Barion Pixel

Fáradtság, kimerültség szoptatás alatt – Vashiány is okozhatja!

Előfordulhat, hogy az újdonsült anyukaként fáradtságot, kimerültséget, esetleg dekoncentráltságot tapasztalsz a szülés utáni első hónapokban. Pont akkor, amikor annyi felé kellene figyelned, és annyi új helyzetben kell helyt állnod. Gondoltál már arra, hogy ezeket a tüneteket akár az alacsony vasszint is okozhatja? Nézzük, hogy miből ismerheted fel!

A terhesség alatti vaspótlásról viszonylag sokat beszélünk. Kevesebb szó esik azonban arról az időszakról, amikor megérkezik a baba, az anyukának pedig számos új feladattal kell szembenéznie. Ez önmagában sem könnyű helyzet, különösen akkor nem, ha mellette úgy érzi, hogy alig van energiája.

A szülés és a szoptatás is kimerítheti a vasraktárakat

A terhesség mellett fontos tudnod, hogy a szülés, illetve a szoptatás is jelentősen kimerítheti a vasraktáraidat. Még megfelelő vaspótlás mellett is időre van szükség, mire a szervezet regenerálódik, ha azonban a vaspótlás elmarad, akkor ennek akár súlyos következményei is lehetnek.

A WHO ajánlása szerint a szülés után minimum 3 hónapig szükség lenne a vaspótlásra. Ennek oka, hogy a terhesség alatt kimerülhetnek a vasraktárak, sőt a szülés során is vért veszítenek az anyukák. A császármetszés tovább növelheti a vérveszteség mértékét. Mivel a szoptatás is igénybeveszi a vaskészleteket, ezért a nagyobb vasbevitel a szülés után is indokolt lehet azért, hogy minél előbb visszanyerd az erődet.

Milyen tünetek jelezhetik a vashiányt a szoptatási időszakban?

Az első tünetek közé tartozik a fáradtság és a kimerültség. Bár hajlamos lehetsz azt gondolni, hogy mindez a szülés okozta megterhelés miatt van, azért ne vedd félvállról. Ha elhúzódik és általánossá válik, akkor mindenképpen érdemes konzultálnod a kezelőorvosoddal.

A légzési nehézségek szintén jelezhetik a vashiányt, ugyanis az alacsonyabb vasszint miatt kevesebb vörösvértest áll rendelkezésre, így az oxigénellátás nem olyan hatékony. Ez pedig okozhatja a légzési nehézséget.

A szédülés és a szívdobogásérzés is utalhat alacsony vasszintre. Ez az előző esethez hasonlóan a nem megfelelő oxigénszállítás miatt alakulhat ki.

A kezdeti gyengeséget, fáradtságot sokan a szülésnek tudják be. Ha azonban nem változik a helyzet, és nem kezded el visszanyerni az erődet, akkor érdemes vashiányra gyanakodni. A vashiány ugyanis hatással lehet az izomzatra és az energiaellátásra, ami gyengeséget és csökkent teljesítményt eredményezhet a mindennapi tevékenységek során.

Végül, de nem utolsósorban a bőr, a haj és a körmök állapotának változása is jelezheti a vas alacsony szintjét.

Hogyan lehet megelőzni a vashiányt a szoptatás alatt?

1.Alakíts ki kiegyensúlyozott étrendet!

Fontos, hogy a szoptatás alatt is odafigyelj a megfelelő táplálkozásra. Fogyassz olyan ételeket, amelyek vasban gazdagok, mint például a húsok, halak, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék és zöld leveles zöldségek.

Ha szeretnéd, hogy a vas jobban felszívódjon, akkor kombináld a magas vastartalmú ételeket C-vitaminban gazdag alapanyagokkal, például citrusfélékkel.

2.Fogyassz természetes alapú étrend-kiegészítőket!

A kiegyensúlyozott étrend fontos, de nem árt észben tartani, hogy az ételek vastartalmából csak keveset képes hasznosítani a szervezet. Dr. Beró Mariann belgyógyász, gasztroenterológus szerint különösen azok vannak veszélyben, akik egyoldalú, vasban szegény ételeket tartalmazó étrendet követnek. Véleménye szerint például a vegetáriánusoknak jobban oda kell figyelni a vaspótlásra, mert a növényi alapanyagokból kevesebb vas szívódhat fel.

Előfordul tehát, hogy kevésnek bizonyul, ha csupán az étkezéseid során szeretnéd biztosítani a szükséges vas mennyiségét.

Ilyenkor jönnek jól a természetes összetevőket tartalmazó étrend-kiegészítők, amelyek szoptatás alatt is biztonsággal fogyaszthatók.

A Salus termékcsaládban kétfélét is találsz, amelyek nem tartalmaznak káros adalékanyagokat, nem terhelik meg a szervezetet és a szoptatási időszakban is fogyaszthatók. A Floradix Kräuterblut szirup gyógynövényekből, zöldségekből és gyümölcskoncentrátumból készül. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetsz a vashiány megelőzéséért.

A Floradix Kräuterblut szirup vas-glükonátból származó szerves kötésű vasat, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitaminokat tartalmaz, melyek hozzájárulhatnak a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez, valamint részt vehetnek a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Ezenkívül a vas, valamint a B6- és a B12-vitaminok hozzájárulhatnak a normál vörösvértest-képződéshez, a C-vitamin pedig fokozhatja a vas felszívódását.

A szirup könnyen bevehető, a tápanyagokat már oldott formában tartalmazza. Adalékanyag- és laktózmentes, valamint vegetáriánusok számára is ajánlott.

Amennyiben gluténmentes vagy vegán étrendet követsz, akkor számodra a Floradix Floravital a jó választás, amely szintén tartalmaz vasat, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitaminokat, viszont 100%-ban gluténmentes és vegán. Kellemes ízéről pedig a benne lévő gyümölcsök és gyógynövények gondoskodnak.

Nem érdemes elhanyagolni ezt a problémát, mert a tartósan alacsony vasszint akár vashiányos vérszegénységhez is vezethet, ami növelheti a szülés utáni depresszió kialakulásának kockázatát, illetve nehezítheti a következő terhebeesést is.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart