Barion Pixel

9 tudományos tény a B12-vitamin fontosságáról

B12-vitamin

A B12-vitaminra szervezetünknek szüksége van, de önmaga nem tudja előállítani, ezért beviteléről nekünk kell gondoskodni. Nézzük, hogy miért ilyen fontos számunkra ez a vitamin, illetve milyen forrásokból juthatunk hozzá!

A B12-vitaminnak rendkívül sok pozitív élettani hatása van, amelyek közül most 9 tudományosan is bizonyított tényt hoztunk, amelyek segítenek megérteni, hogy miért fontos a folyamatos pótlása.

1. Segíti a vörösvértestek képződését

A B12-vitamin létfontosságú szerepet játszik a vörösvértestek termelésében. Ha alacsony a szintje, akkor nem csak csökkenhet a vörösvértestek száma, hanem megváltozhat az alakjuk is. Méretük megnő, alakjuk szabálytalanná válik, ami azt eredményezheti, hogy nem tudnak megfelelő sebességgel eljutni a csontvelőből a véráramba, és így megnőhet a vérszegénység kockázata.

2. A súlyos születési rendellenességeket megelőzheti

A megfelelő B12-vitamin szint kulcsfontosságú az egészséges terhességhez. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a magzat agyának és idegrendszerének megfelelő fejlődése szempontjából létfontosságú, hogy az anya B12-vitamin szintje rendben legyen. Ha hiányállapot lép fel, akkor a terhesség korai szakaszában megnőhet a születési rendellenességek, valamint a vetélés és a koraszülés kockázata.

3. Csontjaink egészségének megőrzését segíti

A megfelelő B12-vitamin szint biztosítása elősegítheti csontjaink egészségének megőrzését. Egy több mint 2500 felnőtt bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy a B12-vitamin-hiányban szenvedők csontsűrűsége alacsonyabb volt a normálnál szintnél. Ennek következménye az lehet, hogy idővel a csontok érzékenyebbé és törékenyebbé válhatnak, ami növelheti a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

4. Csökkentheti az időskori látásromlás kockázatát

A makuladegeneráció olyan szembetegség, amely elsősorban a központi látást érinti. A B12-vitamin megfelelő szintjének fenntartása segíthet megelőzni az időskori makuladegeneráció kialakulásának kockázatát. Ebben a témában több vizsgálat is készült, amelyek közül az egyik során 5000, 40 éves vagy annál idősebb nőt vizsgáltak, majd arra a következtetésre jutottak, hogy a B12-vitamin, valamint a folsav és a B6-vitamin pótlása csökkentheti ezt a kockázatot.

5. Javíthatja a hangulatot, a depresszió tüneteit csökkentheti

Bár a B12-vitamin hangulatra gyakorolt hatása még nem teljesen ismert, ez a vitamin létfontosságú szerepet játszhat a szerotonin szintézisében és metabolizmusában, amely a hangulat szabályozásáért felelős vegyi anyag.  Ezért a szakemberek arra következtetnek, hogy a B12-vitamin hiánya csökkent szerotonintermeléshez vezethet, ami növelheti a depresszió kialakulásának kockázatát. Ezt a gondolatot támasztják alá azok a vizsgálatok is, amelyek során B12-vitamin-kiegészítők használatát vizsgálták a depresszió tüneteinek enyhítése kapcsán. Például egy depressziós és alacsony B12-vitamin-szintű embereken végzett tanulmány azt találta, hogy azoknál, akik antidepresszánst és B12-vitamint is kaptak, nagyobb valószínűséggel javultak a depressziós tünetek, mint azoknál, akiket csak antidepresszánsokkal kezeltek.

6. Támogatja az agy működését

Egyes szakemberek a B12-vitamin hiányát összefüggésbe hozzák az időskori memóriavesztéssel. Bár úgy tartják, hogy a pontos eredményekhez még további vizsgálatok szükségesek, mégis azt feltételezik, hogy a B12-vitamin-kiegészítők pozitív hatással lehetnek a memóriára és a kognitív funkciókra.

7. Energiát ad

A B12-vitamin-kiegészítőket sokan onnan ismerik, hogy hatására tele leszünk energiával. Valójában azonban a szakemberek úgy látják, hogy nem maga a B12-vitamin ad energiát nekünk. Ehelyett úgy tartják, hogy a B-vitaminok hiánya fáradtsággal és energiahiánnyal járhat, amit megelőzhetünk vagy kezelhetünk megfelelő B-vitamin pótlással.

8. A szív egészségére jótékony hatással lehet

A szakemberek a homocisztein magas vérszintjét összefüggésbe hozták a szívbetegségek fokozott kockázatával. Ha nagyon alacsony szervezetünkben a B12-vitamin szintje, akkor a homociszteinszint megemelkedik. Bár a pontos eredményekhez a szakemberek további vizsgálatot tartanak szükségesnek, mégis valószínűnek tartják, hogy ha pótoljuk a B12-vitamint, akkor ez segíthet csökkenteni a homocisztein szintjét, és így csökkenhet a szívbetegségek kialakulásának kockázata is.

9. Támogatja a haj, a bőr és a körmök egészségét

Tekintettel a B12-vitaminnak a sejttermelésben betöltött szerepére, ennek a vitaminnak a megfelelő szintje szükséges az egészséges haj, bőr és köröm megőrzéséhez. A B12-vitamin alacsony szintje különböző bőrgyógyászati problémákat okozhat, mint például hiperpigmentáció, a köröm elszíneződése vagy a gyulladt, repedezett szájzug.

Kit veszélyeztet leginkább a B12-vitamin hiánya?

A B12-vitamin hiánya kétféleképpen fordulhat elő. Vagy hiányzik az étrendből, vagy pedig nem tud megfelelően felszívódni.

A leginkább veszélyeztetett személyek az alábbi csoportokból kerülhetnek ki:

  • idősebb felnőttek
  • emésztőrendszeri betegséggel küzdők
  • emésztőrendszeri műtéten átesettek
  • húsfogyasztást teljesen mellőző étrendet követők
  • azok, akik metformint szednek a vércukorszint szabályozására
  • azok, akik protonpumpa-gátlót szednek krónikus gyomorégés miatt

A legjobb B12-források közé tartoznak a húsok, a belsőségek, a halak, a tejek és termékek, a sajtok és a tojás.

A B12-vitaminnak az immunrendszerünk megfelelő működése szempontjából is létfontosságú szerepe van. Ha úgy érezzük, hogy táplálkozásunk során nem tudunk elegendő mennyiséget bevinni, vagy nem tudjuk kiegyensúlyozottan pótolni a B12-vitamint, akkor választhatunk B12-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítőket.

A Floradix ImmunErő gyógynövényes szirup segítségével könnyedén és természetes módon gondoskodhatunk a megfelelő B12-bevitelről. Sőt, nem csak B12-vitamint tartalmaz, hanem még számos más vitamint és ásványi anyagot is, amelyek mind-mind hozzájárulnak immunrendszerünk megfelelő működéséhez.

A Floradix ImmunErő gyógynövényes szirup megtalálható webáruházunkban az alábbi képre kattintva.

Erős immunrendszer
egész évben

Forrás: 9 Health Benefits of Vitamin B12, Based on Science

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart