Barion Pixel

Vashiány sportolóknál – tünetek, okok és kezelések

sportolás-vaspótlás

A vas nélkülözhetetlen ásványi anyag. Minden embernek szüksége van rá, mert nélküle a szervezet nem tud hemoglobint termelni. Hemoglobin nélkül pedig nem jut elegendő oxigén a tüdőnkből a szöveteinkbe, amelynek következtében a szervezetünk működésében zavar keletkezhet.

A vasbevitel, illetve szükség esetén a vaspótlás minden ember számára fontos, de a sportolóknak különösen oda kell figyelniük a megfelelő vasszint megtartására. Mutatjuk, hogy miért!

Miért fontos a vas a sportolók számára?

Ahogy korábban említettük a vas a hemglobin központi komponense, a vörösvértestekben található fehérje, amely oxigént szállít a tüdőből a szövetekbe, beleértve az izomszöveteket is, majd a szén-dioxidot a szövetekből visszajuttatja a tüdőbe.

A vas tehát létfontosságú a megfelelő izomműködéshez. A sportolóknak egy átlagemberhez képest magasabb az energiaigényük. Gondoljunk csak bele, hogy mennyivel nagyobb elvárásoknak kell megfelelni egy sportoló izomzatának egy átlagemberéhez képest. Minél aktívabb valaki, annál több oxigénre van szüksége a szervezetének.

Az intenzív edzés a vörösvértestek termelését is fokozza. Így a vas különösen fontos a sportolók számára. Elegendő vas hiányában a sportteljesítmény romolhat. Nem csak arról van szó, hogy az izmok nem működnek megfelelően, hanem a vashiány következtében a sportolók fáradtabbnak érezhetik magukat. Ez pedig rányomhatja a bélyegét az edzések intenzitására is.

Gyakori a vashiány a sportolóknál?

A megfigyelések alapján úgy tűnik, hogy igen. Valóban gyakoribb lehet a vashiány a sportolók körében. Bár a pontos adatok az adott forrástól függően változnak, a becslések szerint a női sportolók 20-50%-a, a férfi sportolók 4-50%-a szenved vashiányban.

Kiket veszélyeztet leginkább a vashiány a sportolók közül?

A vashiánynak fokozottabban ki vannak téve:

 1. a női sportolók,
 2. a hosszútávfutók, valamint más állóképességi sportágakban versenyzők és magas intenzitású edzést követők, és
 3. a vegetáriánus sportolók.

A szakemberek szerint a fenti csoportok alapján a legnagyobb kockázatnak a női vegetáriánus sportolók vannak kitéve.

Miért gyakoribb a vashiány a sportolók körében?

Mivel szervezetünk nem képes a vasat tárolni, ezért annak beviteléről nekünk kell gondoskodnunk. Emiatt az okok között első helyen szerepel az étrend, ugyanis ha az nem tartalmaz elegendő vasat, akkor a fokozott igénybevétel miatt nagyon hamar vashiányos állapot alakulhat ki.

Ezen felül még az alábbi okokkal magyarázható a sportolók közti gyakori vashiány:

 • Hematuria: a sportolók hajlamosak vérvizelést vagy vizeletből származó vérveszteséget tapasztalni terhelés után, különösen az extrém intenzív edzések következtében. Ez a fajta vérveszteség gyakrabban fordulhat elő állóképességi futóknál.
 • Emésztőrendszeri vérzés: különösen a távolságfutók, de más sportolók is tapasztalhatnak gyomor- és bélrendszeri vérzést. Az ilyen jellegű vérvesztés végül alacsony vasszinthez vagy vashiányos vérszegénységhez vezethet.
 • Erős izzadás: izzadással is lehet vasat veszíteni. Mivel a sportolók erősen izzadnak az edzések és a versenyek alatt, fontos számukra, hogy táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel pótolják az elvesztett vasat.
 • Hepcidin: a kutatások azt jelzik, hogy a sportolók fokozottan ki vannak téve a vashiány kockázatának a hepcidin nevű hormon miatt. A megfigyelések alapján ennek a hormonnak a szintje az intenzív fizikai aktivitás után megugrik, ami a vér vasszintjének csökkenését okozhatja.

Milyen tünetek jelzik a vashiányt sportolóknál?

Azok a sportolók, akiknek alacsony a vasszintjük, hasonló a tüneteket tapasztalhatnak, mint az egészséges, mozgásszegény emberek.  Ilyenek lehetnek például:

 • álmatlanság
 • fejfájás
 • szédülés
 • alacsony energiaszint a menstruáció alatt
 • sápadt, száraz bőr
 • repedt szájzug
 • törékeny köröm és haj
 • hajhullás
 • romló memória
 • romló figyelem és tanulási teljesítmény

A fenti tüneteken kívül a sportolók körében jellemző tünete lehet a vashiánynak még:

 • az állóképesség csökkenése
 • a teljesítőképesség romlása
 • az átlagosnál magasabb pulzusszám nyugalmi helyzetben (figyelembe kell venni a kiindulási értéket, mert az aktív sportolók nyugalmi pulzusszáma alacsonyabb lehet, mint az átlagembereké)
 • a légszomj edzés közben
 • a hányinger
 • a gyakori sérülés
 • az edzések iránti érdeklődés elvesztése

Fontos, hogy mindig szakorvossal konzultáljunk mielőtt bármilyen kúrába is belekezdünk, mert a tünetek az edzés túlzott intenzitása is okozhatja. A szakorvos a megfelelő vizsgálatok elvégzése után pontosan látni fogja, ha szükség van vaspótlásra.

Mit tehet egy sportoló a vashiány megelőzésére?

Két nagyon fontos terület van, amit sportolóként érdemes szem előtt tartani. Az egyik a megfelelő táplálkozás, a másik pedig az étrend-kiegészítők fogyasztása. A vasban gazdag táplálkozásról ebben a korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Sok sportoló számára azonban nehéz elegendő vashoz jutni simán a táplálkozás során. Gyakran előfordul, hogy bizonyos ételtípusokat mellőzniük kell a kalóriabevitel miatt. Ugyancsak figyelni kell a korábban említett hepcidin hormon termelődésére, ami megnehezítheti a vas felszívódását az élelmiszerekből. Ne feledjük, hogy a vegetáriánus sportolók még nagyobb veszélynek vannak kitéve.

Számos alkalommal előfordul, hogy a legnagyobb odafigyelés mellett sem sikerül megfelelő mennyiségű vasat bevinni csak a táplálkozás során. Ilyenkor szükség lehet étrend-kiegészítők fogyasztására is. A Floradix termékcsaládhoz tartozó Kräuterblut szirup egy nagyon kedvelt természetes vaspótló készítmény. A gyártó folyamatosan figyeli a vásárlók visszajelzéseit, amely alapján azt tapasztalták, hogy a Floradix Kräuterblut szirup az esetek többségében nem okoz székrekedést, mesterséges adalékanyagoktól és szintetikus tartósítószerektől mentes, valamint nem tartalmaz laktózt és alkoholt. Vegetáriánusok is fogyaszthatják.

Sportolók számára különösen fontos lehet, hogy a Floradix Kräuterblut étrend-kiegészítő szirup egyetlen összetevője sem szerepel a WADA listáján, így fogyasztása ilyen szempontból is teljesen biztonságos.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart