Barion Pixel

Koncentrációzavar – Vajon okozhatja a vashiány?

A vashiány tüneteit ma már sokan ismerik. De mi a helyzet az olyan kevésbé ismert tünetekkel, mint az ingerlékenység és a koncentrációzavar? Ezek csak a rohanó életünk velejárói vagy valóban vashiányt jeleznek? Nézzük!

A vashiány tünetei egyénenként eltérőek lehetnek. Van néhány gyakori jel, ami arra utal, hogy szervezetünk nem jut elegendő vashoz. Ezek általában szembetűnő jelzések, mint például a hajhullás, a nyugtalan láb szindróma, a sápadtság vagy a nagyfokú fáradtság. De mi a helyzet azokkal a tünetekkel, amelyeket sokan csak a stresszel teli, rohanó hétköznapokhoz kapcsolnak? Gondoljuk csak az ingerlékenységre, az alváshiányra vagy a gyengülő koncentrációs képességre.

Persze, időnként mindenki szenved koncentrációzavartól, vagy az sem ritka, hogy elhatalmasodik rajtunk a szorongás és idegesek, ingerlékenyek leszünk. Azoknak azonban, akik hosszú időn keresztül panaszkodnak ilyen tünetekre, érdemes elgondolkodniuk azon, hogy felkeresik a háziorvosukat és ellenőriztetik a vasszintjüket.

Lehet-e bármilyen hatással a vashiány a nők memóriájára?

A szakemberek úgy gondolják, hogy még a mérsékelt vashiány is káros hatással lehet a nők gondolkodására, ugyanakkor azt is kihangsúlyozzák, hogy a vastartalmú étrend-kiegészítők segíthetnek visszafordítani a vashiány okozta tanulási és memóriazavarokat.

Ezt az állítást egy kutatással is alátámasztják, amelynek keretében tanulási és memóriatesztet végeztek több mint 100 nő részvételével, akiknek életkora 18 és 35 év között volt. A kutatásban résztvevők közel fele enyhe vashiányban szenvedett, de még nem állapítottak meg náluk vérszegénységet.

A hölgyeket a teszt során arra kérték meg, hogy emlékezzenek a számítógép képernyőjén megjelenített képek sorrendjére. A teszt eredménye az lett, hogy a normál vasszinttel rendelkező hölgyek átlagosan 8 kérdést hagytak ki az 54-ből, míg az alacsony vasszinttel rendelkezők a dupláját. A kutatást vezetők egyetértettek abban, hogy a vashiányos hölgyek nem teljesítettek olyan jól a teszteken, mint azok, akiknél rendben volt a vasszint.

Az első teszt elvégzése után a szakemberek napi 60 mg vasat adtak a vashiányos nőknek, majd megmérték a vasszintjüket, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a tabletták visszaállítják a vasszintet a normális értékre. Négy hónap elteltével a vashiányos hölgyek ugyanolyan jól teljesítették a feladatokat, mint a normális vasszinttel rendelkezők.

A kutatás összegzéseként a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy nem érdemes mindenféle kontroll nélkül vastartalmú étrend-kiegészítőket fogyasztani. Arra buzdítják a hölgyeket, hogy mielőtt bármilyen kúrát elkezdenek, először ellenőrizzék vagy ellenőriztessék a vasszintjüket, mert abban az esetben, ha nem vashiány okozza a tüneteket, akkor a túlzott vasfogyasztás akár káros hatással is lehet az egészségükre.

Honnan tudhatjuk, hogy vashiányban szenvedünk-e?

A vasszintet a háziorvos egy egyszerű vérvizsgálattal megállapíthatja, de ha otthoni körülmények között szeretnénk meggyőződni arról, hogy szervezetünk elegendő vasat tartalmaz-e, akkor kipróbálhatjuk a Vashiány gyorstesztet. Fontos tudni, hogy ez a gyorsteszt nem mutatja meg az esetleges vashiány pontos értékét, csupán azt ellenőrizhetjük vele, hogy esetünkben fennáll-e a vashiány vagy sem.

A vashiánynak a koncentrációzavaron kívül egyéb tünetei is lehetnek. Ezekről egy korábbi cikkünkben írtunk részletesen, amely ide kattintva olvasható.

vashiany-gyorsteszt

Kutatás forrása:
https://www.webmd.com/women/news/20040419/mild-iron-deficiency-may-harm-womens-memory 

Shopping Cart