Barion Pixel

D-vitamin – Minden, amit tudnunk kell róla!

d-vitamin

A D-vitamint napfény vitaminnak is nevezik, mivel a bőrben termelődik a napfény hatására. Fontos szerepe van az egészségünk megőrzésében, ezért fontos, hogy odafigyeljünk rá. Nézzük, hogy mit kell tudnunk róla!

A D-vitaminnak számos fontos funkciója van. A legfontosabb talán a kalcium és a foszfor felszívódásának szabályozása, valamint az immunrendszer normál működésének elősegítése. Mennyi D-vitaminra van naponta szükségünk, illetve mit tehetünk, ha úgy érezzük, hogy pótolni kell?

D-vitamin szerepe a szervezetben

Támogatja az immunrendszert

A kutatások szerint a D-vitamin szerepet játszhat:

  • a sclerosis multiplex kockázatának csökkentésében
  • a szívbetegség esélyének csökkentésében
  • számos súlyos betegség kialakulási kockázatának csökkentésében
  • immunrendszer egészségének támogatásában

Szerepe lehet a depresszió kialakulásának mérséklésében

A szakemberek szerint a D-vitamin fontos szerepet játszhat a hangulat szabályozásában és a depresszió kockázatának csökkentésében. Egy 7534 ember részvételével végzett vizsgálat során megfigyelték, hogy akik negatív érzelmeket éltek át és D-vitamin-kiegészítőket kaptak, sokkal jobban érezték magukat, mint azok, akik nem kaptak ilyen jellegű kiegészítést.

Támogathatja a fogyást

Egy tanulmányban az elhízott emberek, akik fogyókúrás étrend követése mellett D-vitamin-kiegészítőket is kaptak, több súlyt és zsírtömeget veszítettek, mint a placebo csoport tagjai, akik csak az étrendet követték.

Milyen tünetei lehetnek a D-vitamin hiányának?

Szakemberek szerint a D-vitamin hiánya megváltoztathatja a bélflóra állapotát, felboríthatja annak egyensúlyát, így károsan befolyásolhatja az immunrendszer ellenállóképességét, valamint különböző gyulladásos állapotokat idézhet elő.

A D-vitamin hiánya megmutatkozhat:

  • a csontok és izmok állapotában: összefüggésbe hozták a D-vitamin-hiányt a csontritkulással és a csontfájdalmakkal, valamint az izomfájdalmakkal
  • az idegrendszer állapotában: hozzájárulhat a szorongás, a depresszió, az Alzheimer kór kialakulásához
  • a bőr, a köröm és a haj állapotában: megnőhet a kockázata a pikkelysömör vagy az ekcéma kialakulásának, illetve hajhullás, körömtöredezettség jelentkezhet
  • a szív- és érrendszer állapotában: alacsony szintje a magas vérnyomás és az érelmeszesedés gyakoribb előfordulásához vezethet

Mindezeken felül néhány tanulmány azt is kimutatta, hogy az alacsony D-vitamin-szint megnövelheti a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések, a pajzsmirigy betegségek, az elhízás és a meddőség kockázatát is.

Mennyi D-vitamint fogyasszunk egy nap?

A napi ajánlott mennyiséget befolyásolhatja az életkor, a testtömeg, a lakóhely földrajzi elhelyezkedése és az öltözetünk is. A Semmelweis Egyetem 2021-es ajánlása szerint Magyarországon egy egészséges felnőtt számára októbertől márciusig napi 2000 nemzetközi egységnyi (NE) D-vitaminra van szükség, áprilistól októberig, amennyiben napi minimum 30 percet tölt a szabad levegőn, nincs szükség plusz pótlásra. Csecsemők esetében az Egyetem ugyanerre az időszakra vonatkozóan napi 400 NE, kisiskolás korban napi 1000 NE, kamaszkorban pedig napi 2000 NE egység D-vitamint javasol.

Hogyan pótolhatjuk a hiányzó D-vitamint?

Sok esetben a napfényből hozzájuthatunk a szükséges D-vitaminhoz, azonban a napozáson kívül néhány étel is segítségünkre lehet. Kiváló forrásai közé tartoznak a zsíros halak, mint például a lazac, a tonhal, a makréla és a szardínia, illetve a tejtermékek. Ma már nagyon sokféle D-vitaminnal dúsított élelmiszer is elérhető a boltok polcain, amelyekkel mind extra D-vitaminhoz juthatunk.

Ha úgy érezzük, hogy nem tudunk megfelelő időt tölteni a szabadban, illetve étrendünk sem gazdag D-vitaminban, akkor lehetőségünk van étrend-kiegészítők formájában pótolni a hiányzó mennyiséget. Természetes és biztonságos megoldás lehet a SALUS Saludynam étrend-kiegészítő szirup, amely a D-vitaminon kívül kalciumot, magnéziumot és cinket is tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a csontok és a fogak megfelelő fejlődéséhez és megőrzéséhez. Ezenkívül a benne található D-vitamin segítheti a kalcium és a foszfor felszívódását és hasznosulását, valamint a vér normál kalciumszintjének fenntartását.

A SALUS Saludynam étrend-kiegészítő szirup ajánlott nőknek (várandósoknak és szoptató édesanyáknak is), serdülőkorúaknak, idősebbeknek, sportolóknak és mindazoknak, akiknél a D-vitamin, valamint a magnézium, a kalcium vagy a cink hiánya fennáll.

További előnye, hogy a SALUS Saludynam étrend-kiegészítő szirup nem tartalmaz alkoholt, tartósítószert, mesterséges színező- és aromaanyagokat. Gluténmentes, laktózmentes és vegetáriánusok számára is alkalmas.

Cikkben található információk forrása:
Vitamin-D benefits
Benefits of Vitamin-D

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart