Barion Pixel

A vashiány okai

A vashiány okai a következők lehetnek:

  • az egyéni szükségletet nem kielégítő vashiányos táplálkozás
  • a vas felszívódásának és tárolásának zavarai
  • az életkorból, illetve élethelyzetből adódó megnövekedett vasszükséglet, mint várandósság
  • szoptatás
  • gyermekek növekedési szakaszban
  • betegségből lábadozás
  • sport
  • vérvesztés (vérzés, erős menstruáció, műtét, véradás…)

Szeretne többet megtudni a vashiányról és vérszegénységről?

Cikkajánló

Egy egészséges felnőtt szervezete átlag 3,5-5 mg vasat tartalmaz; ennek kb. 70%-a hemoglobin formájában a vörösvértestekhez kapcsolódik, 25%-a vasraktárakban (ferritin), 5%-a pedig mioglobin formájában az izmokban raktározódik, és onnan mozgósítja a szervezet, ha arra szükség van.

A vashiány és súlyosabb formája, a vashiányos anémia gyakrabban és kifejezetten érinti a nőket, mint a férfiakat. A menstruációs vérveszteség, a terhességgel járó fiziológiás változások és a szoptatás jelentette fokozott vasigény egyaránt magyarázatul szolgálnak arra, hogy miért kell különös figyelmet fordítani a nőknél a vasszupplementációra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján a vashiány és az anémia a világ fejlett régióiban is problémát jelent. Az európai régióban a 15-49 éves korú nők 22,6%-a anémiás. Ezek az adatok egyben azt is jelentik, hogy európai viszonylatban minden 4. vagy 5. nőre a vashiány kifejezett, vaskiegészítést egyértelműen szükségessé tevő formája jellemző.

Forrás: Dr. Budai Lívia PhD szakgyógyszerész – Vashiányos nők / Gyógyszertári Practicum 2019. XXIII. évfolyam 4. szám

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart