Adjunk-e a gyermekünknek multivitamint?

Szükséges-e a gyerekeknek multivitamint adni? Mire szükséges ügyelni? Mit ajánlanak az orvosok?

A reklámokból nap mint nap azt látjuk, hogy a gyerekeknek vitamin- és ásványianyag-kiegészítőkre van szükségük az egészséges fejlődéshez. Ez azonban így nem igaz: az egészséges étrend a legjobb forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak. Ha gyermekünk egészségesen étkezik, akkor mind a 13 vitaminhoz (A, 8-féle B, C, D, E, K) hozzájut – bár a D vitamin esetében a legjobb, ha napi fél órát a napon töltünk.

Elegendő ásványi anyaghoz is hozzájuthat a gyermekünk, ha megfelelő mennyiséget fogyaszt az alábbiakból:

  • Kalcium: tej, sajt, joghurt, tenger gyümölcsei, mandula és növényi italok (pl. szójatej)
  • Vas: sovány húsok, csirke, hal, hüvelyesek, tofu, teljes kiőrlésű gabonafélék, vasban dús gabonafélék, zöldségek, tojássárgája
  • Cink: vörös húsok, tenger gyümölcsei, csirke, hüvelyesek, borsó, tejtermékek, teljes kiőrlésű ételek
  • Jód: tenger gyümölcsei, tej és jódozott só

Ha a gyermekünk az 5 ételcsoportból minden nap elegendőt eszik, akkor nem kell aggódnunk az egészséges fejlődése miatt. Az, hogy mennyit kell ennie az egyes csoportokból, az a korától, nemétől és fizikai aktivitásától függ.

egészséges ételek

Mikor lehet szüksége a gyerekeknek multivitaminra?

Érdemes erről a gyermekorvossal egyeztetni, de általánosságban elmondható, hogy a multivitaminos étrendkiegészítők hasznosak lehetnek, ha:

  • testileg elmarad a fejlődésben,
  • bizonyos krónikus betegsége van agy ételallergiája,
  • étrendje korlátozott, például vegán.

Télen emellett a D-vitaminhoz is nehezebb hozzájutni a kevesebb napfény miatt.

A vitamin- és ásványianyag-hiánynak ugyanis komoly következményei lehetnek: a vashiány koncentrációhiányhoz vezethet, a Kalcium hiánya csökkenti a csontok erősségét stb.

Ha az orvos úgy ítéli meg, hogy szükséges multivitaminos kiegészítőt adni gyermekünknek, válasszunk olyat, melyet kifejezetten gyermekek számára fejlesztettek ki, s nem tartalmaz többet a napi vitamin- és ásványianyag-szükséglet 100%-ánál. Emellett ügyeljünk arra, hogy a multivitaminhoz a gyermek ne férjen hozzá, és tegyük számára egyértelművé, hogyha finom is, ez nem édesség.

Floradix Kindervital étrendkiegészítő gyermekeknek

A Floradix Kindervital egy jóízű étrendkiegészítő gyermekeknek, mely kalciumot, D-vitamint és további 8 vitamint tartalmaz, így hozzájárulhat a gyermekek csontjainak megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez. Folyékony állagának köszönhetően könnyen bevehető; segítheti a kalcium, az A-, D-, E-, C-, B1-, B2-, B6- és B12- vitaminok bevitelét.

A termék a tápanyagokat már oldott formában tartalmazza. Különféle gyümölcskoncentrátumokat és válogatott gyógynövényeket tartalmaz a kellemes ízhatás érdekében. Nem tartalmaz tartósítószereket, mesterséges színezéket és aromaanyagokat. Laktózmentes, gluténmentes és vegetáriánusok számára is alkalmas. 4 éves kortól ajánlott, de akár felnőttek is szedhetik. A Floradix Kindervital webáruházunkban is megrendelhető.