Barion Pixel

Emésztést segítő ételek – Íme az 5 legjobb!

emésztést segítő ételek

Az emésztőrendszerünk rengeteg támadásnak van kitéve nap mint nap. Közülük talán a legnagyobb kihívás a rosszul összeállított étrend. Mai cikkünkben végignézzük, hogy melyik ételek lehetnek károsak és melyek azok, amelyekről nem szabad elfeledkezned!

Ételek, amelyeket érdemes elkerülni

Ma már bizonyított tény, hogy egyes ételek és italok növelik a puffadás, a gyomorégés és a különböző emésztési problémák kockázatát.

A leggyakoribbak közülük:

  • mesterséges édesítőszerek
  • szénsavas italok
  • finomított szénhidrátok (pl. fehér kenyér)
  • alkohol
  • tej
  • magas telített zsírsavtartalmú ételek
  • kávé és egyéb koffeintartalmú italok
  • túlfűszerezett ételek

Az alapanyagokon kívül még az étkezési szokások is okozhatnak emésztési nehézségeket. Sokaknál jelent problémát a túl gyors étkezés, valamint az evés utáni lefekvés.
Ne feledkezz meg arról sem, hogy a szervezetnek hosszabb ideig tarthat a nagy mennyiségű étel megemésztése, ezért a nagy étkezések helyett érdemes több kisebb étkezést beillesztened a mindennapjaidba.

Természetesen nehéz általánosságokat megfogalmazni, hiszen minden ember eltérő. Ezért fordulhat elő az is, hogy valaki rosszul reagál egy-egy ételtípusra, míg mások gond nélkül fogyaszthatnak belőle. Ha úgy érzed, hogy nem tudod, hogy milyen ételek okozzák a panaszaidat, akkor néhány hétig vezess étkezési naplót. Jegyezd fel minden nap, hogy mit ettél, illetve azt is, hogy hogyan érezted magad aznap. A legjobb, ha az emésztéseddel kapcsolatosan is feljegyzed a változásokat, így könnyen megtalálhatod azokat az alapanyagokat, ételcsoportokat, amelyek számodra panaszt okoznak.

5 ételcsoport, ami támogatja az emésztést

1. Teljes kiőrlésű gabonák

A szakemberek azt javasolják, hogy a fehér lisztből készült kenyerek helyett válasszunk teljes kiőrlésű gabonából készült pékárukat, mert ezek rosttartalma sokkal magasabb, így hozzájárulhatnak az optimális vastagbélműködéshez.

Ezen kívül a teljes kiőrlésű gabonák a rostok mellett tartalmaznak még E-vitamint, B-vitamin számos fajtáját, valamint ásványi anyagokat, köztük vasat, magnéziumot, cinket és szelént is.

Ne csak feltétlenül liszt formájában gondolj a teljes kiőrlésű gabonára, hiszen többféle formában is kapható. Süteményekhez, müzlikhez használhatod a gabonapelyheket, panírozáshoz pedig a zsemlemorzsa helyett a korpát.

2. Leveles zöldségek

A leveles zöldségek, mint a spenót vagy a kelkáposzta, kiváló rostforrások, valamint olyan tápanyagokat tartalmaznak, mint a C-, a K- és az A-vitamin, illetve a folsav.

Az imént említett rostok mellett a leveles zöldségek, különösen a zöld színű leveles zöldségek, egyaránt hozzájárulnak a bélflóra egészségének fenntartásához és visszaállításához.

3. Sovány fehérjék

A jó emésztéshez rendkívül fontosak a fehérjék, azonban érdemes előnybe részesíteni a sovány fehérjéket. A sovány fehérje meghatározás elsősorban arra utal, hogy az adott étel magas fehérjetartalmú, de közben nem tartalmaz túl sok zsírt, vagyis zsírtartalma alacsony. A túl sok zsírt tartalmazó ételek ugyanis negatívan befolyásolhatják az emésztőrendszer működését.

4. Alacsony fruktóztartalmú gyümölcsök

Dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos honlapján felhívja a figyelmet arra, hogy a magas fruktóztartalmú ételek sokaknál erős puffadást, teltségérzetet, hígabb székletet és akár naponta többszöri vizes hasmenést is okozhatnak.

Emiatt ha hajlamos vagy a gázképződésre, puffadásra, akkor érdemes lehet kipróbálni a gyümölcscukor fogyasztásának csökkentését. Ebben az esetben kerüld az almát, a körtét és mangót. Helyette válaszd az alacsony fruktóztartalmú citrusféléket vagy a banánt.

5. Kefir és joghurt

Az ételcsoportok közül talán a kefir és a joghurt az, amit a legtöbben ismernek, mint emésztést támogató élelmiszert. Probiotikumban gazdagok, valamint kiváló vitaminforrásnak is tekinthetjük őket. Nagyon könnyen és változatosan beillesztheted őket az étrendedbe. Fogyaszthatod önmagukban vagy gyümölcsökkel gazdagítva, de kiváló salátaöntet is készíthető a felhasználásukkal.

Gyógynövények, amelyek támogatják az emésztést

Előfordulhat, hogy az imént felsorolt ételcsoportokat nem sikerül beilleszteni a mindennapi étrendedbe, ezért egy kis plusz támogatásra van szükséged. Ilyenkor hívhatod segítségül a gyógynövények erejét. Az egyik legjobb választás az articsóka, amelyet a Földközi-tenger környékén termelnek. Már a 16. század óta ismerik és értékelik az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatását. Nem véletlen, hogy az articsóka a fő összetevője a Salus termékcsaládba tartozó Ga-lexír étrend-kiegészítőnek, amelynek rendszeres fogyasztásával könnyen, biztonságosan és kényelmesen támogathatod az emésztőrendszeredet.

A Ga-lexír étrend-kiegészítő az articsókán kívül még számos más gyógynövényt is tartalmaz, amelyek mind-mind hozzájárulnak az emésztőrendszer egészségének megőrzéséhez. Tartalmaz többek között gyermekláncfüvet, kurkumát, cickafarkfüvet, gyömbért, kamillavirágot, édesköményt, benedekfüvet és kardamomum termést is. 

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart