Barion Pixel

3 ok, amiért neked is szükséged van szelénre

szelén, szelénhiány, szelénpótlás,

Talán nem is gondolnád, de annak ellenére, hogy csupán 10-15 mg szelén található meg az emberi szervezetben, a jelenléte rendkívül fontos. Elsősorban az antioxidáns hatását emelhetjük ki, de ezen felül még több okot is tudunk mondani arra, hogy miért van szükséged a megfelelő szelén-bevitelre. Nézzük, hogy melyek ezek!

Mi is pontosan a szelén?

Mielőtt részletesen belemennénk az okokba, engedd meg, hogy röviden elmondjuk neked, hogy mit is kell tudnod pontosan a szelénről.

A szelén egyike azoknak a nélkülözhetetlen ásványi anyagoknak, amelyekre a szervezetnek szüksége van az egészség megőrzéséhez. Jótékony hatással van a szervezet létfontosságú funkcióira, beleértve az immunitást, a DNS-szintézist és az oxidatív stressz elleni védelmet.

3 ok, amiért szükséged van szelénre

A szelén számos alapvető módon javítja a test állapotát. Mostani bejegyzésünkben összegyűjtöttük a 3 talán legfontosabb dolgot, ami miatt érdemes odafigyelni a szelén megfelelő bevitelére, illetve pótlására.

1.Támogathatja az immunrendszert

A szelén azáltal, hogy segíthet megelőzni a fertőzéseket és a különböző betegségeket, jelentős mértékben támogatja az immunrendszer működését. Kiváló antioxidánsról van szó, amely képes csökkenteni az oxidatív stresszt, így hozzájárul a sejtek egészségének megóvásához.

Az oxidatív stressz sok esetben szóba kerül, amikor immunerősítésről van szó, ám csak kevesen tudják, hogy pontosan mit is jelent. Ahhoz, hogy megértsük ennek a kifejezésnek a lényegét, tudnunk kell, hogy a szervezet működésében jelentős szerepe van az antioxidánsoknak és a szabad gyököknek.

Az antioxidánsok feladata, hogy semlegesítsék a sejtkárosodás okozó szabad gyököket, amelyek száma akkor nő meg a szervezetünkben, ha tartós stressz ér bennünket, vagy ha megbetegszünk. Ha a szervezetben megfelelő az antioxidánsok száma, akkor ez képes ellensúlyozni a szabad gyökök káros hatását. Ha azonban az antioxidánsok és a szabad gyökök közötti egyensúly felborul, akkor megnőhet a szabadgyökök száma. Ennek eredményeképpen rosszindulatú, sejtkárosító folyamatok indulhatnak el. Például ezek lehetnek felelősek az öregedésért, az érelmeszesedésért, illetve a szív- és érrendszeri problémákért. Ha szeretnéd fenntartani az egyensúlyt, akkor gondoskodnod kell a megfelelő antioxidánsbevitelről. Kiváló forrásnak tekinthető a szelén mellett a C-, az A- és az E-vitamin, valamint a béta-karotin, és a telítetlen zsírsavak (különösen az Omega-3 zsírsav).

2. Segíthet csökkenteni a gyulladásokat

A szelénnek fontos szerepe van a prosztaglandinok termelődésében, amelyek képesek kontrollálni a szervezetben fellépő gyulladásokat. Ha tartósan vagy túlságosan alacsony a szelén szintje a szervezetünkben, akkor ennek következtében megnövekedhet a szívbetegségek kialakulásának kockázata. Mivel a szelén csökkentheti a gyulladások mértékét és védhet az előbb említett oxidatív stresszel szemben, ezért csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét.

Tudni kell azt is, hogy a szelén egy része a lágy szövetekben hasznosul, ezért alacsony szint esetén például az ízületekben is kialakulhatnak gyulladások. Megfelelő szelénbevitel ezekre a gyulladásokra is jótékony hatással lehet.

3.Segíthet megőrizni a haj és a köröm egészségét

A haj és a köröm egészségének megőrzésében úgy játszik szerepet a szelén, hogy támogatja a pajzsmirigy számára fontos jód szabályozását.

Ha szervezetünkben csökken a szelén szintje, akkor ezt először a hajunk, a körmünk és a bőrünk állapotának megváltozásán vehetjük észre. Ha ugyanis nem jut elengedő szelén a hajhagymákhoz, akkor a hajszálak vékonyak és gyengék lehetnek, illetve fokozott hajhullás is jelentkezhet.

A köröm állapotának romlása, töredezettsége is utalhat a szelén hiányára, ezért ha azt vesszük észre, hogy fokozottan hullik a hajunk, töredezik a körmünk, akkor érdemes egyeztetnünk a háziorvosunkkal, mert lehet, hogy szelénhiány áll a háttérben.

Mennyi szelénre van szükség?

Dr. Árki Ildikó egy internetes magazinban megjelent írásában úgy fogalmaz, hogy a szelén napi szükséglete 50 és 70 mikrogramm naponta.

Több szakember is felhívja a figyelmet arra, hogy a szelén kis mennyiségben hasznos, nagy mennyiségben viszont káros lehet, így minden esetben figyeljünk oda a megfelelő bevitelre. Ha bizonytalanok vagyunk a mennyiségeket illetően, akkor egyeztessünk háziorvosunkkal. Túladagolás esetén hányingert, hányást, hajhullást, fogínyproblémákat, fáradtságot, gyengeséget, idegrendszeri tüneteket, esetleg bőrirritációt figyelhetünk meg.

Hogyan biztosítható a megfelelő mennyiségű szelén?

A szükséges szelént biztosíthatjuk étkezéseink során, illetve étrend-kiegészítők segítségével. Legkiválóbb szelénforrások közé tartozik a brazil dió, a hal, a marha-, a pulyka- és a csirkehús, valamint a tojás.

Ha úgy érezzük, hogy étkezéseink során nem tudjuk biztosítani a megfelelő szelénbevitelt, esetleg komplex megoldásra van szükségünk az immunrendszerünk támogatásához, akkor válasszuk a Floradix termékcsaládba tartozó ImmunErő étrend-kiegészítő szirupot.

Az ImmunErő szirup nem csak szelént tartalmaz, hanem megtalálható benne még D-, C-, B12-, B6-vitamin, cink, valamint echinacea is, így valóban egy komplex megoldást jelenthet az immunrendszer normál működésének támogatásához.

Az ImmunErő étrend-kiegészítő szirup vegán termék, így a vegetáriánus és vegán étrendet követők számára is kiválóan alkalmas. Nem tartalmaz alkoholt, tartósítószereket, színezéket és mesterséges aromákat, 100%-ban természetes összetevőkből, vagyis gyógynövényekből és gyümölcslé koncentrátumokból áll.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart