Barion Pixel

Csonterősítés gyermekkorban – Íme 3 fontos módszer!

csonterősítés, gyermekkori csonterősítés, csonterősítés gyermekkorban

Könnyű természetesnek venni, hogy csontjaink erősek és egészségesek. Sajnos sok esetben csak akkor figyelünk oda rájuk, amikor már megtörténik a baj. Pedig a csonterősítés nem lehetetlen. Sőt, minél korábban kezdjük, annál strapabíróbbak lesznek csontjaink. Éppen ezért érdemes már gyermekkorban elkezdeni. Nézzük hogyan!

Minden gyermekkorban dől el

A gyermekkori erős csontozat jó alapot jelent a későbbi éveinkhez. Bár kevesen tudják, de a csontanyagcsere normális esetben nagyjából 25 éves korig a csontépítés irányába tolódik, majd körülbelül 25-40 éves kor között egyensúlyban van a lebontási és építési folyamat, ez után pedig a lebontás irányába tolódik. Éppen ezért az erős csontozatú gyermekeknek nagyobb esélyük van a későbbi életükben elkerülni a csontgyengeséget.   

Mit tehet a szülő?

Szülőként sokat tehetsz a csonterősítés terén. Különösen akkor, ha már kiskorban odafigyelsz a megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitaminbevitelre, valamint biztosítod számára a szabad mozgás lehetőségét. Nézzük, hogy miért fontosak ezek!

1. Legyen az étrend kalciumban gazdag!

A kalcium egy ásványi anyag, amelyről ismert, hogy egészséges csontokat épít. Megtalálható a tejtermékekben, a babban, néhány diófélében és olajos magban, valamint a zöld leveles zöldségekben. Gyakran hozzáadják olyan ételekhez is, mint a narancslé vagy a gabonafélék.

Ösztönözd a gyermeked magas kalciumtartalmú ételek fogyasztására.  A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint naponta legalább fél liter tejet vagy annak megfelelő kalciumtartalmú tejterméket kellene fogyasztani az egészség megőrzése érdekében. Ha gyermeked nem szereti a tejet, akkor próbálkozz joghurttal, amibe beleteszed a kedvenc gyümölcsét. Lehet, hogy úgy szívesebben elfogadja.

2. Legyen az étrend D-vitaminban gazdag!

A D-vitamin segíti a szervezetben a kalcium felszívódását, ám ősszel folyamatosan csökken a szervezet D-vitamin-szintje. Pedig ez a vitamin kulcsfontosságú a csontjok egészségéhez, valamint az izmok és az immunrendszer megfelelő működéséhez.

D-vitaminban gazdag ételek közé tartoznak a halak, a gombák, a máj, a vörös hús és a tojás. Ezek közül talán a tojás a legnépszerűbb a gyermekek körében, bár az sem ritka, hogy szívesen fogyasztanak gombát is.

Próbálj meg minél változatosabb formában kínálni D-vitaminban gazdag ételeket. A tojás nagyon jó alternatíva, mert sokféleképpen elkészíthető, és már napi 2 darabbal is biztosítható a napi D-vitaminszükséglet jelentős része. A máj elkészítésénél is lehetsz kreatív, hiszen ha sültként nem fogyasztja szívesen a gyermek, akkor készíthetsz belőle házi májkrémet is, amit már lehet, hogy szívesebben fogyaszt.

Arról se feledkezz meg, hogy a D-vitamin a napfény, pontosabban az ultraibolya sugárzás hatására képződik a bőrünkben. Töltsetek annyi időt a szabadban, amennyit csak tudtok, de természetesen ha túl erős az ultraibolya sugárzás, akkor legyetek óvatosak. Nyáron ne tartózkodjatok a napon délelőtt 10 és délután 3 óra között, illetve használjatok megfelelő fényvédő termékeket. A reggeli órákban, illetve a késő délutáni órákban viszont már szabadon játszhat a gyermek. Ősszel ugyancsak figyelj oda rá, hogy töltsön elegendő időt a szabadban.

3. Ösztönözd mozgásra a gyermeked!

Az izmok annál erősebbek lesznek minél többet használjuk őket. Ugyanez igaz a csontokra is. Az olyan tevékenységek, mint a séta, a futás, az ugrálás és a mászókázás különösen jók a csontépítéshez. Úgy is nevezik ezeket a tevékenységeket, hogy súlyhordó tevékenységek, mert az izmok erejét és a gravitációt használva nyomást gyakorolnak a csontokra. Ennek a nyomásnak a hatására pedig a test erősebb csontozatot épít fel.

Sokan úgy gondolják, hogy a biciklizés és az úszás is ugyanolyan jó, ám tudni kell, hogy ezek nem ugyanolyan típusú mozgások. Bár nagyon jót tesznek ezek is a gyermek egészségének, de ezek mellett szükség van olyanokra is, amelyek az előbb említett nyomást fejtik ki a csontokra.

Mit tehetsz, ha válogatós a gyermek?

Sok szülőnek okoz gondot, hogy vitamindús, változatot étrendet biztosítson a gyermeke számára. Elsősorban azért, mert a kisgyermekek sokszor válogatósak és főleg azokat az ételcsoportokat utasítják el, amelyeket mi szülők szeretnénk, hogy elfogyasszanak.

Ilyenkor szükség lehet egyéb módszerekre, hogy pótolni tudd az esetlegesen hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat.

dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa az Endokrinközpont honlapján úgy fogalmaz, hogy az ajánlások szerint gyermekeknek 3 éves korukig ajánlott a plusz D-vitamin bevitele. Azonban a későbbiekben sem célszerű elhagyni, hiszen a fiataloknak is napi 400-1000 NE (nemzetközi egység) D-vitaminra van szükségük.

Ha komplex megoldást keresel a kalcium és D-vitamin pótlására, akkor szeretnénk figyelmedbe ajánlani a Saludynam étrend-kiegészítő szirupot. A Saludynam szirup a kalcium és a D-vitamin mellett tartalmaz még magnéziumot és cinket is, így hozzájárulhat a csontok és a fogak megfelelő fejlődéséhez és megőrzéséhez.

A Saludynam folyékony állagának köszönhetően könnyen és biztonságosan bevehető. Gyógynövényekből és gyümölcssűrítményekből készül, így nem csak természetes összetevőket tartalmaz, hanem az íze is kellemes. Ez különösen előnyös lehet a gyermekek számára. Fontos továbbá, hogy nem tartalmaz alkoholt, tartósítószert, mesterséges színező- és aromaanyagokat. Gluténmentes, laktózmentes, vegetáriánusok számára is alkalmas.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart