Barion Pixel

Napi C-vitamin szükséglet – Mikor, mennyit?

napi c-vitamin mennyisége

Dr. Marjai Tamás egy interjúban úgy fogalmazott, hogy a C-vitamin folyamatos bevitelére egyrészt azért van szükség, mert az emberi szervezet nem képes előállítani, másrészt pedig azért, mert nem képes hosszú távon tárolni. Mi történik, ha alacsonnyá válik a szintje és hogyan gondoskodhatunk a megfelelő bevitelről? Erről szól a mai cikkünk!

Dr. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója, úgy látja, hogy a hideg idő beköszöntével egyre gyakoribbak az enyhe légúti fertőzések. Ahogy megjelenik az orrfolyás, a nátha és az egyéb megfázásos betegségek, az emberek elkezdenek odafigyelni a vitaminok fogyasztására is. Ezekkel a betegségekkel leggyakrabban a C-vitamint társítják, amiről tudni kell, hogy a szervezet nem képes előállítani és tárolni, ezért nem érdemes belőle egy nap túl sokat bevenni. A szakember ehelyett a folyamatos pótlást javasolja, azaz a legjobb az, ha minden nap fogyasztunk C-vitaminba gazdag ételeket vagy étrend-kiegészítőket.

Miért fontos a C-vitamin?

A C-vitamin egy rendkívül fontos antioxidáns. Megvédi a szervezet sejtjeit a szabad gyökök okozta károsodástól. A szabadgyökök olyan sejtkárosító molekulák, amelyekkel nap mint nap találkozunk életünk során. Egy erős immunrendszer könnyedén legyőzi őket, azonban, ha meggyengül a védelem, akkor elkezdik sejtkárosító tevékenységüket. Kutatások szerint az antioxidánsok felveszik a harcot ezekkel a káros molekulákkal, és szerepet játszhatnak bizonyos betegségek, mint például a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében.

C-vitamin nélkül a szervezet nem tud kollagént előállítani, pedig a kollagén fontos szerepet játszik a csontok, az ízületek, a bőr és az emésztőrendszeri szövetek egészségének fenntartásában.

A C-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében. Ha alacsony a szintje, akkor a szervezet kevésbé lesz ellenálló a vírusokkal, a baktériumokkal és más kórokozókkal szemben, sőt hosszabb távon legyengítheti az immunrendszert, ami más betegségek kialakulásának kockázatát is megemeli.

Dr. Marjai Tamás az említett interjúban azt mondta, egy egészséges felnőttnek napi 1000 mg-nál nagyobb mennyiségű C-vitamin pótlásra nincs szüksége, sőt, betegség esetén sem érdemes a kiegészítés szintjét 2000 mg fölé emelni.

Mit okozhat a C-vitamin hiánya?

A C-vitamin hiányának leggyakoribb következményei:

  • ízületi fájdalom
  • ínyvérzés
  • fogvesztés
  • sebgyógyulási problémák
  • mentális problémák

Milyen előnyökkel jár a C-vitamin rendszeres fogyasztása?

Számos pozitív hatást tapasztalhatunk, ha rendszeresen gondoskodunk a megfelelő C-vitamin-bevitelről. A szakirodalom szerint ugyanis a C-vitamin segíthet csökkenteni a szívbetegségek és szövődményeinek kockázatát.

Megfelelő C-vitamin pótlásnak köszönhetően immunrendszerünk erősödik, így szervezetünk könnyeben legyőzi a betegségeket, illetve ha mégis megbetegszünk, akkor hozzájárul a gyorsabb felépüléshez.

Bár kevesen tudják, de a megfelelő C-vitamin-bevitelnek a vaspótlás szempontjából is rendkívül fontos szerepe van, ugyanis a C-vitamin fokozza a vas felszívódását. Ha tehát odafigyelünk arra, hogy a vasban gazdag ételeket C-vitaminban gazdag ételekkel együtt fogyasszuk, akkor a felszívódás sokkal hatékonyabb lehet.

Erre akkor is oda kell figyelnünk, ha a vaspótlást étrend-kiegészítők segítségével szeretnénk megoldani. A legjobb és leghatékonyabb megoldás, ha olyat választunk, amely jó minőségű, könnyen felszívódó vas mellett C-vitamint is tartalmaz, így az együttes fogyasztással megnövelhetjük a felszívódó vas mennyiségét.

A Floradix Kräuterblut szirup tökéletes választás, hiszen szerves kötésű vasat, valamint C-vitamint is tartalmaz, így rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez, valamint a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatok fenntartásához. A C-vitaminon kívül a Floradix Kräuterblut szirup B1-, B2-, B6- és B12-vitaminokat is tartalmaz, amelyek pedig a vörösvértest-képződést támogatják.

A Salus termékcsalád azokra is gondolt, akik valamilyen érzékenységgel kénytelenek együtt élni. Számukra készült a Floradix Floravital étrend-kiegészítő szirup, amely szintén segíthet a vashiány megelőzésében. Különlegessége, hogy 100%-ban vegán és 100%-ban glutén-, laktóz- élesztő- és alkoholmentes. A Floradix Kräuterblut sziruphoz hasonlóan ez a készítmény is vas-glükonátból származó szerves kötésű vasat, B1-, B2-, B6- és B12-vitaminokat, valamint C-vitamint is tartalmaz a hatékonyabb felszívódásért.

Dr. Marjai Tamás említett interjúja itt olvasható.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart