Barion Pixel

5 dolog, ami miatt veszélyes a vashiány a kismamák számára

várandósság alatti vashiány, vashiány, terhesség alatti vashiány

A terhesség alatt megnő a szervezet vasszükséglete, ezért ha nem fordítasz kellő figyelmet a vasbevitelre, akkor könnyen hiányállapot alakulhat ki, aminek súlyos következményei lehetnek rád és a kisbabádra nézve is. Nézzük, hogy miért lehet veszélyes a vashiány a terhesség alatt!

Vérszegénység, vashiány a terhesség alatt?

A terhesség alatt többféle vérszegénység is kialakulhat:

  • vashiányos vérszegénység
  • Folsavhiányos vérszegénység
  • B-12-vitamin-hiány

A vashiányos vérszegénység akkor fordul elő, ha a szervezet vasszintje annyira alacsony, hogy nem tud megfelelő mennyiségű hemoglobint előállítani. A hemoglobin felelős azért, hogy az oxigén a tüdőből eljusson a szervekhez. Ez a leggyakoribb oka a terhesség alatt kialakuló vashiánynak.

A folsavhiány szintén gyakori a kismamák körében. A terhesség alatt a nőknek nagyobb mennyiségben van szükségük folsavra, amit pótolhatnak például zöld leveles zöldségek fogyasztásával. Ha azonban nem fogyasztanak elegendő mennyiséget belőle, akkor hiányállapot alakulhat ki. Ez a hiányállapot lehet a felelős azért, hogy a szervezet nem tud elegendő vörösvérsejtet előállítani ahhoz, hogy oxigént szállítson a test szöveteibe.

A B12-vitaminra szintén azért van szükség, hogy a szervezet egészséges vörösvértesteket hozzon létre. Ha egy kismama étrendjéből hiányzik a B12-vitamin, akkor a szervezete nem tud elegendő vörösvérsejtet előállítani. Különösen azok a nők vannak nagyobb veszélynek kitéve, akik nem esznek húst, tejterméket és tojást.

5 probléma, amit a vashiány okozhat terhesség alatt

dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológus főorvosnője a Trombózis Központ honlapján megjelent online cikkben a várandósság alatti vaspótlásra hívja fel a figyelmet.

A doktornő 5 olyan problémát fogalmazott meg, amely a várandósság alatt összefüggésbe hozható a vashiánnyal.

1.A baba nem megfelelő fejlődése

Az anya és a baba szervezete szorosan összekapcsolódik a terhesség alatt, ezért, ha az anyánál vashiány alakul ki, akkor annak káros hatásai lehetnek a magzat fejlődésére is. A vas ugyanis fontos a megfelelő vérképzéshez és az ideg- és immunrendszer fejlődéséhez.

A nem megfelelő vasszint okozhat például kis születési súlyt vagy fejlődési rendellenességeket, de sajnos a vetélés kockázatát is növelheti.

2.Fokozott fáradtság

A várandósság igénybe veszi a nők szervezetét. Vashiány nélkül is tapasztalhatnak fáradtságot, kimerültséget, különösen a terhesség vége felé, amikor már a mozgás és a pihenés is egyaránt nehézséget okoz.

Ha azonban ehhez az állapothoz még vashiány is társul, akkor a fáradtság olyan mértékű lehet, hogy a mindennapi tevékenységek elvégzése is gondot okozhat.

3.Komplikációk a szülés alatt

A vashiány, illetve a vashiányos vérszegénység súlyosabb esetben okozhat elhúzódó szülést, illetve vérzést is. Az ilyen esetekben már nem biztos, hogy elegendő a szájon át történő vaspótlás, hanem nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kismamának vénásan kell vért kapnia.

4.Pajzsmirigy zavar

A túl alacsony vasszint hatással lehet a pajzsmirigyhormonok előállítására, mert ebben az esetben az egyik nagyon fontos enzim, a hem-függő thyroidperoxidáz aktivitása csökken. Ez pedig akár pajzsmirigy-alulműködést is eredményezhet. Mivel a terhesség alatt a magzat az anyukától veszi el a számára szükséges mennyiségű pajzsmirigy hormonokat, ezért ha az anyuka pajzsmirigy-alulműködéssel küzd, akkor annak komoly következményei lehetnek a baba fejlődésére.

5.Fertőzések

A doktornő szerint a terhesség alatt az immunrendszer védekező képessége csökkenhet azért, hogy a magzat ne lökődjön ki. A vashiány azonban tovább növelheti a csökkent védekezőképesség miatt kialakuló fertőzések kockázatát.

Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

dr. Szélessy Zsuzsanna főorvos szerint a legfontosabb, hogy ha valakinél vashiányt állapítanak meg, akkor első lépésként ki kell deríteni az okát és a mértékét. Ennek tudatában pedig meg kell határozni a szükséges kezelési módot.

A megelőzés érdekében érdemes megemelni a vasban gazdag ételek fogyasztását, illetve ha ez nem lehetséges, akkor várandósoknak készült vastartalmú vitaminok fogyasztása segíthet.

Van természetes alapú vastartalmú étrend-kiegészítő?

A Salus termékcsaládban kétféle természetes alapú étrend-kiegészítőt is találsz. Mind a kettőt biztonsággal fogyaszthatod terhesség alatt is. A Floradix Kräuterblut szirup és a Floradix Floravital szirup is tartalmaz szerves kötésű vasat, valamint B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitaminokat. Mindkét készítmény gyógynövényekből, zöldségekből és gyümölcskoncentrátumokból készül, így nem terhelik káros adalékanyagokkal a szervezetet.

A Floradix Kräuterblut szirupot akkor is fogyaszthatod, ha vegetáriánus vagy, de ha gluténérzékenységgel élsz, esetleg vegán étrendet követsz, akkor számodra a Floradix Floravital a jó választás.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart