a szülők figyelmét arra, hogy a megelőzésre fektessék a hangsúlyt, és figyeljenek oda már kisgyermekkortól a megfelelő mennyiségű és minőségű vasbevitelre.

Milyen tünetek jelezhetik, ha baj van?

A korábbiakban már említettük, hogy kisiskolás korban a viselkedési és magatartásbeli változások jelezhetik a vashiányt. Mivel a vashiány negatívan hat a mozgás- és szellemi fejlődésre, ezért a szülők elsősorban akkor kezdenek gyanakodni, amikor az iskoláskorú gyermekük:

  • a korábbihoz képest sokkal fáradékonyabb
  • súlyfejlődése megáll vagy lelassul
  • ingerültebbé és türelmetlenebbé válik
  • problémamegoldó képessége romlik
  • nehezebben teljesít az iskolában

Hogyan előzhető meg a vashiány?

Gyakorló szülők pontosan tudják, hogy kisiskolás korban mennyire nehéz rávenni a gyermekeket a változatos, egészséges étrendre. Sok kisgyerek válogatós, nem szívesen fogyaszt zöldségeket, illetve elutasítja például a belsőségekből készült ételeket.

Mivel sokkal fontosabb a megelőzés, mint a vashiány kezelése, ezért ha szülőként azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk egyoldalúan, esetleg vashiányosan étkezik, akkor érdemes rendszeresen gondoskodni a hiányzó vas pótlásáról. Mindez különösen időszerű az iskolakezdés előtt, mert ha már most odafigyelünk arra, hogy pótoljuk a szervezet számára szükséges vasat, akkor gyermekünk sokkal felkészültebben vághat neki az új tanévnek.

Ma már számos vaspótló készítmény kapható. A vásárlók visszajelzése alapján a Floradix Kräuterblut szirupot szívesen fogyasztják a gyerekek. Kellemes ízének és folyékony állagának köszönhetően kényelmesen és biztonságosan segít pótolni a hiányzó vas mennyiségét.

A Floradix Kräuterblut szirup a vasat a különösen jól felszívódó vas(II)-glükonát formájában tartalmazza. Sőt, a vason kívül még számos értékes összetevője van, mint például a B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitamin. A vas, valamint a B6- és a B12-vitaminok hozzájárulnak a normál vörösvértest-képződéshez, a C-vitamin pedig fokozza a vas felszívódását.

A Floradix Kräuterblut szirupot nyugodtan fogyaszthatják a gyerekek, mert a tápanyagokat oldott formában tartalmazza, kellemes ízéről pedig válogatott növényi kivonatok és számos gyümölcsből készült gyümölcslé koncentrátum gondoskodik. Nem tartalmaz káros adalékanyagokat, laktózmentes és vegetáriánusok számára is alkalmas.

Források:
Iron Deficiency Can Hamper Kids’ Learning, Performance
Sickle-cell anemia can lead to lower IQ scores, study shows

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart