Barion Pixel

Magnézium – Az agy és az idegrendszer védelmezője

magnézium, agy, idegrendszer, magnézium szerepe

Szeretnéd az idegrendszered és az agyad működését támogatni? Valamilyen természetes megoldásban gondolkodsz? Akkor ez a cikk neked szól! Nézzük meg, hogy mi lehet a magnézium szerepe ebben a folyamatban, mikor van szükséged kiegészítésre, és honnan nyerhetsz extra magnéziumot, ha úgy érzed, hogy szükséged van rá!

Mi az a magnézium?

Mielőtt belemennénk a részletekbe tekintsük át gyorsan és röviden, hogy mi is az a magnézium. A magnézium egy ásványi anyag, amely több mint 300 biokémiai reakciót bonyolít le a szervezetben. Támogatja az idegrendszer működését, és fontos szerepet játszik számos különböző testi folyamatban, mint például:

 • anyagcsere szabályozásában
 • a testszövetek homeosztázisának fenntartásában (hogy alkalmazkodni tudjanak a változó környezethez)
 • a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában
 • a DNS, RNS és fehérjék szintetizálásában
 • az inzulin anyagcsere szabályozásában
 • az izomösszehúzódások szabályozásában

Ahogy látod a magnézium egy létfontosságú tápanyag, amely minden élőlény számára feltétlenül szükséges.

Erős immunrendszer
egész évben

A magnézium szerepe a szorongás és a depresszió elleni küzdelemben

Mai felgyorsult világunkban nagyon sokan szenvednek a szorongás okozta tünetektől. A szorongás ugyanis negatívan befolyásolhatja a szociális, verbális és nonverbális kommunikációt. A magnézium azonban segíthet ezeken a tüneteken. Nem véletlenül hívják a természetes gyógymódot kedvelők természetes nyugtatónak. A magnézium ugyanis korlátozza a stressz hormonok felszabadulását és egyfajta szűrőként szolgál arra, hogy megakadályozza az agyba való bejutásukat.

A magnézium szerepe az ideggyulladások kezelésében

Ideggyulladás esetén érdemes ellenőriztetni a magnéziumszintet is. Ugyanis az ideggyulladás az agyban vagy a gerincvelőben fellépő gyulladás, amely általában gyulladásos mediátorok növekedése miatt következik be. Egyes kutatások a magnéziumhiányt krónikus, alacsony fokú ideggyulladással hozták összefüggésbe. A magnéziumhiány következtében a gyulladáskeltő sejtek képesek túltermelődni, és folyamatos aktivációt folytatnak, ami károsodást okozhat az agyban.

Az ideggyulladásnak számos negatív hatása lehet a szervezetre, köztük fejfájás, homályos látás, agyi köd, fáradtság, sőt depresszió és szorongás is. Összességében elmondható, hogy a magnézium fogyasztása és a szervezetben lévő egészséges szintjének biztosítása segíthet csökkenteni az ideggyulladásokat.

A magnézium szerepe a migrén kialakulásában

A migrén az egyik leggyakoribb neurológiai rendellenesség. Ez egy olyan típusú fejfájás, amely súlyos, lüktető fájdalmat okoz. Súlyosabb esetben hányás, hányinger, valamint fokozott fény- és hangérzékenység is kísérheti. Általában 4-27 óráig tart, a tünetek jellemzően a fej egyik oldalán fordulnak elő.

Egyes tanulmányok úgy látják, hogy a magnézium blokkolhatja az NMDA receptorokat, amelyekről ismert, hogy átadják a fájdalmat, és számos neurológiai rendellenesség és betegség kialakulásában szerepet játszanak. Ide sorolják például a depressziót, az Alzheimer-kórt, a skizofréniát és a szorongást.

A magnézium szerepe az alvás minőségében

Talán te is hallottál már arról, hogy a magnézium segíthet jobban aludni. A jobb alvás pedig jobb teljesítő- és koncentrációképességet eredményezhet. Bár tudományosan ezt még nem támasztották alá, a szakemberek úgy gondolják, hogy a magnézium esti bevétele szerepet játszhat a központi idegrendszer ellazításában és elősegítheti a nyugtató pihenést.

Mennyi magnéziumra van szükség?

Sajnos megfigyelhető, hogy az elmúlt évtizedekben egyre inkább növekszik a magnéziumhiány a népesség körében. Ennek okát többek között abban is látják, hogy az emberek sokkal több finomított és feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, amelyek sokkal kevesebb magnéziumot és egyéb vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Ugyancsak problémát okoz, hogy a termőföldek ásványianyag tartalma is folyamatosan csökken, így a növények is kevesebbet tartalmaznak ebből az értékes tápanyagból.

Egy átlagos, egészséges felnőttnek naponta 300-350 mg magnézium ajánlott. Bizonyos élettani állapotokban, mint például a terhesség, a szoptatás, nagyobb fizikai terhelés, az ajánlott mennyiség 450 mg is lehet. A szakemberek a pontos mennyiség kiszámításához javasolják, hogy a 5-6 mg /testtömeg kg arányszámot vedd figyelembe.

Természetes magnéziumforrások

Szerencsére nem okoz nagy nehézséget növelni a magnézium mennyiségét az étrendben. Elég, ha többet fogyasztasz az alábbi ételekből:

 • zöld színű, leveles zöldségek
 • halak
 • mandula, kesudió, földimogyoró, tökmag
 • marhahús
 • banán
 • étcsokoládé
 • mazsola
 • chia mag
 • fekete bab és vesebab
 • barna rizs
 • baromfi
 • zabpehely

Ha azonban úgy érzed, hogy nem sikerül kiegyensúlyozottan biztosítanod a szervezeted számára a szükséges magnéziumot, akkor sem kell elkeseredned, mert a Floradix Magnézium szirup segítséget nyújt számodra. Gyógynövénykivonatokból és gyümölcssűrítményekből készül, így teljesen természetes. Nem tartalmaz glutént, laktózt, élesztőt, alkoholt és mesterséges adalékanyagokat, sőt, a vegetáriánus étrendbe is tökéletesen illeszkedik.

A Floradix Magnézium szirup könnyen fogyasztható és hozzájárulhat a szervezet számára szükséges magnézium-bevitelhez. Mivel a magnézium oldott formában található a készítményben, ezért gyorsabban felszívódik az emésztőrendszerben, mint tablettás kiszerelésű készítményekből.

Források:

https://www.vitable.com.au/blog/unpacking-the-many-benefits-of-magnesium-for-brain-function
https://www.healthdirect.gov.au/foods-high-in-magnesium
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1855626/?ref=blog.vitable.com.au

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart