Barion Pixel

Nyelvgyulladás?  – Ez akár vérszegénység jele is lehet!

A nyelvben érzett fájdalom vagy kellemetlen érzés többnyire valamilyen sérülés következménye. Ez a legtöbb esetben gyorsan gyógyul. Vannak azonban olyan gyulladásos állapotok, amelyek hátterében valami más áll. Mai bejegyzésünkben ezeket nézzük meg!

Amikor vérszegénységről beszélünk, akkor a legtöbb embernek a vashiány miatt kialakuló vérszegénység jut az eszébe. Ezzel nincs is semmi baj, de azért jó tudni, hogy a vashiányos vérszegénység mellett megkülönböztetünk még többféle vérszegénységet is.
Például:

 • betegségekhez köthető vérszegénység
 • különböző eredetű vérveszteségekhez köthető vérszegénység
 • hiányállapotokhoz köthető vérszegénység

Az utolsó kategóriába tartozik például a folsav vagy a B12-vitamin hiányának következtében kialakuló vérszegénység. A szakirodalom a B12-vitamin alacsony szintje miatt kialakuló vérszegénységet vészes vérszegénységnek is nevezi, és ezt többek között a nyelv gyulladása is jelezheti.

B12-vitamin-hiány tünetei

A B12-vitamin alacsony szintjét kezdetben a vérszegénységhez kapcsolódó általános tünetek jelezhetik. Például a fáradtság, a koncentrációs zavar, a sápadtság, a szédülés vagy a fejfájás. Ezek mellé társulnak azok a speciális panaszok, amelyek a B12-vitamin hiányára is felhívják a figyelmet.
Például:

 • nyelv gyulladása
 • fakó, sápadt bőr
 • fogyás
 • székrekedés vagy hasmenés
 • magas pulzus
 • fejfájás

Amennyiben a tünetek jelentkezése ellenére sem emeljük meg a B12-vitamin bevitelét, akkor súlyos esetben a fenti tünetekhez neurológiai panaszok is társulhatnak. Ilyenek lehetnek például:

 • ízületi fájdalmak, zavarok
 • járásban bekövetkező zavarok
 • emlékezetproblémák
 • depresszió
 • demencia (nagyon súlyos esetben)

B12-vitamin hiányának okai

A vészes vérszegénység tehát a B12-vitamin hiánya miatt alakulhat ki. A szervezet nem megfelelő B12-vitamin szintjét a legtöbb esetben valamilyen felszívódási zavar okozza, de az sem ritka, hogy a hiányos táplálkozás áll a háttérben. A vegán vagy vegetáriánus étrendet követők abban az esetben, ha nem figyelnek oda a megfelelő vitaminpótlásra, akkor jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a vegyes étrendet követők.

A B12-vitamin hiányát a legpontosabban vérvizsgálattal lehet megállapítani, ezért, ha a fenti tünetekext észleljük magunkon, akkor mindenképpen keressük fel háziorvosunkat, és egyeztessünk vele a további teendőkről.

Hogyan pótolható a B12-vitamin?

Szerencsére ma már többféle lehetőség is rendelkezésre áll, amennyiben a B12-vitamin pótlására van szükség.

Első lépésként, ha a tünetek még enyhébbek, akkor érdemes B12-vitaminban gazdag étrendet követni. Gazdag forrásai ennek a vitaminnak a máj, a kagyló, az osztriga, a lazac és a tonhal, a marhahús, a tej, a joghurt, valamint a tojás.

Amennyiben úgy érezzük, hogy étkezéseink során nem tudunk elegendő B12-vitamint bevinni a szervezetünkbe, úgy gondoskodhatunk a pótlásról étrend-kiegészítők segítségével.

Válasszunk természetes alapú étrend-kiegészítőket, mert ezek nem tartalmaznak káros mellékanyagokat és nem terhelik meg a szervezetet. A Floradix Kräuterblut szirup például gyógynövényekből, zöldségekből és gyümölcskoncentrátumból készül. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a vashiány megelőzéséért, valamint a B-vitaminok, köztük a B12-vitamin pótlásáért.

A Floradix Kräuterblut szirup vas-glükonátból származó szerves kötésű vasat, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitaminokat tartalmaz, melyek hozzájárulhatnak a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez, valamint részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Ezenkívül a vas, valamint a B6- és a B12-vitaminok hozzájárulnak a normál vörösvértest-képződéshez, a C-vitamin pedig fokozza a vas felszívódását.

A szirup könnyen bevehető, a tápanyagokat már oldott formában tartalmazza. Adalékanyag- és laktózmentes, valamint vegetáriánusok számára is ajánlott. Segíthet megőrizni a vas, a B1-, B2-, B6- és B12-vitaminok egyensúlyát.

Amennyiben gluténmentes vagy vegán étrendet követsz, akkor számodra a Floradix Floravital a jó választás, amely szintén tartalmaz vasat, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitaminokat, viszont 100%-ban gluténmentes és vegán. Kellemes ízéről pedig a benne lévő gyümölcsök és gyógynövények gondoskodnak.


Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart