Ma már jól tudjuk, hogy az emésztés nagy hatással van az általános egészségi állapotra. Ha bármilyen probléma jelentkezik a működésében, akkor nagyon hamar tapasztaljuk az első tüneteket, mint például hasfájás és puffadás. A nem megfelelő emésztés a tápanyag-felszívódást is gátolhatja, így negatívan hathat az immunrendszerre. Mit tehetsz, ha szeretnéd javítani az emésztésed? Olvass tovább, mutatunk egy jó megoldást!
Szerencsére ma már nagyon széles ismeretekkel rendelkezünk a természetes megoldások terén. Tudjuk, hogy a természetben több olyan gyógynövény is található, ami támogathatja a bélrendszer működését, így hozzájárulhat a megfelelő emésztési folyamatok fenntartásához. Ilyen például az articsóka, amelyet a természetes gyógymódot kedvelők egyenesen szuperélelmiszernek tartanak. Mi az oka ennek és hogyan érdemes fogyasztanod? Nézzük!
Mi az az articsóka?
Az articsóka egy fészkesvirágzatú gyógynövény, amely a Földközi-tenger területén őshonos. Már az ókori görögök is szívesen fogyasztották. Manapság Európán belül elsősorban Olaszországban és Franciaországban népszerű.
A növény virágzás előtt leszedett bimbóját érdemes fogyasztani. Articsókaszívnek is hívják azt a részt, amit a külső levelek borítása alatt találunk. Rengeteg antioxidánst és prebiotikus rostot tartalmaz, ezért pozitív hatással lehet az emésztésre.
Érdekesség, hogy az articsóka amúgy egy évelő növény. Régebben dísznövényként is ültették, mert ha nem szedjük le az előbb említett articsókaszívet, akkor apró, lila színű virágot hoz. Így is találkozhattál vele korábban.
Articsóka – az emésztőrended jóbarátja
Az articsókát gyakran nevezik az emésztőrendszer jóbarátjának, mert számos pozitív hatása lehet az emésztési folyamatokra. Nézzük, hogy melyek ezek!
1. Segít kezelni a dyspepsiát
A dyspepsia tulajdonképpen egy összefoglaló név. Olyan tüneteket takar, mint a rossz közérzetért felelős hasi fájdalom, diszkomfortérzet, feszülés, puffadás, gyomortáji szúró fájdalom és gyomorégés.
Ezek leggyakrabban az epehólyag és a máj rossz működéséhez kapcsolódnak. Az articsóka cinarinban gazdag levelei azonban serkenthetik az epetermelést, és így jótékony hatással lehetnek az emésztésre.
2. Stimulálja a májat
Az articsókában található cinarinnak és klorogénsavnak tisztító és epehajtó hatása is lehet, így serkenti a máj epeelválasztását és elősegíti a méreganyagok eltávolítását.
Az articsóka rendszeres fogyasztása éppen ezért segíthet megvédeni a májat, és enyhítheti a nem alkoholos zsírmájbetegség tüneteit.
3. Enyhítheti az irritábilis bél szindróma tüneteit
Görcsoldó tulajdonságainak köszönhetően az articsóka kivonat segíthet az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteinek kezelésében. Ezt egy kutatócsoport IBS-ben szenvedő betegek egy csoportjának megfigyelésével alá is támasztotta. Bár az eredmények bizakodásra adtak okot, kiemelték, hogy a pontos eredményekhez további vizsgálatok szükségesek.
4. Az articsóka vízhatjó és étvágycsökkentő
Ahogy korábban is írtuk, az articsóka rendkívül értékes rostokat tartalmaz. Így rendszeres fogyasztása segíthet elérni a jóllakottság érzését anélkül, hogy túlzott kalóriákat vinnél be. Mindemellett magas sav-, káliumsó- és flavonoid-tartalma miatt vízhatjó hatású, így akár egy fogyókúrában is fontos szerepet tölthet be.
5. Segíthet szabályozni a tranzitot
Magas rosttartalmának köszönhetően az articsóka megkönnyítheti az emésztés folyamatát azzal, hogy lerövidítheti a tranzitidőt. A tranzitidő tulajdonképpen az az idő, amíg a széklet a bélben áthalad. Ha ez megfelelő ütemben történik, akkor elkerülhetők a kellemetlen tünetek, illetve a székletben található rákkeltő anyagok is kevésbé tudják kifejteni negatív hatásukat.
Nagyon értékes összetevője az articsókának az inulin, ami egy prebiotikumként működő élelmi rost. Segíthet helyreállítani a bélflóra egyensúlyát azáltal, hogy elősegíti a jó bélbaktériumok fejlődését, enyhítve így a székrekedést és a hasmenést.
Mit tegyél, ha nem szereted az articsókát?
Számos pozitív hatása ellenére sem olyan elterjedt nálunk az articsóka rendszeres fogyasztása. Ha te sem szereted, de nem szeretnél lemondani az emésztésre gyakorolt hatásairól, akkor sem kell elkeseredned.
A Salus termékcsaládba tartozó Ga-lexír nevű étrend-kiegészítő szirup articsóka-kivonatot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával könnyen, kényelmesen és biztonságosan élvezheted az articsóka emésztésedre gyakorolt pozitív hatásait. De nem csak articsóka került bele, hanem tartalmaz még többféle keserűanyag-tartalmú gyógynövényt is. Ilyen például a gyermekláncfűlevél, a keserű narancshéj, a benedekfű és a cickafarkfű. Ne aggódj, az íze a benne lévő egyéb gyógynövényeknek köszönhetően kellemes.
A Ga-lexír étrend-kiegészítő szirup jó választás, ha szereted a természetes készítményeket. Ez ugyanis egy vegán termék, amely glutén-, laktóz-, élesztő- és alkoholmentes. Továbbá nem tartalmaz semmilyen tartósítószert.