Barion Pixel

6 dolog, amiért szükségünk van a szelénre!

6 érv a szelén fogyasztása mellett

A szelénről viszonylag keveset hallunk, pedig ez egy olyan esszenciális tápanyag, ami létfontosságú az egészségünk megőrzése szempontjából. Esszenciális, tehát a szervezetünk nem tudja önállóan előállítani, így beviteléről nekünk kell gondoskodni.

Nézzük, hogy miért ilyen fontos a szelén, illetve milyen természetes szelénforrásokat ismerhetünk, amelyekkel egyszerűen, kényelmesen tudjuk magunkhoz venni ezt az értékes tápanyagot!

1. Erős antioxidáns hatású

Az antioxidánsok az élelmiszerekben található olyan vegyületek, amelyek megakadályozzák a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást. Szabadgyökök a környezetünkben található káros anyagok, illetve ártalmas folyamatok eredményeképpen jönnek létre, hatásukra megnövekszik a szervezetben az oxidatív stressz, ez pedig negatívan hat az egészséges sejtekre. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, a kozmetikai termékekben található adalékanyagok, illetve a stressz is előidézheti a káros szabad gyökök elszaporodását.

A szakemberek szerint a szabad gyökök által kiváltott oxidatív stressz összefüggésbe hozható olyan krónikus betegségekkel, mint a szívbetegség, az Alzheimer-kór, a rák, a stroke, valamint a korai öregedés.

Az antioxidánsok, köztük a szelén is, úgy működnek, hogy semlegesítik a felesleges szabad gyököket, és megvédik a sejteket az oxidatív stressz okozta károsodástól.

2. Csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát

Az oxidatív stressz csökkentése mellett a szelén mérsékelheti bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát azáltal, hogy erősíti az immunrendszert és védi a szervezetet.

Dr. Balaicza Erika Hatásos “fegyverek” daganatok ellen című kiadványában úgy fogalmaz, hogy a szelénhiányos talajú területeken élőknél gyakoribb a gyomor-bél rák, valamint a mell-, prosztata-, tüdő- és bőrrák. Ezeken a területeken a napi 200 mikrogramm szelénpótlás pár év alatt radikálisan csökkentette a daganatok kialakulási gyakoriságát.

Nem szabad azonban túlzásba sem vinni a szelén adagolását, mert annak negatív hatásai lehetnek az egészségünkre. Egy átlagos felnőtt nő esetében 60, férfiaknál pedig 75 mikrogramm a javasolt napi bevitel.

3. Védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen

A szelénben gazdag étrend segíthet megőrizni a szív egészségét, mivel az alacsony szelénszint összefüggésbe hozható a szívbetegségek fokozott kockázatával. Ezzel szemben a szelénben gazdag táplálkozás hozzájárulhat az oxidatív stressz, illetve a szervezetben lévő gyulladások csökkentéséhez, ezáltal segíthet megelőzni a szívbetegségeket.

4. Segíthet megelőzni a szellemi hanyatlást

Számos tanulmány kimutatta, hogy az Alzheimer-kórban szenvedő betegek vérében alacsonyabb a szelénszint, ezért végeztek olyan kutatásokat, amely során szelénben gazdag étrendet fogyasztottak a résztvevők. Arra a megállapításra jutottak, hogy a magas szeléntartalmú ételek fogyasztása, mint például a tenger gyümölcsei, a brazil és egyéb diófélék, csökkentheti például a szellemi hanyatlást és a memóriavesztést Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél.

5. Fontos a pajzsmirigy egészsége szempontjából

A szelén a pajzsmirigy megfelelő működése szempontjából is rendkívül fontos tápanyag. Alapvető szerepet játszik a pajzsmirigyhormonok termelésében. Alacsony szintjét olyan betegségekkel hozták összefüggésbe, mint a Hashimoto-féle pajzsmirigygyulladás.

6. Erősíti az immunrendszert

Az immunrendszer szerepe, hogy felismerje és leküzdje a szervezetre veszélyt jelentő vírusokat, baktériumokat.

Dr. Kónya Judit családorvos egy online magazinban megjelent cikkében úgy fogalmaz, hogy a szelén az antioxidáns tulajdonsága miatt erősíti az immunrendszert, illetve jelenlétében számos, a kórokozók elleni védekezéshez szükséges folyamat intenzívebben zajlik.

A szelén tehát antioxidáns hatásának köszönhetően segít csökkenteni az oxidatív stresszt és a gyulladásos folyamatokat a szervezetben, így támogatja az immunrendszert.

Természetes szelénforrások

Szerencsére nincs nehéz dolgunk, ha gondoskodni szeretnénk a napi szelénbevitelről. A legtöbb egészséges étel ugyanis rendkívül gazdag ebben az értékes tápanyagban.

Kiváló szelénforrás például az osztriga, a brazil dió, a dió, a laposhal, a tojás, a szardínia, a napraforgómag és shiitake gomba.

Amennyiben úgy érezzük, hogy étkezéseink során nem tudjuk biztosítani a megfelelő szelénmennyiség bevitelét, akkor sem kell elkeserednünk, hiszen így is van lehetőségünk természetes forrásból pótolni. A Salus termékcsaládhoz tartozó Floradix ImmunErő étrend-kiegészítő ugyanis válogatott gyógynövények vizes kivonatából készül, így fogyasztásával természetesen és biztonságosan gondoskodhatunk a napi szelén beviteléről.

A Flodarix ImmunErő az immunrendszert támogató szelénen kívül tartalmaz még D3-vitamint, C-vitamint, B12-vitamint, B6-vitamint és cinket is, így valóban egy komplex támogatást nyújt az immunrendszer megfelelő működéséhez. Folyékony állagának köszönhetően kényelmesen és biztonságosan bevehető, kellemes ízéről pedig a benne található gyümölcslé-koncentrátumok gondoskodnak.

Annak sem kell aggódnia, aki valamilyen érzékenységgel kénytelen együtt élni, hiszen a Floradix ImmunErő 100%-ban vegán, glutén-, laktóz-, élesztő és alkoholmentes.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart