Sápadt az arca? Állandóan fáradt?

Sápadt az arca? Állandóan fáradt? - vashiany tunetei verszegenyseg tunetei

A vashiány tünetei nagyon változatosak lehetnek. A legtöbben akkor fordulnak e célból orvoshoz, ha sápadtak és azt érzik, a szokásos tevékenységeiket nem tudják elvégezni, állandóan fáradtak, nem bírják a terhelést.  Valóban, a vashiányos személyek intenzív fáradtságérzésről számolnak be, ami csökkent állóképességgel, alacsonyabb munkabeli teljesítménnyel, koncentrációs nehézségekkel társulhat. Mivel a fáradtság mai korunk velejárója, csupán e tünet alapján nem diagnosztizálhatjuk a vashiányt.

“Úgy kalapál a szívem!” – hangzik el gyakran a háziorvosi rendelőben, mikor arról panaszkodnak az érintettek, hogy szokatlanul erős szívdobogást éreznek. Ennek az az oka, hogy a szív kompenzálni akarja az alacsonyabb oxigén-ellátottságot és nagyobb frekvenciával működik, hogy biztosítsa a szervezet számára az elegendő oxigént. Így ez a tünet is jelezhet vashiányt.

A fejfájásnak számos oka lehet. Vashiány esetén az agy oxigén-ellátottságában jelentkezhetnek zavarok, ami az erek tágulatával és nyomásfokozódással társulhat. A vashiánnyal összefüggő fejfájás tipikusan szédüléssel jár együtt.

“Kapkodom a levegőt, ha egy kicsit megerőltetem magam.” – hangzik el gyakran a patikában, mikor valamilyen gyógyírt várnak a patikustól erre a problémára. A vashiány miatti alacsony hemoglobinszint és a vér csökkent oxigénszállító képessége miatt az izmok oxigénellátottsága is hiányt szenvedhet. Szervezetünk próbál ehhez alkalmazkodni, így növeli a légzésszámot, hogy több oxigénhez jusson. Ez a magyarázata, hogy miért tapasztalható emelkedett légzésszám és esetenként légszomj azoknál, akiknek alacsony a hemoglobinszintjük.

A vashiány és a nyughatatlan láb szindróma között is van kapcsolat, a nyugtalanláb-szindrómások 25%-a vashiányos anémiás és megfigyelték, hogy a vasszint csökkenése még ront a panaszokon.

A bőrnek és a nyálkahártyának az azokat behálózó erekben keringő, hemoglobinban dús vörösvértestek adnak jellegetes, életteli, pirosas színárnyalatot. Elegendő vas hiányában a bőr elveszti ezt az élénk színét, így az arc, a fogíny, a nyelv, az alsó szemhéj belső részének, vagy a körmöknek a fakó színe vashiányra utalhat. (Dr. Budai Marianna PhD: Vashiányos beteg a patikában)

A hajat, a bőrt és a körmöket sem hagyja érintetlenül a vashiány. Az oxigénhiányos bőr száraz és viszkető. A kiszáradás az ajkakat sem kíméli, gyakoribb a kirepedezett ajak és/vagy szájzug. Az oxigénhiányos hajszálak elvékonyodnak, szárazzá válnak, de akár ki is hullhatnak. Bár a hajhullás kismértékben természetes, nagymértékben már nem. A körmök töredezése, berepedése is felhívhatja a figyelmet a vashiányra.

Gyanú esetén vérvizsgálattal vagy a nálunk is megvásárolható vasteszttel azonban meggyőződhet arról, hogy vashiányos-e.

 • Sápadt az arca? Állandóan fáradt? - vashiany gyorsteszt 1
  Vaspótlás

  Vashiány gyorsteszt

  3595 Ft (bruttó) Kosárba teszem

Vashiány gyorsteszt

Önellenőrzésre alkalmas gyorsteszt vashiány kimutatására egy csepp vérből.

Melyek a Vashiány teszt előnyei?

 • egyszerű, gyors használat, eredmény 10 perc alatt,
 • azonnali eredmény, egy csepp vérből,
 • otthon, bárki által elvégezhető a vashiány megállapítására,
 • megbízható, 98%-os pontosság,
 • gyerekeken is elvégezhető a Vashiány teszt,
 • egészségpénztárban elszámolható termék!

Ha sokszor érzi magát fáradtnak, levertnek, kedvetlennek, ha gyakran sápadt, vagy gyengélkedik immunrendszere, elképzelhető, hogy panaszait vashiány okozhatja, amiről saját maga is meggyőződhet otthonában kényelmesen, a Vashiány gyorsteszt segítségével!