Barion Pixel

A túl erős menstruáció

A nők egy része, mintegy 9-14%-a jelentős mennyiségű vért veszít a menstruációja során.

A jelentős mennyiségű vérveszteség okai

  • Vagy azért, mert náluk az átlagos 5-7 napnál tovább tart a menstruációs vérzés, vagy
  • esetükben a normálisnál erősebb vérzés tapasztalható. Az utóbbi esetben arról számolnak be, hogy a pár óránkénti tampon, vagy betétcsere már nem bizonyul elegendőnek.
  • Egy átlagos mestruációs vérzés során körülbelül 60 ml vért veszítünk, ez nagyrészt olyan mértékű vérzésnek felel meg, amely átlagosan 4 óránként teszi szükségessé normál méretű tamponok, vagy intimbetétek cseréjét.

Menstruációs vérzés (menorrhagia)

Abban az esetben beszélhetünk erős menstruációs vérzésről (menorrhagia), ha a vérveszteség rendszeresen több, mint 80 ml. Ekkora mértékű vérveszteség már a nők közérzetére is hatással lehet: gyengének, fáradtnak érezhetik magukat. Egy átlagosnak tekinthető menstruáció során a nők 1 mg vasat veszítenek. ezzel szemben az erős és/vagy elhúzódó havi vérzések 6-8 mg vasveszteséggel járhatnak együtt.

Vizsgálatok eredményei alapján a menorrhagiás nők túlnyomó többsége teljesen kimerült vasraktárakkal rendelkezik. Az elvesztett vas pótlása nem könnyű feladat. A 6-8 mg vas pótlása szélsőséges esetekben akár 160 mg vas bevitelét is szükségessé teheti, ami a hazai ajánlásokat (NRV) tekintve (14 mg/nap) 8-11 napi ajánlott beviteli referenciaértéknek felel meg.

(Forrás: Gyógyszertári Practicum Novum XXIII. évfolyam 4. szám)

Shopping Cart