A vashiányos vérszegénység kezelése

A vashiányos vérszegénység kezelése, vagyis a szervezet vasszükségletének kielégítése és a vasraktárak feltöltése nem megy egyik napról a másikra. Ezért a kiváltó okok feltérképezése és megszüntetése (pl. vérzés megállítása, felszívódási zavart okozó bélbetegség kezelése, étrend megváltoztatása) mellett azonnal meg kell kezdeni a vaspótlást.

Fontos tudni, hogy nem minden vaskészítmény ugyanúgy szívódik fel! Gyakran lehet olvasni, hogy a felszívódást fokozza, ha a vasat C-vitaminnal együtt fogyasztjuk, például egy nagy pohár narancslével vesszük be. Ez úgy még pontosabb, hogy a vas megfelelő mennyiségű C-vitamin jelenléte nélkül nem képes felszívódni.

Tudta?

A Kräuterblut szirup kétértékű vasat, B2-, B6-, B12- és C-vitaminokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez, valamint részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokban.

A vashiányos vérszegénység kezelése során fokozottan kell figyelni arra, hogy a táplálékkal mennyi vasat viszünk be a szervezetünkbe. Étkezzünk változatosan! Tudnunk kell, hogy a húsból és a belsőségekből (pl. máj) a vas jobban felszívódik, mint a zöldségekből. Így mérlegelnünk kell, hogy mennyi hús, belsőség vagy hal kerül a tányérunkra hetente, illetve, hogy tartsunk-e szigorú diétákat. A vastartalmú készítmények bevételekor ne igyunk kávét vagy teát, és kerüljük a magas rosttartalmú gabonaféléket. Mellőzzük az EDTA (E 385) nevű tartósítószert tartalmazó élelmiszereket, mert ez szintén gátolja a vas felszívódását.

A vaspótlást vashiányos vérszegénység esetén 2-6 hónapig kell folytatni. Laborvizsgálattal ellenőrizhető, hogy mikor áll helyre a normális vérkép. Ekkor azonban a szervezet vasraktárai még üresek, és ha elhanyagoljuk a vas utánpótlását, könnyen kiújulhat a vérszegénység. Ezért a következő hónapokban még célszerű a táplálékkal vagy étrendkiegészítővel nagyobb mennyiségű vasat bevinni a szervezetbe.