Barion Pixel

Csontritkulás megelőzése – Így erősítsd a csontjaid az idő előrehaladtával!

csonerősítés időskorban, csontritkulás megelőzése, erős csontok időskorban, csonterősítés, csontok erősítése, vitaminok csontritkulás

Csontjaink az idő előrehaladtával gyengülhetnek, azonban soha nincs késő tenni azért, hogy ezt a folyamatot lelassítsuk. Idősebb korban is sok olyan lehetőségünk van, amelyek segítenek a csontritkulás, valamint a törések megelőzésében. Nézzük!

Maradjunk aktívak!

Ne feledjük, hogy ha nem vagyunk aktívak, akkor az izmaink és a csontjaink gyengülhetnek. Ez pedig növelheti a csontritkulás és a törések kockázatát.

Prof. Dr. Apor Péter sport- és szív-rehabilitációs szakorvos a Magyar Tudományban arról írt, hogy a fittség akár hatvan év felett is fejleszthető. Számos tanulmány alapján úgy véli, hogy a fitt szervezet növeli az ember védettségét olyan népbetegségektől, mint a keringési bajok, a diabétesz, illetve egyes daganatos betegségek, és adott esetben gyorsíthatja is a felépülést egy-egy betegségből. A szakember úgy számol, hogy ha valaki a fittségét tekintve az “igen gyenge” kategóriából felküzdi magát a “gyenge” státuszba, már azzal is javítja 17-44 százalékkal az esélyét az említett betegségek elkerülésére.  Egy ilyen formajavulás pedig egy heti 150-200 perces mozgásprogrammal már 6-8 hét alatt elérhető.

A legideálisabb az lenne, ha minden nap végeznénk valamilyen testmozgást, hiszen a csontritkulás megelőzésében a legkisebb aktivitás is sokkal jobb, mint a semmilyen. Fontos, hogy mindig az aktuális egészségi állapotunknak megfelelő mozgásformát válasszunk, szükség esetén konzultáljunk a kezelőorvosunkkal, hogy ő melyiket ajánlja.

Választhatjuk a gyaloglást, a vízi aerobikot, a biciklizést sík terepen vagy bármilyen hasonló tevékenységet. A legjobb, ha ezeket a tevékenységeket kiegészítjük olyan mozdulatsorokkal is, amelyek az izomerőt is fejlesztik. Legyen változatos a mozgás, iktassunk be kisebb súlyzós vagy saját testsúlyos gyakorlatot.

A fentieken túl nagyon hasznosak még az egyensúlyt és a rugalmasságot szolgáló tevékenységek. Mint például a jóga. Az ilyen típusú mozgások enyhíthetik a fájdalmas ízületekhez kapcsolódó merevséget és bizonytalanságot is.

Étkezzünk megfelelően az erős csontokért!

Idősebb korban nem ritka, hogy csökken az étvágy. A kevesebb étkezés azonban megnehezítheti az izmok és a csontok egészségének megőrzéséhez, illetve a csontritkulás megelőzéséhez szükséges tápanyagok bevitelét.

Ha aktívak maradunk, akkor az segíthet az étvágyat is fenntartani. Ám ha mégis úgy érezzük, hogy kevesebb étel is elegendő számunkra, akkor fordítsunk nagyobb figyelmet a megfelelő, vitamindús alapanyagok beszerzésére.

Az egészséges izmoknak és csontoknak kalciumra, D-vitaminra és fehérjére van szükségük:

  • a kalcium egészségesen tartja a csontokat és a fogakat
  • a D-vitamin segíti szervezetünkben a kalcium felszívódását
  • a fehérje fontos az izmok megtartásához

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend nem csak a vitaminok miatt lényeges, hanem az ideális testsúly megőrzésében és visszanyerésében is nagyon fontos szerepe van.

Amennyiben úgy érezzük, hogy nem tudjuk biztosítani a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat a táplálkozás során, akkor érdemes étrend-kiegészítők formájában magunkhoz vennünk őket.

A Saludynam étrend-kiegészítő szirup egyaránt tartalmaz kalciumot és D-vitamint is. Sőt, rajtuk kívül még magnézium és cink is található benne. Ezek a vitaminok hozzájárulhatnak a csontok és a fogak megfelelő fejlődéséhez és jó állapotuk megőrzéséhez.

A Saludynam étrend-kiegészítő szirup természetes összetevőket tartalmaz, hiszen gyógynövényekből és gyümölcskivonatokból készül, így tökéletes választás, ha szeretnénk elkerülni a káros adalékanyagokat. 100%-ban glultén-, laktóz-, élesztő és alkoholmentes, valamint tökéletesen beilleszthető a vegetáriánus étrendbe is.

Egyéb szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni a csontritkulás kapcsán!

A fentieken kívül van még néhány egyéb szempont, amit érdemes figyelembe venni a csontritkulás, valamint az esések és a törések megelőzése érdekében. Ilyenek például:

  • a dohányzás elhagyása
  • az alkoholfogyasztás mérséklése
  • rendszeres szemvizsgálaton való részvétel, mert a rossz látás miatt megnőhet az esések kockázata
  • rendszeres hallásvizsgálaton való részvétel, mert a fülproblémák befolyásolhatják az egyensúlyt
  • az otthon biztonságossá tétele, amellyel elkerülhető a balesetek jelentős része

A csontritkulás a nők esetében nagyobb kockázattal jár, különösen a menopauza szakaszában, amikor az ösztrogén védő hatása már csökken, illetve megszűnik. Ilyen esetekben is érdemes megfogadni a fenti tanácsokat, vagyis a rendszeres testmozgást, beleértve a súlyzós mozgásformákat is, valamint a vitaminokban gazdag, egészséges étrendet. Amennyiben pedig úgy érezzük, hogy ez kevés lenne, akkor válasszunk természetes összetevőket tartalmazó étrend-kiegészítőt, mint amilyen a Saludynam is, amellyel biztonságosan kiegészíthetjük étrendünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart