Barion Pixel

D-vitamin a terhesség alatt – Szükség van pótlásra?

d-vitamin terhesség, terhesség alatti d-vitamin pótlás

A terhesség alatt a kisbaba megfelelő fejlődéséhez nagyon sok mindenre van szükség. Itt van rögtön a D-vitamin, amely az erős és egészséges csontok növekedéséhez nélkülözhetetlen. Alacsony szintje vagy hiánya hatással lehet a baba csontjaiban lévő kalcium mennyiségére is, ami súlyos esetben csontdeformitáshoz vagy más néven angolkórhoz is vezethet.

Melyek a D-vitamin fő forrásai?

Napfény

A D-vitamin nagy részét a bőrünkben a nap ultraibolya sugarai állítják elő. Megnőhet a D-vitamin-hiány kockázata, ha túl kevés időt töltünk napfényen, illetve ha bőrünk nagy részét minden alkalommal ruhával fedjük el.

A nyári időszakban nem kell sok idő ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jussunk. Elegendő csupán napi 10-15 perc. Természetesen oda kell figyelni arra, hogy ne a déli melegben, hanem elsősorban a délelőtt 10 óra előtti vagy a délután 3 óra utáni időszakban tartózkodjunk a napon. Sokan úgy gondolják, hogy fontos, hogy minél nagyobb testfelületünket süsse a nap. Erre valójában nincs szükség, hiszen már az is elegendő lehet, ha a kezünk, a karunk és arcunk fedetlen abban a 10-15 percben.

Azok számára, akiknek bőre sötétebb tónusú, ennél egy kicsit hosszabb időre lehet szükség. Ám az ő esetükben is fontos, hogy kerüljék a déli órákban való napozást, mert káros következményei lehetnek.

Élelmiszerek

A szakemberek tapasztalata az, hogy az átlagember számára az élelmiszerek a szükséges D-vitamin-mennyiség körülbelül 10 százalékát tudják csak biztosítani. Ennek ellenére érdemes odafigyelni, hogy az étrend tartalmazzon D-vitaminban gazdag alapanyagokat, mint például tojást és halat. Bár a máj is kiváló forrásnak tekinthető, terhesség alatt mégis óvatosan érdemes fogyasztani, mert magas az A-vitamin-tartalma. Terhesség alatt pedig a túl sok A-vitamin fogyasztása nem ajánlott.

D-vitamin szintjének vizsgálata

A D-vitamin szintünket viszonylag ritkán ellenőriztetjük, pedig ma már ismert, hogy számos betegség hozható összefüggésbe alacsony szintjével. Dr. Novák Hunor csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos honlapján arról ír, hogy a D-vitamin-hiány jelentősen növelheti például a vastagbél- és emlőrák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek esélyét, továbbá csökkentheti a fogamzóképességet. Sőt, alacsony D-vitamin szint esetében gyakoribbak lehetnek az egyes autoimmun betegségek és néhány típusú fertőzés kockázata is megnőhet. Várandósság alatt a D-vitamin-hiánya növelheti a cukorbetegség és a magas vérnyomás gyakoriságát, illetve előfordulhat, hogy következtében a baba az átlagosnál kisebb testsúllyal születik.

D-vitamin-hiány szempontjából a veszélyeztetett csoportba azok tartoznak, akik nagyrészt bent tartózkodnak, túlsúlyosak vagy elhízottak, krónikus vagy fertőző betegségben szenvednek, illetve 50 évnél idősebbek. Ezen felül kiemelt figyelmet kell fordítani a várandósság és szoptatás időtartama alatti D-vitamin-pótlásra is.

A D-vitamin szintjének ellenőrzését vérvizsgálattal végzik, amelynek eredménye alapján határozzák meg a pótolni szükséges mennyiséget.
Fontos tudni, hogy amennyiben az anya D-vitamin-hiányban szenved, akkor az anyatej nem lesz elegendő D-vitamin-forrás a babának, ezért nagy valószínűséggel extra D-vitaminra lesz szüksége az elválasztásig.

D-vitamin-hiány tünetei

A D-vitamin támogatja az immunrendszer működését, így hiánya esetén fogékonyabbak lehetünk a különböző fertőzésekre. Ez lehet az oka például annak, hogy D-vitamin-hiány esetén gyakrabban fordul elő nehezen gyógyuló légúti megbetegedés és influenza. A D-vitamin hiányát jelezheti még a fáradtság, a gyengeség, a hangulatingadozás, a túlzott izzadás és a gyenge csontok.

Kovács Balázs orvosi biológus egy online magazinban arról írt, hogy ma már ismertek olyan kutatások, amelyek szerint ha az anya a szülés előtt D-vitamint szed, akkor ez csökkentheti az asztma kialakulásának kockázatát az újszülöttnél. Arról is ír a szakember, hogy az anyai D-vitamin-szint és az újszülött atópiás ekcémára vagy már típusú atópiás betegségre való hajlama között is összefüggés van. Az atópiás betegségek közé sorolják például az atópiás ekcémát, a szénanáthát és az atópiás asztmát.

dr. Takács István, a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika igazgatója szerint az új tudományos eredmények alapján egyre ismertebb a D-vitamin csontbetegségekben játszott szerepe, és előtérbe kerülnek a szülészeti- és nőgyógyászati hatások is. Úgy fogalmazott, hogy ma már tudható, hogy a termékenységre és a magzati egészségre is hatással van a D-vitamin megfelelő szintje.

Mennyi D-vitaminra van szükség terhesség alatt?

dr. Takács István elmondása alapján a szakmai ajánlás a téli hónapokban napi 2000 egység D3-vitamint tartalmaz.

Fontos azonban, hogy ne csak a pótlásra figyeljünk oda, hanem arra is, hogy ne vigyük túlzásba a D-vitamin bevitelét. A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy tartósan senkinek nem szabad 4000 NE egységnél több D-vitamint bevinni naponta, mert éppúgy ahogy a hiánynak, ennek is káros hatásai lehetnek.  

D-vitamin pótlása étrend-kiegészítők segítségével

Ahogy a szakértők a korábbiakban is említették, étkezéseink során nagyon nehezen tudjuk biztosítani a szükség D-vitamin mennyiséget a szervezetünk számára. Ha úgy érzed, hogy neked is szükséged van pótlásra, és előnybe részesíted a természetes alapanyagokat, akkor itt az ideje, hogy megismerkedj a Saludynam étrend-kiegészítő sziruppal, amely a D-vitaminon kívül tartalmaz még kalciumot, cinket és magnéziumot is.

A Saludynam szirup folyékony állagának köszönhetően könnyen bevehető, természetes összetevői révén pedig segíthet biztosítani a kalcium, a magnézium, a cink és a D-vitaminok egyensúlyát a szervezetben. Összetevői természetesek, hiszen számos gyümölcs kivonatát, valamint válogatott növényi kivonatokat tartalmaz. Nem tartalmaz alkoholt, tartósítószert, mesterséges színező- és aromaanyagokat. Gluténmentes, laktózmentes, vegetáriánusok számára is alkalmas.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart