Az emésztés és méregtelenítés nagyon fontos téma. Biztosan te is hallottad már azt a mondást, hogy az egészség a belekben kezdődik. Ez így is van, hiszen ma már bizonyított tény, hogy a bélrendszer egyensúlyának megőrzése szoros összefüggésben van az erős immunrendszerrel.
De mi köze a jó emésztésnek a keserű ízekhez? Hogyan tudod természetes módon támogatni az emésztésedet, és mit kell tenned, hogy a szervezeted természetes méregtelenítő folyamatait segítsd?
Mai blogbejegyzésünkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe!
Miért fontos a keserű íz az emésztés és méregtelenítés kapcsán?
Dr. Balaicza Erika belgyógyász közösségi oldalán úgy fogalmaz, hogy a keserű ételek, köztük a keserű gyógynövények, nagyon jót tesznek a gyomornak és az egész bélrendszernek, így fontos szerepük van az emésztés és méregtelenítés folyamataiban. Nézzük hogyan!
1.Támogatják az emésztés
A keserű ételek és gyógynövények fokozzák a nyáltermelést, elősegítik az emésztőnedvek termelődését, ez pedig fokozza az emésztést, és így hozzájárul a jó közérzet megőrzéséhez.
2.Gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek
A keserű ételek remek gyulladáscsökkentők is. Ez azért fontos, mert ha gyulladás alakul ki a szervezetben, akkor megnő a kockázata a krónikus betegségeknek (cukorbetegség vagy szívbetegség).
3.Sok tápanyagot tartalmaznak
A keserű növényekben rengeteg vitamin és ásványi anyag van. Megtalálható bennük például C-vitamin, A-vitamin, kalcium, kálium, rost, fehérje és magnézium is.
4.Kiváló prebiotikum-források
A keserű alapanyagok nagyszerű prebiotikum-források. A prebiotikumok pedig azért fontosak a szervezet számára, mert segítik a jó bélbaktériumok elszaporodását, biztosítva így a bélflóra egyensúlyát.
5.Támogatják a májműködést
A keserű anyagok támogatják a máj méregtelenítő folyamatait. Mivel a májban nincsenek érzőidegek, ezért nem érzünk fájdalmat, ha baj van. Ehelyett jellegzetes tünetekkel próbál jelezni. Ilyen lehet például a puffadás, gyomorégés, bőrpanaszok, fokozott verejtékezés, allergia, hormonális egyensúlyzavar, sötét vizelet, lepedékes nyelv vagy akár a magas koleszterinszint.
Keserű ízek természetes forrásai
Szeretnénk segíteni neked abban, hogy honnan és hogyan tudod az étrendedbe a keserű ízt beilleszteni úgy, hogy az a lehető legkönnyebb legyen, és támogatni tudja az emésztés és méregtelenítés folyamatait. Tudjuk ugyanis, hogy a legtöbb ember számára a keserű íz nem túl vonzó, de bízunk benne, hogy az alábbi tanácsokkal tudunk olyan alternatívát nyújtani, amely neked is segíthet!
Keserű íz néhány forrása
1.Articsóka
Az articsókát igazi szuperélelmiszerként is szokták emlegetni. Cinarin tartalma miatt serkenti az epe termelődését, ami kulcsfontosságú a zsírok lebontásában. Nagyszerű antioxidáns, így védi a májsejteket és támogatja a méregtelenítő folyamatokat. Emellett pedig kiváló prebiotikum, így jótékony hatással van a bélflórára.
Sokféleképpen fogyasztható: sütve, grillezve vagy akár saláta alapanyagaként
2.Pitypang
A pitypangról talán először az a kép ugrik be, amikor gyermekkorunkban ráfújtunk a bóbitájára és szélnek eresztettük. A pitypang amellett, hogy a gyerekek nagy kedvence, nagyon értékes gyógynövény. Segíti az emésztést, mivel serkenti az epe termelődését és a bélmozgást. Enyhe vízhajtó hatású, amivel támogatja a vese működését és a méregtelenítést. Emellett pedig gazdag tápanyagforrás, hiszen tele van A-, C-, D- és B-vitaminokkal.
Felhasználási módok: levelét és virágát akár nyersen, salátákhoz keverve is fogyaszthatod, de kapható méz, szirup vagy tinktúra formájában is.
3.Citrusfélék, mint például a grépfrút
A grépfrút nagyszerű választás az emésztés és méregtelenítés kapcsán. Naringin-tartalma segíti a zsírégetést és támogatja a májműködést. C-vitamin-tartalma erősíti az immunrendszert és segíti a méregtelenítést.
Fogyaszthatod önmagában vagy akár saláta alapanyagaként, esetleg turmixként is.
4.Gyömbér
A gyömbér serkenti az emésztőnedvek kiválasztását, így rendszeres fogyasztásával könnyebb lesz az emésztés. Emellett csökkenti a bélgázok kialakulását, illetve kitűnő görcsoldó is egyben.
A gyömbért is hozzáadhatod a salátaidhoz, illetve a turmixokhoz, de vigyázz vele, mert nagyon intenzív az íze. Ha korábban nem fogyasztottad, akkor csak egy kis darabbal kezdd!
5.Édeskömény
Az édeskömény neve is egybeforrt már a gyomorpanaszok enyhítésével. Jótékony hatású lehet vese-, máj-, gyomor- és bélrendszeri betegségek és görcsök esetén. Ma már tudjuk, hogy a benne található illóolajoknak köszönhetően az édeskömény serkenti az emésztést.
Az édeskömény nagyon finom fűszer, amely hozzáadható levesekhez és főzelékekhez egyaránt.
A keserű íz beillesztése a mindennapokba
Most, hogy már tudod, hogy milyen értékesek a szervezeted számára ezek a keserű ízek, nézzünk néhány egyszerű tippet, amelyekkel a mindennapi életed részévé teheted őket, támogatva így az emésztés és méregtelenítés folyamatait:
- indítsd a napot egy pohár citromos vízzel
- tedd változatosabbá a salátáidat rukkolával, endíviával vagy pitypanglevéllel, amelyek kiváló forrásai a keserű íznek, mégsem lesznek túlzóak az egyéb hozzávalók miatt
- próbálj ki új recepteket, kísérletezz a kesernyés ízvilágú fűszerekkel, próbáld ki a kurkumát, a gyömbért vagy a fahéjat
Ha azonban úgy érzed, hogy egyáltalán nem tudod beilleszteni ezeket a keserű alapanyagokat az étrendedbe, akkor sem kell lemondanod a jótékony hatásaikról.
Válaszd a Ga-lexír emésztést segítő étrend-kiegészítő szirupot, amelynek fő összetevője az articsóka. De nem csak articsóka-kivonat van benne, hanem az összetevők között megtalálható még a gyermekláncfűlevél, az enciángyökér, a kurkuma, a cickafarkfű, a gyömbér, a kamilla, az édeskömény, a keserű narancshéj, a benedekfű, a kardamomum és a vidrafűlevél is.
A Ga-lexír emésztést segítő étrend-kiegészítő szirup nem tartalmaz alkoholt és tartósítószereket, laktóz- és gluténmentes, valamint a vegán étrendben is tökéletesen beilleszthető. Íze kellemes, enyhén kesernyés aromájú.