A B-vitamin-hiány tünetei sokfélék lehetnek. Fontos, hogy odafigyeljünk rájuk, hiszen a B-vitaminok mindegyike egyedülálló szerepet tölt be a szervezet egészségének megőrzésében. Különösen fontosak a sejtek egészsége és az energiaellátás szempontjából. Miből vehetjük észre, ha hiányállapot lép fel? Ezt a témát járjuk ma körbe!
Kik a veszélyeztettek?
Bizonyos csoportok, mint például az idősebb felnőttek és a terhes nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Növeli a hiányállapot kialakulásának kockázatát a Crohn-betegség, a cöliákia és az alkoholfogyasztás, mivel ezek gátolhatják a hatékony felszívódást.
A B-vitamin-hiány tünetei attól függően változhatnak, hogy melyik B-vitaminból van kevesebb a szervezetünkben. A tünetek a fáradtságtól, a zavartságtól a vérszegénységig és a gyenge immunrendszerig terjedhetnek, de gyakran előfordulnak bőrkiütések is. Nézzük, hogy melyik típusú B-vitamin esetén milyen tünetek jelentkezhetnek!
B12-vitamin
A B12-vitamin segít az idegrendszer szabályozásában, illetve szerepet játszik a növekedésben és a vörösvértestek képződésében is.
B12-vitamin hiányának tünete lehet például fáradtság vagy kimerültség, gyengeség, székrekedés, étvágytalanság, fogyás, zsibbadás és bizsergés a kezekben és a lábakban, egyensúlyi problémák, zavartság, rossz memória, illetve a száj vagy a nyelv fájdalma.
B12-vitamin elsősorban a húsban és a tejtermékekben található, így a vegetáriánusoknak nagyon oda kell figyelni a megfelelő pótlásra.
B6-vitamin
A B6-vitamin segít a szervezetnek az ételt energiává alakítani, illetve az immunrendszer támogatásával segíthet a szervezetnek a fertőzések elleni küzdelemben. A terhes és szoptató nők számára különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű B6-vitamint fogyasszanak azért, hogy kisbabájuk agya megfelelően fejlődjön.
B6-vitamin hiányát jelezheti vérszegénység, bőrbetegség (repedések a szájzugban), depresszió, hányinger és fogékonyság a fertőzésekre.
Kiváló B6-vitamin-forrás a baromfi, a hal, a burgonya és egyéb keményítőtartalmú zöldségek.
B-vitamin Komplex
A B-vitamin Komplex olyan B-vitaminokat tartalmaz (B1, B2, B3, B6, B7 és B12) melyek hozzájárulhatnak a normál energiafelszabadító anyagcsere folyamatokhoz, a fáradtság és kimerültség csökkentéséhez, az idegrendszer egészséges működéséhez.
A B1-vitamin támogathatja a szív működését, a B6 és a B12-vitaminok pedig a vörösvértestek képződést és az immunrendszer normál működését. A B3- és a B7-vitaminok segíthetik a fizikális funkciókat, valamint az egészséges bőr megőrzését.
Használata javasolt aktív életmódot folytatóknak, illetve mindazoknak, akiknél ezen összetevők hiánya fennáll. Különösen ajánlott vegetáriánus és vegán életmódot folytatóknak.
B1- és B2-vitamin
Ezeket a vitaminokat riboflavinnak is nevezik, fontos szerepük van az élelmiszerek energiává alakításában. A B1-vitamin ezen felül a neurológiai folyamatokra van pozitív hatással, míg a B2-vitamin a jó látás megtartása értekében fontos.
Jellemzően zavarodottság és a szájzugok repedezése mutatja, ha alacsony a B1- és B2-vitaminok szintje a szervezetben. Kiváló B1-vitamin-forrás a teljes kiőrlésű gabona, a sertéshús, a hal és a hüvelyesek. A B2-vitamint pedig tojásból, belsőségekből, sovány húsokból, zöld színű zöldségekből nyerhetjük.
B3-vitamin
A B3-vitamin segíti a megfelelő emésztés fenntartását és fontos a sejtek fejlődéséhez. Hiánya olyan tünetekkel járhat együtt mint például hányinger, hasi görcsök, súlyosabb esetben mentális zavartság.
A B3-vitamint legkönnyebben húsok (baromfi, marha, sertés), halak, diófélék és hüvelyesek fogyasztásával pótolhatjuk.
B9-vitamin
A B9-vitamint folsavnak is nevezik. Természetes formában fordul elő az élelmiszerekben. Elősegíti a vörösvértestek növekedését és csökkentheti a születési rendellenességek kockázatát.
A B9-vitamin hiányát jelezheti a fáradtság, gyengeség, koncentrálási nehézség, ingerlékenység, fejfájás, szívdobogás, légszomj, nyílt sebek a szájban, illetve a bőr, a haj vagy a köröm színének megváltozása. Terhesség alatt különösen fontos a folsav pótlása, mert a hiánya a csecsemőknél fejlődési problémákat okozhat.
Kiváló forrása a marhamáj, a spárga, a kelbimbó, a sötétzöld színű leveles zöldségek, a narancs és a narancslé, a földimogyoró és a diófélék, a bab és a borsó.
Hogyan előzhető meg a B-vitamin-hiány?
Számtalan olyan étel áll a rendelkezésünkre, amelyekkel könnyedén pótolhatjuk a hiányzó B-vitaminokat. Ha az étrendünk tartalmaz húsféléket, teljes kiőrlésű gabonákat, gyümölcsöket és zöldségeket, akkor szinte biztos, hogy elegendő B-vitaminhoz jutunk. Törekedjünk a változatos, B-vitaminban gazdag alapanyagokból összeállított étrendre. A legideálisabb az, ha az év minden időszakában kerülnek olyan fogások a tányérra, amelyek tartalmazzák ezt az értékes összetevőt.
Előfordul időnként, hogy nincs elég időnk vagy energiánk saját magunknak összeállítani az étrendet. De olyan helyzet is előállhat, hogy nem igazán szeretjük ezeket az alapanyagokat. Ilyenkor szükség lehet más forrásból történő pótlásra. A Salus termékcsalád B-vitamin komplex nevű étrend-kiegészítője például kényelmes és biztonságos formája a B-vitamin pótlásának. 100%-ban vegán, glutén-, laktóz- és élesztőmentes és tartalmaz B1-, B2-, B3-, B6-, B7- és B12-vitaminokat, így rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a normál energiafelszabadító anyagcsere folyamatokhoz, a fáradtság és kimerültség csökkentéséhez és az idegrendszer egészséges működéséhez.
B-vitamin Komplex
A B-vitamin Komplex olyan B-vitaminokat tartalmaz (B1, B2, B3, B6, B7 és B12) melyek hozzájárulhatnak a normál energiafelszabadító anyagcsere folyamatokhoz, a fáradtság és kimerültség csökkentéséhez, az idegrendszer egészséges működéséhez.
A B1-vitamin támogathatja a szív működését, a B6 és a B12-vitaminok pedig a vörösvértestek képződést és az immunrendszer normál működését. A B3- és a B7-vitaminok segíthetik a fizikális funkciókat, valamint az egészséges bőr megőrzését.
Használata javasolt aktív életmódot folytatóknak, illetve mindazoknak, akiknél ezen összetevők hiánya fennáll. Különösen ajánlott vegetáriánus és vegán életmódot folytatóknak.