Vasszükséglet a terhesség alatt

Terhesség alatt a vasszükséglet duplájára növekszik. Ennek oka, hogy a vas alapvető szerepet játszik az oxigénszállításban a mama és a magzat között, valamint a születés utáni első pár hétre elegendő vas is ekkor halmozódik fel a magzat szervezetében. A vas fontos továbbá a magzati fejlődésben, különösképpen a normális agyi fejlődésben, valamint a terhességi vérszegénység megelőzésében. A vér mennyisége jelentősen megnövekszik, és következésképpen több vasra van szükség a vörösvértestek kialakításához. Mivel ezt a megnövekedett szükségletet kizárólag kiegyensúlyozott táplálkozással nehéz kielégíteni, gyakran javasolt, hogy a 13. héttől, vagy akár már korábban is, a kismama kezdjen el vaspótló étrendkiegészítőt szedni.

A fiatal anyáknak a szülés után, a szoptatás időszakában is több vasra van szükségük. A szülés során előforduló vérveszteséget is pótolni kell, így a várandósság és a szülés a kismama teljes vaskészletét kimerítheti.

Javasolt napi vasbevitel:

  • Férfiak: 12 mg
  • Nők: 15 mg
  • Gyermekek: 8-15 mg
  • Várandósság idején: 30 mg
  • Szoptatás alatt: 20 mg

Érdekesség, hogy az Egyesült Királyságban a terhes kismamáknak csupán 14 mg vasat javasolnak. Ez azon a feltevésen alapszik, hogy minden szülőkorú nő elegendő mennyiségű vastartalékkal rendelkezik a terhesség alatti anyagcsere-szükséglet kielégítéséhez. Azzal, hogy a menstruációs vérveszteség megszűnt, az anya tartalékait mobilizálni tudja, és növekszik a felszívódás a bélben is. Ha azonban a terhesség korai szakaszában a vastartalék szintje elégtelenül alacsony, vaspótlásra lehet ott is szükség.

Tudta?

Azok közül a nők közül, akik gyermekszülésre alkalmas korban vannak, minden 3. vashiánnyal küzd (forrás), mely veszélyeztetheti a baba egészségét is.

Ha gyermeket vár, gondoskodjon a megfelelő vasbevitelről.

A Dán Élelmiszerjegyzék 2002-es kimutatása szerint, a 15 és 55 év közötti nők kb. 40%-a szenved vashiányban, és a terhességet vállalni szándékozó nők kb. 75%-ánál egyértelműen kimutatható a vashiány. Ez azt jelenti, hogy ezek a nők a terhesség alatt nagyon valószínű, hogy kimerítik vastartalékaikat, ami vérszegénységhez vezethet.