Talán már te is észrevetted magadon, hogy milyen könnyen bele lehet esni abba, hogy az étkezés egy rutintevékenységgé válik. Arra gondolunk, amikor nap mint nap ugyanazokat az ételeket választod, mindig a jól megszokott, bevált receptekhez nyúlsz. Pedig nagyon sok előnnyel jár, ha az étrendeden időnként változtatsz, és olyan alapanyagokat is felhasználsz, amiket korábban nem. Egy kis kreativitással könnyedén változatosabbá és színesebbé teheted az étkezésed úgy, hogy közben a vastagbél, illetve a bélrendszer egészségéért is sokat teszel. Mutatjuk, hogy mire gondolunk!
Egészség a belekben kezdődik
Mitől is lehetne változatosabb az étkezésed, mint attól, ha színeket csempészel a tányérodra. Ma már köztudott, hogy a zöldségek és a gyümölcsök rengeteg tápanyagot, vitamint és az emésztőrendszer megfelelő működéséhez szükséges rostot tartalmaznak. Azáltal tehát, hogy egy kicsit színesebbé varázsolod a tányérodat nem csak a hangulatodon javítasz, hanem sokat teszel a vastagbél optimális működéséért, illetve csökkentheted a vastagbélrák kockázatát is.
Mielőtt azonban belemennénk az egyes alapanyagok áttekintésébe, engedd meg, hogy felhívjuk a figyelmedet egy fontos dologra. Ahogy Hippokratész is mondta: „Az egészség a belekben kezdődik.”
Ezt a szemléletet erősíti Dr.Bagoly Ibolya integratív szemléletű orvos is közösségi oldalán, ahol arról írt, hogy a bélflóra egyensúlya meghatározó nem csak az emésztés és az immunrendszer tökéletes működése szempontjából, hanem befolyásolhatja az agy és a psziché állapotát is. A szakember azt is kiemeli, hogy a belekben élő jótékony baktériumok megfelelő mennyiségét az étrend és a táplálék feldolgozása is befolyásolja.
Ennek tükrében szeretnénk mi is inspirálni téged abban, hogy tedd változatosabbá, színesebbé az étrendedet. De nem csak inspirálunk, hanem segítünk is, hiszen hoztunk néhány ötletet arra is, hogy hogyan tudod ezt könnyedén megtenni!
Szivárvány a tányéron
Nézzük is meg, hogy milyen színekkel tudod megtörni a mindennapi rutint, és hogyan tudod változatosabbá tenni az étkezésedet!
Narancs és sárga
A narancs és sárga színű gyümölcsök és zöldségek pozitív hatással lehetnek az emésztőrendszerre. Ennek oka, hogy gazdagok alfa-karotinban, ami támogatja az emésztést, illetve jótékony hatással lehet a bőr, az immunrendszer és a szem egészségére.
Példák sárga alapanyagokra: sárgarépa, tök, paprika, mangó és sárgadinnye.
Piros
A piros gyümölcsök és zöldségek szintén támogatják a bérendszer egészségének megőrzését. Tele vannak C-vitaminnal és B9-vitaminnal. Sőt, ezek az élelmiszerek flavonoidokat és likopint is tartalmaznak, amelyek kiváló antioxidánsok, így pozitív hatással lehetnek a memóriára, a szív egészségére, illetve csökkenthetik a szervezetben lévő gyulladások mértékét.
Példák piros alapanyagokra: cékla, kaliforniai paprika, paradicsom, chili paprika, retek
Kék és lila
A kék és lila gyümölcsök és zöldségek gazdagok antociánokban, ami egy erős és értékes antioxidáns. Az antocián csökkentheti a szervezetben fellépő gyulladások kialakulásának kockázatát, és segíthet megelőzni számos egészségügyi problémát. Ennek oka, hogy felveszi a harcot a szabad gyököknek nevezett káros vegyületekkel. Amikor a szabad gyökök felhalmozódnak a szervezetben, oxidatív stresszt okoznak. Ez az oxidatív stressz pedig gyulladáshoz vezethet, és növelheti a krónikus betegségek, például a rák és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Az antocianinok pedig segíthetnek csökkenteni a gyulladásokat.
Példa kék és lila alapanyagokra: áfonya, szőlő, szilva, lilakáposzta, padlizsán, ribizli.
Zöld
Talán kezdhettük volna a felsorolás a zöld színű alapanyagokkal is, mert rengeteg antioxidánst és klorofillt tartalmaznak, amelyek rendkívül előnyösek a szervezet számára. Úgyhogy a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend nem lehet teljes a zöld színű ételek nélkül. Ki kell emelni, hogy rengeteg kalcium, A-vitamin, K-vitamin és béta-karotin van bennük, amelyek mind-mind hozzájárulnak a vastagbél, illetve a bélrendszer egészségének megőrzéséhez, illetve az immunrendszer erősítéséhez.
Példák zöld alapanyagokra: saláta, kelkáposzta, spenót, sóska, brokkoli, zöld paprika.
Bízunk benne, hogy ezzel a kis összefoglalóval segítettünk neked abban, hogy egy kicsit változatosabbá, színesebbé tedd az étkezéseidet.
Ne félj kísérletezni!
Ezek a színes alapanyagok nem csak a hangulatodra lesznek pozitív hatással, hanem a bennük lévő rengeteg vitaminnak, ásványi anyagnak és rostnak köszönhetően az emésztőrendszered is hálás lesz értük.
Mit tehetsz, ha nem szereted a zöldségeket?
Ha nem rajongsz a zöldségekért és gyümölcsökért, de mégis szeretnél valamit tenni az emésztőrendszered egészségéért, akkor sem kell elkeseredned. Ma már vannak olyan természetes összetevőkből álló étrendtrend-kiegészítők, amelyek rendszeres fogyasztásával támogathatod a vastagbél és a bélrendszer megfelelő működését.
A Salus termékcsaládba tartozó Ga-lexír étrend-kiegészítő szirup például tökéletes választás, ha szeretnél hozzájárulni a bélrendszer egészséges működéséhez és a megfelelő emésztés fenntartásához.
A Ga-lexír fő összetevője az articsóka-kivonat. Az articsóka antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségféle, amely értékes hatóanyagai révén számos jótékony hatásával támogathatja az emésztőrendszeredet. Az articsókán kívül számos gyógynövény is megtalálható az összetevői között, például gyermekláncfűlevél, enciángyökér, kurkuma gyökértörzs, cickafarkfű, kamillavirág, édeskömény és benedekfű. Mind-mind olyan természetes alapanyag, amely hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez.
A Ga-lexír további előnye, hogy vegán termék, valamint nem tartalmaz glutént, laktózt, élesztőt és alkoholt.