Vashiány, vérszegénység cikkek

A kisgyermekkori vashiány veszélyei

Az agy fejlődése “lépésekben” történik. Az agy különböző régióinak fejlődése eltérő ütemben zajlik és időbeli eltolódások is megfigyelhetők. Attól függően, hogy a vashiányos időszak az agy fejlődésének melyik szakaszában van

Elolvasom »

Sápadt az arca? Állandóan fáradt?

A vashiány tünetei nagyon változatosak lehetnek. A legtöbben akkor fordulnak e célból orvoshoz, ha sápadtak és azt érzik, a szokásos tevékenységeiket nem tudják elvégezni, állandóan fáradtak, nem bírják a terhelést. 

Elolvasom »

Várandósság alatti vashiány

A várandósság a nők életének jelentős korszaka. A magzat a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat az anyai szervezetből vonja el. Ezért nagyon fontos a helyes táplálkozás a terhesség egész ideje alatt.

Elolvasom »

A túl erős menstruáció

A nők egy része, mintegy 9-14%-a jelentős mennyiségű vért veszít a menstruációja során. Abban az esetben beszélhetünk erős menstruációs vérzésről (menorrhagia), ha a vérveszteség rendszeresen több, mint 80 ml, mely a nők közérzetére is hatással lehet: gyengének, fáradtnak érezhetik magukat.

Elolvasom »
B vitamin

Miért fontosak a B-vitaminok?

Amikor B-vitaminokat említünk, általában többféle vitamint értünk ezalatt. B-vitamin komplexnek is szokták nevezni, mivel általában nem önmagukban, hanem együtt fordulnak elő az élelmiszerekben.

Elolvasom »

A vashiányról

Az emberi szervezet egészséges működéséhez többek között vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre is szükség van. Egyik legfontosabb nyomelem a VAS, melyet előállítani nem vagyunk képesek, így táplálkozásunk során kell bevinnünk

Elolvasom »
multivitamin gyerekeknek

Adjunk-e a gyermekünknek multivitamint?

A reklámokból nap mint nap azt látjuk, hogy a gyerekeknek vitamin- és ásványianyag-kiegészítőkre van szükségük az egészséges fejlődéshez. Ez azonban így nem igaz: az egészséges étrend a legjobb forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak.

Elolvasom »

Vaspótlás szoptatás idején

A vaspótlás a szoptatás alatt azért is fontos, mert a vashiányos állapot kialakulásának esélye minden terhességgel tovább növekszik. Ha az első várandósság végére kimerül a kismama szervezete, az a későbbi gyermekekre nézve jelent kockázatot.

Elolvasom »

Baba előtt, babavárás

Már a gyermekáldás megtervezésekor is gondoljunk a vashiányra? Igen, hiszen körülbelül minden 3. fogamzóképes nő vashiányos (forrás). Különösen fontos a megelőzés azon fiatal nők esetében, akik belátható időn belül gyermeket szeretnének.

Elolvasom »