Vasszükséglet újszülötteknél

Vasszükséglet újszülötteknél - vashiany vasszukseglet ujszulott kisbaba

A csecsemők életük első hónapjaiban nagyon sok vasat használnak fel, hiszen gyorsan növekednek. Az egészséges, időre született babák vaskészlete 4-6 hónapra elegendő, a koraszülötteknek azonban csak 1-2 hónapnyi vasat raktároz a szervezete.

A csecsemők vasszükségletét legjobban az anyatej fedezi. Igaz, az anyatejnek sok élelmiszerhez viszonyítva viszonylag alacsony a vastartalma (mindössze 0,5 mg/liter), azonban ennek nagyjából 50 százaléka felszívódik, ami kiugróan magas arány. A tehéntej az anyatejhez hasonló mennyiségű vasat tartalmaz, de itt a felszívódást egyes fehérjék mellett a magas foszfor- és kalciumtartalom is gátolja, így csak 10%-a hasznosul. A tápszerekben lévő vasnak csak 5%-át veszi fel a baba szervezete, de a gyártók ügyelnek erre az összetétel meghatározásakor.

Érdekesség, hogy a kutatók régebben a tápszerek vastartalmának növelése mellett foglaltak állást. Napjainkra azonban kiderült, hogy a nem vashiányos csecsemőknél a felesleges vaspótlás hasmenéses megbetegedésekhez vezethet. Ezért ma már azt javasolják, hogy a tápszerek vastartalmát (természetesen a felszívódó mennyiségre való tekintettel) az anyatejhez igazítsák a gyártók.