Barion Pixel

Laktózérzékenység – Íme az 5 leggyakoribb tünet!

laktózérzékenység-vitaminpótlás

Laktózérzékenység esetén a tejcukrot, másnéven a laktózt nem tudja megfelelően megemészteni a szervezet. Ennek következtében pedig számos kellemetlen tünetet tapasztalhatunk tejtermékek fogyasztása után. Nézzük, hogy mikor érdemes gyanakodni, és mit tehetünk, ha valóban probléma van?

A laktóz egy olyan cukor, ami két kisebb cukor molekulából áll, mégpedig a glükózból és a galaktózból. Ha ez a két molekula nem tud szétválni, akkor nem tud megfelelően felszívódni a bélrendszerben. A szétválásért a laktáz nevű enzim a felelős, amit a bélnyálkahártya termel. Ha valakinél ez az enzim hiányzik, vagy kevesebb termelődik belőle, akkor érzékennyé válhat a tejcukorra.

Az anyatej nagy mennyiségű laktózt tartalmaz, azonban az embereknél 5 éves kor fölött a laktáz enzim termelődése csökken. A felnőtt emberek 70%-a már nem termel elegendő laktázt a tejben lévő laktóz megfelelő megemésztéséhez, így az alábbiakban felsorolt tünetek jelentkezhetnek.

A laktózérzékenység tünetei

1. Gyomorfájdalom és puffadás

A gyomorfájdalom és a puffadás a laktózérzékenység leggyakoribb tünete. Egyaránt érintheti a gyermekeket és a felnőtteket is.

Ha a szervezet nem tudja lebontani a laktózt, az áthalad a bélrendszeren, ahol eléri a vastagbelet. A vastagbélben lévő sejtek azonban nem tudják felszívni, de fermentálhatják és lebonthatják az ott élő, természetesen előforduló baktériumok. Ez az erjedés különböző gázok felszabadulását okozhatja, amelynek eredményeképpen hasfájást, görcsöket és puffadást tapasztalhatunk.

2. Hasmenés

Hasmenés során a széklet gyakorisága, mennyisége és állaga megváltozik. A laktózérzékenység a vastagbélben lévő víz mennyiségének növekedésével hasmenést okoz, ami növeli a széklet térfogatát és folyadéktartalmát. A hasmenés csecsemőknél és kisgyermekeknél gyakoribb, mint felnőtt korban.

3. Fokozott gázképződés

A laktóz fermentációja a vastagbélben fokozza a hidrogén, metán és szén-dioxid gázok termelődését. Az, hogy ez a fokozott gázképződés milyen mértékű, függ a bélflóránk állapotától. Minél rosszabb állapotban van, annál kínzóbbak lehetnek a tünetek.

4. Székrekedés

A székrekedés jellemzően kemény, ritka széklet, amit a hiányos bélmozgás és gyomorban érzett diszkomfort érzet kísér. Nem ritka a puffadás és a túlzott erőlködés sem, amely további problémákat okozhat (pl. aranyér).

Bár a székrekedés sokkal ritkább tünet, mint a hasmenés, mégis adott esetben érdemes a laktózérzékenységet, mint kiváltó okot számba venni.

5. Gyomor- és bélrendszeren kívüli tünetek

A szakemberek leggyakrabban a gyomor- és bélrendszeri panaszokkal kötik össze a laktózérzékenységet, de rajtuk kívül is előfordulhatnak olyan tünetek, amelyek a laktózérzékenységet jelzik. Ilyenek lehetnek például a fejfájás, a fáradtság, a koncentrációzavar, az izom- és ízületi fájdalmak, a vizelési problémák és az ekcéma.

Hogyan kezelhető a laktózérzékenység?

A laktózérzékenység kezelése általában magába foglalja a magas laktóztartalmú ételek, például a tej, a krémsajt, a tejszín és az egyéb tejtartalmú ételek korlátozását vagy elkerülését. Nem ritka, hogy azok, akik érzékenységgel küzdenek, az erjesztett tejtermékeket jobban tolerálják. Így például a sajt vagy a joghurt segíthet a kalciumszükséglet kielégítésében anélkül, hogy tüneteket okozna.

Milyen étrend-kiegészítőket választhatunk, ha laktózérzékenyek vagyunk?

A mai rohanó világban nagyon nehéz megoldani a változatos étrend betartását. Vagy azért, mert nem tudunk beszerezni bizonyos alapanyagokat, vagy azért, mert nincs időnk elkészíteni, de az sem ritka, hogy nem szívesen fogyasztunk gyümölcsöket és zöldségeket.

A szakemberek ilyenkor javasolják az étrend-kiegészítők fogyasztását, hiszen ezekkel gond nélkül, kényelmesen pótolhatjuk a hiányzó vitaminokat és ásványi anyagokat.

Abban az esetben, ha laktózérzékenyek vagyunk, nincs könnyű dolgunk. Minden készítményt alaposan meg kell vizsgálnunk azért, hogy az összetevői között ne legyen olyan anyag, ami kellemetlenséget okoz a számunkra.

Jó hír azoknak, akik eddig problémákba ütköztek, mert a webáruházunkban található termékek jó része teljesen laktózmentes, sőt közülük sok termék vegán is. Éppen ezért jó szívvel ajánljuk:

Shopping Cart