Barion Pixel

3 vitamin, amire a tavasz elején szükséged van!

tél végi vitaminpótlás

Közeledik a tél vége. A vitaminraktáraink kezdenek kiürülni, ám a friss, vitamindús zöldségekre és gyümölcsökre még várni kell.

Mit tehetsz mégis, hogy megelőzd a tél végi betegségeket? Például még jobban odafigyelsz a vitaminbevitelre!
Mutatjuk is rögtön, hogy pontosan melyik vitaminokra lehet leginkább szükséged!

Miért van szükséged több vitaminra tavasz elején?

A téli időszak jobban igénybe veszi a szervezetedet, mint bármely másik évszak. Sokkal kevesebb a napsütés, az időjárás gyorsan változik, a hideg idő miatt pedig könnyedén megfázhatsz. Mindemellett télen jóval kevesebb vitaminhoz tudsz hozzájutni, így duplán nehéz helyzetben vagy.

Dr. Tamási József belgyógyász saját honlapján ki is emeli, hogy a tél végére a magyarok 95 százalékának nem megfelelő a D-vitamin-szintje. A tél végi D-vitamin-hiánynak pedig jelentős szerepe lehet abban, hogy ilyenkor könnyebben terjed az influenza.

Nem múlik el sajnos nyomtalanul az előző évekre jellemző COVID járvány sem. Müller Viktor, a vírusok és az immunrendszer evolúciójával foglalkozó elméleti biológus, egyetemi docens, az ELTE Természettudományi Karának oktatási dékánhelyettese és az Egészségbiztonság Nemzeti Laboratórium munkatársa szerint ugyanis amikor lezárásokkal és a társas érintkezések csökkentésével védekeztünk a COVID ellen, akkor egyúttal a többi légúti fertőzés terjedését is akadályoztuk. Az immunrendszerünk pedig az agyunkhoz hasonlóan tanul és emlékezik, és sajnos amivel hosszú időn keresztül nem találkozik, azt elfelejti. Ez állhat annak hátterében, hogy a pandémia alatt általánosan gyengülhetett a lakosság védettsége az influenza, a nátha és szinte az összes visszatérően fertőző betegség ellen. Különösen igaz lehet ez a gyerekekre, akiknél az utóbbi időben megfigyelhető, hogy olyan betegségek okozhatnak súlyosabb tüneteket, amelyeket korábban könnyedén legyőztek.

Milyen vitaminokat érdemes pótolni tél végén?

Ma azt a 3 vitamint szeretnénk kiemelni, amire szükséged lehet ahhoz, hogy támogasd immunrendszeredet.

D-vitamin

A D-vitamin hiánya a szezonális depresszió egyik vezető tényezője lehet. Nyáron több D-vitaminhoz jutunk természetes úton a napfény hatására, de télen hiányt szenvedhetünk belőle. A D-vitamin amellett, hogy erősítheti az immunrendszert, még segítheti a kalcium felszívódását is, illetve hozzájárulhat a hangulatjavításhoz.

A korábbiakban már olvashattál róla, hogy a tél végi D-vitamin-hiány lehet az egyik oka, hogy ebben az időszakban megnövekszik az influenzások száma.

Kiváló D-vitamin-források: tojás, zsíros halak, tej- és tejtermékek, máj és gombafélék

C-vitamin

Szinte gyermekkorunktól halljuk már, hogy a C-vitamin mennyire fontos az erős és egészséges immunrendszer védelméhez. A C-vitamin ugyanis erős antioxidáns, ezért segíthet leküzdeni a szabad gyökök sejtkárosító hatásait és erősítheti az immunrendszert.

A C-vitamin pótlásával kapcsolatban arra kell leginkább odafigyelni, hogy vízben oldódik, így napi rendszerességgel kell pótolni. A túladagolástól ugyanakkor nem kell félni, mert a felesleges mennyiség a vizelettel távozik a szervezetből.

Kiváló forrása: savanyú káposzta, hagyma, petrezselyem, alma, citrusfélék, spenót és brokkoli.

B-vitaminok

A B-vitaminok növelik a szervezet ellenállását a fertőzésekkel szemben és erősítik az immunrendszer működését. Vízben oldódó vitaminok, amelyek nagy részét a szervezet nem képes önállóan előállítani, így beviteléről neked kell gondoskodni. Fontos tudni róluk, hogy mivel vízben oldódnak, ezért a szervezet nem képes sokáig tárolni sem őket, ezért érdemes naponta gondoskodni a megfelelő pótlásról.

Kiváló forrásai a retek, a vöröslencse, a bab, a gesztenye, a cékla, a máj, a lazac  és tojás.

3+1 Cink

Bár ebben a bejegyzésben a vitaminokon van a fő hangsúly, mégsem maradhat ki az immunrendszer erősítése szempontjából egyik legfontosabb ásványi anyag, a cink. A cink ugyanis egy olyan ásványi anyag, amely antioxidáns hatása révén segít a szabad gyökök elleni küzdelemben, illetve a megfelelő immunitás megőrzésében.

Miből érezheted, hogy neked is szükséged van vitaminpótlásra?

A szervezeted jelzi, amikor plusz segítségre van szüksége. A leggyakoribb tünetek, amelyek a vitaminhiányra felhívják a figyelmet a következők:

  • állandó fáradtság, levertség
  • gyakran megjelenő afta, herpesz
  • száraz, repedezett bőr
  • töredezett, elgyengül körmök és haj
  • alvászavarok
  • ingerültség
  • emésztési problémák
  • gyakori betegeskedés

Mit tehetsz, ha úgy érzed, hogy vitaminhiányosan étkezel?

A legtöbb ember számára nehézséget okoz a kiegyensúlyozott vitaminpótlás. Rohanós mindennapok, stressz és kapkodás. Ezek egyáltalán nem könnyítik meg a helyzetet. Ha te is úgy érzed, hogy étkezéseid során nem tudod biztosítani szervezeted számára a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, akkor válassz természetes alapú étrend-kiegészítőket.

A Salus termékcsaládba tartozó Floradix ImmunErő egy gyógynövényes szirup, amely tartalmaz D-, C-, B12-, B6-vitaminokat, valamint cinket, szelén és echinaceát. Ezek mind-mind olyan értékes összetevők, amelyek szükségesek lehetnek az immunrendszer normál működéséhez. Folyékony állagának köszönhetően pedig könnyen, kényelmesen és biztonságosan bevehető.

Erős immunrendszer
egész évben

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart