A B-vitaminok mindegyike egyedülálló szerepet tölt be a szervezet egészségének megőrzésében. Különösen fontosak a sejtek egészsége és az energiaellátás szempontjából. Miből vehetjük észre, ha hiányállapot lép fel? Ezt a témát járjuk ma körbe!
Kik a veszélyeztettek?
Bizonyos csoportok, mint például az idősebb felnőttek és a terhes nők nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Növeli a hiányállapot kialakulásának kockázatát a Crohn-betegség, a cöliákia és az alkoholfogyasztás, mivel ezek gátolhatják a hatékony felszívódást.
A B-vitamin-hiány tünetei attól függően változhatnak, hogy melyik B-vitaminból van kevesebb a szervezetünkben. A tünetek a fáradtságtól, a zavartságtól a vérszegénységig és a gyenge immunrendszerig terjedhetnek, de gyakran előfordulnak bőrkiütések is. Nézzük, hogy melyik típusú B-vitamin esetén milyen tünetek jelentkezhetnek!
B12-vitamin
A B12-vitamin segít az idegrendszer szabályozásában, illetve szerepet játszik a növekedésben és a vörösvértestek képződésében is.
B12-vitamin hiányának tünete lehet például fáradtság vagy kimerültség, gyengeség, székrekedés, étvágytalanság, fogyás, zsibbadás és bizsergés a kezekben és a lábakban, egyensúlyi problémák, zavartság, rossz memória, illetve a száj vagy a nyelv fájdalma.
B12-vitamin elsősorban a húsban és a tejtermékekben található, így a vegetáriánusoknak nagyon oda kell figyelni a megfelelő pótlásra.
B6-vitamin
A B6-vitamin segít a szervezetnek az ételt energiává alakítani, illetve az immunrendszer támogatásával segíthet a szervezetnek a fertőzések elleni küzdelemben. A terhes és szoptató nők számára különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű B6-vitamint fogyasszanak azért, hogy kisbabájuk agya megfelelően fejlődjön.
B6-vitamin hiányát jelezheti vérszegénység, bőrbetegség (repedések a szájzugban), depresszió, hányinger és fogékonyság a fertőzésekre.
Kiváló B6-vitamin-forrás a baromfi, a hal, a burgonya és egyéb keményítőtartalmú zöldségek.
B1- és B2-vitamin
Ezeket a vitaminokat riboflavinnak is nevezik, fontos szerepük van az élelmiszerek energiává alakításában. A B1-vitamin ezen felül a neurológiai folyamatokra van pozitív hatással, míg a B2-vitamin a jó látás megtartása értekében fontos.
Jellemzően zavarodottság és a szájzugok repedezése mutatja, ha alacsony a B1- és B2-vitaminok szintje a szervezetben. Kiváló B1-vitamin-forrás a teljes kiőrlésű gabona, a sertéshús, a hal és a hüvelyesek. A B2-vitamint pedig tojásból, belsőségekből, sovány húsokból, zöld színű zöldségekből nyerhetjük.
B3-vitamin
A B3-vitamin segíti a megfelelő emésztés fenntartását és fontos a sejtek fejlődéséhez. Hiánya olyan tünetekkel járhat együtt mint például hányinger, hasi görcsök, súlyosabb esetben mentális zavartság.
A B3-vitamint legkönnyebben húsok (baromfi, marha, sertés), halak, diófélék és hüvelyesek fogyasztásával pótolhatjuk.
B9-vitamin
A B9-vitamint folsavnak is nevezik. Természetes formában fordul elő az élelmiszerekben. Elősegíti a vörösvértestek növekedését és csökkentheti a születési rendellenességek kockázatát.
A B9-vitamin hiányát jelezheti a fáradtság, gyengeség, koncentrálási nehézség, ingerlékenység, fejfájás, szívdobogás, légszomj, nyílt sebek a szájban, illetve a bőr, a haj vagy a köröm színének megváltozása. Terhesség alatt különösen fontos a folsav pótlása, mert a hiánya a csecsemőknél fejlődési problémákat okozhat.
Kiváló forrása a marhamáj, a spárga, a kelbimbó, a sötétzöld színű leveles zöldségek, a narancs és a narancslé, a földimogyoró és a diófélék, a bab és a borsó.
Hogyan előzhető meg a B-vitamin-hiány?
Számtalan olyan étel áll a rendelkezésünkre, amelyekkel könnyedén pótolhatjuk a hiányzó B-vitaminokat. Ha az étrendünk tartalmaz húsféléket, teljes kiőrlésű gabonákat, gyümölcsöket és zöldségeket, akkor szinte biztos, hogy elegendő B-vitaminhoz jutunk.
Ha azonban nem igazán szeretjük ezeket az alapanyagokat, akkor szükség lehet más forrásból történő pótlásra. A Salus termékcsalád B-vitamin komplex nevű étrend-kiegészítője például kényelmes és biztonságos formája a B-vitamin pótlásának. 100%-ban vegán, glutén-, laktóz- és élesztőmentes és tartalmaz B1-, B2-, B3-, B6-, B7- és B12-vitaminokat, így rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a normál energiafelszabadító anyagcsere folyamatokhoz, a fáradtság és kimerültség csökkentéséhez és az idegrendszer egészséges működéséhez.
Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.