Barion Pixel

Vashiány: Íme 6 következmény, amivel számolni kell!

A vashiány sokkal több embert érint ma Magyarországon, mint azt elsőre gondolnánk. A csecsemők, a kisgyermekek, a kamaszok és az aktív életet élő valamint várandós felnőttek esetében is komoly következményekkel kell számolni abban az esetben, ha nem megfelelő a vasbevitel. Mik lehetnek a vashiány következményei? Ma ezeket gyűjtöttük össze!

Mielőtt elmélyednénk abban, hogy miért is fontos foglalkozni az esetleges vashiánnyal, szeretnénk egy fontos dologra felhívni a figyelmet!

Nem szabad elfelejteni, hogy a vashiány nem egyik napról a másikra alakul ki. Sokkal gyakoribb, hogy lassan, hónapról hónapra fokozatosan ürülnek ki a vasraktárak. Ha nincs megfelelő utánpótlás, akkor jelez a szervezet. Ez az oka annak, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a vashiány leggyakoribb tüneteit, amelyekről egy korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Most pedig nézzük meg, hogy ha nem ismerjük fel időben, illetve ha nem fordítunk rá elegendő figyelmet, akkor a vashiány milyen következményekkel járhat!

1. Fáradtság, kimerültség

A vashiány egyik leggyakoribb következménye a tartós fáradtság és gyengeség. A vas elengedhetetlen a hemoglobin termeléshez, amely felelős az oxigén szállításáért a szervezetben. Ha a vasszint alacsony, a vér oxigénszállító képessége is csökken, ez pedig alacsony energiaszinthez és általános gyengeséghez vezethet. Ha nem pótoljuk a hiányzó vasat, akkor ez a következmény a mindennapi tevékenységeink elvégzésében is gátolhat bennünket.

2. Kognitív károsodás

A vas létfontosságú szerepet játszik az agy működésében és fejlődésében. A nem megfelelő vasszint negatív hatással lehet a kognitív funkciókra, befolyásolhatja a memóriát, a koncentrációt és az általános mentális teljesítményt. Mindez az életünk számos pontján okozhat nehézséget, hiszen hatással lehet a gyermekek iskolai, illetve a felnőttek munkahelyi teljesítményére, de a mindennapi feladatok hatékony elvégzését is akadályozhatja.

3. Gyenge immunrendszer

A vashiány következtében meggyengülhet az immunrendszer, így fogékonyabbak lehetünk a fertőzésekre. A vas kulcsfontosságú az immunsejtek megfelelő működéshez, beleértve a fehérvérsejteket is, amelyek segítenek a kórokozók elleni küzdelemben. Elegendő vas hiányában a szervezet védekező mechanizmusai sérülhetnek, így sebezhetőbbé válunk a betegségekkel szemben. 

4. Csökkent fizikai teljesítmény

Az aktív életet élők körében különösen káros hatása lehet a vashiánynak. Elsősorban a sportolók és a rendszeresen fizikai munkát végzők körében okozhat problémákat a nem megfelelő vasbevitel. A vas ugyanis szükséges az optimális izomműködéshez és az oxigénszállításhoz, ezért ha alacsony a vasszint, akkor ez csökkent állóképességhez, edzés közbeni fáradtsághoz és lassabb regenerálódáshoz vezethet.

5. Terhesség alatti problémák

A vashiány szempontjából az egyik legveszélyeztetettebb csoportba a várandós hölgyek tartoznak. A vashiány ugyanis növelheti a koraszülés, az alacsony születési súly és a baba fejlődésével kapcsolatos problémáknak a kockázatát. De nem csak a magzat lehet veszélyben, hanem az édesanya is. A terhesség alatt fokozottabban oda kell figyelni a megfelelő vasbevitelre, mert a vashiány olyan anyai szövődményekhez is vezethet, mint a vérszegénység és a fizikai erő csökkenése.

6. Fejlődési és növekedési problémák gyermekeknél

A vashiányos gyermekek növekedése és fejlődése eltérhet az átlagos gyermekekétől. Amennyiben egy gyermek nem jut elegendő vashoz, az károsan befolyásolhatja a kognitív és a fizikai fejlődését. Ennek hosszú távon olyan következményei lehetnek, mint a tanulási nehézség, figyelemzavar, általános fejlődési lemaradás.

Szerencsére ma már számos lehetőségünk van arra, hogy a vashiányt megelőzzük, és a hiányzó vas mennyiségét pótoljuk. Első lépésként vizsgáljuk át az étrendünket, és nézzük meg, hogy elegendő vasban gazdag ételt, például sovány húst, hüvelyeseket, és sötét zöld színű leveles zöldségeket tartalmaz-e. Ugyancsak érdemes odafigyelni a megfelelő C-vitamin-bevitelre is, mert a C-vitamin javítja a vas felszívódását.

Amennyiben úgy érezzük, hogy étrendünkkel nem tudjuk biztosítani a szükséges vasat, akkor válasszunk természetes összetevőkből álló vastartalmú étrend-kiegészítőket. A Salus termékcsaládban számos ilyen készítmény található. Itt van például a Floradix Kräuterblut szirup, amely jól felszívódó szerves kötésű vasat és 4-féle B-vitamint, illetve a vas felszívódását támogató C-vitamint is tartalmaz. Gyógynövényekből, zöldségekből és gyümölcslé koncentrátumból készült, folyékony állagának köszönhetően könnyen és biztonságosan bevehető. Laktózmentes és vegetáriánusok számára is ajánlott.

A Salus termékcsaládban az érzékenységgel élők is találnak maguk számára vaspótló étrend-kiegészítőt, hiszen a Floradix Floravital 100%-ban glutén és laktózmentes, így tökéletesen illeszkedik a gluténmentes és vegán étrendbe. A Kräuterblut sziruphoz hasonlóan ez is tartalmaz vasat, C-vitamint, B1-, B2-, B6-, és B12-vitaminokat, amelyek hozzájárulhatnak a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart