Barion Pixel

A túl erős menstruáció

A nők egy része, mintegy 9-14%-a jelentős mennyiségű vért veszít a menstruációja során.

Milyen okok állhatnak a háttérben?

A Nőgyógyászati Központ holnapján Dr.Józan Gyöngyi nőgyógyász és sebész cikkében úgy fogalmazott, hogy az erős menstruáció hátterében állhat mióma, ami egy jóindulatú méhizom-daganat vagy méhmegnagyobbodás. Ennek oka a megvastagodott méhfal nem tud kellőképpen összehúzódni, ami nagy fokú vérzéshez vezethet.

A szakember szerint az is előfordulhat, hogy a túl erős menstruációt a méhnyálkahártya túlzott megvastagodása okozza, viszont az sem ritka, hogy egy méhen belüli fogamzásgátló eszköz okozza.

Ugyancsak előfordulhat, hogy hormonális zavarok, például pajzsmirigy problémák állnak a háttérbe, de gyakori ok lehet az endometriózis is.

A jelentős mennyiségű vérveszteség okai

A menstruáció során bekövetkező vérveszteség oka lehet, hogy:

  • az átlagos 5-7 napnál tovább tart a menstruációs vérzés, vagy
  • a normálisnál erősebb vérzés tapasztalható.

Az utóbbi esetben arról számolnak be a hölgyek, hogy a pár óránkénti tampon, vagy betétcsere már nem bizonyul elegendőnek. Egy átlagos mestruációs vérzés során körülbelül 60 ml vért veszítünk, ez nagyrészt olyan mértékű vérzésnek felel meg, amely átlagosan 4 óránként teszi szükségessé normál méretű tamponok, vagy intimbetétek cseréjét. Ennél nagyobb mennyiségű vérzés esetén már érdemes konzultálni a kezelőorvosunkkal.

Túl erős menstruációs vérzés (menorrhagia)

Abban az esetben beszélhetünk erős menstruációs vérzésről (menorrhagia), ha a vérveszteség rendszeresen több, mint 80 ml. Ekkora mértékű vérveszteség már a nők közérzetére is hatással lehet: gyengének, fáradtnak érezhetik magukat. Egy átlagosnak tekinthető menstruáció során a nők 1 mg vasat veszítenek. Ezzel szemben az erős és/vagy elhúzódó havi vérzések 6-8 mg vasveszteséggel járhatnak együtt.

Vizsgálatok eredményei alapján a menorrhagiás nők túlnyomó többsége teljesen kimerült vasraktárakkal rendelkezik. Az elvesztett vas kiegészítétse nem könnyű feladat. A 6-8 mg vas kiegészítése szélsőséges esetekben akár 160 mg vas bevitelét is szükségessé teheti, ami a hazai ajánlásokat (NRV) tekintve (14 mg/nap) 8-11 napi ajánlott beviteli referenciaértéknek felel meg.

A vaskiegészítés történhet étkezés útján, illetve étrend-kiegészítők fogyasztásával. Ha úgy érzed, hogy étkezéseid során nem tudod biztosítani a szükséges mennyiségű vasat, akkor válassz természetes alapú étrend-kiegészítőt. Ilyen például a folyékony állagú Floradix Kräuterblut szirup, amely a vasat különösen jól felszívódó vas(II)-glükonát formájában tartalmazza. Íze a természetes összetevőknek köszönhetően kellemes.

Floradix Kräuterblut szirup további előnye, hogy a vason kívül tartalmaz még B1-, B2-, B6– és B12-vitaminokat, valamint C-vitamint is. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szükséges mennyiségű vas beviteléhez, illetve a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez.

Akkor sem kell elkeseredned, ha valamilyen érzékenységgel élsz együtt, mert a Floradix termékcsaládba tartozó Floravital vastartalmú étrend-kiegészítő szirup 100%-ban glutén-, laktóz- és élesztőmentes. Egyik készítmény sem tartalmaz alkoholt, tartósítószereket és mesterséges adalékanyagokat.

Természetesen a végső szót minden esetben a szakembernek kell kimondani. Ha a diagnózis alapján javasolt a nagyobb dózisú vaspótlás, akkor annak módjáról mindenképpen a szakorvos dönt. Ilyen esetben nem szabad önállóan kísérletezni. De ha nem áll fenn ilyen probléma, és a szakorvos is jónak látja, akkor nyugodtan választhatod a természetes vastartalmú étrend-kiegészítőket.

(Forrás: Gyógyszertári Practicum Novum XXIII. évfolyam 4. szám)

Kräuterblut szirup és Floravital szirup

A Floradix Kräuterblut szirup illetve a Floradix Floravital szirup táplálékkiegészítő szerves kötésű vasat, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitaminokat tartalmaz, melyek hozzájárulhatnak a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez, valamint részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Ezenkívül a vas, valamint a B6- és a B12-vitaminok hozzájárulhatnak a normál vörösvértest- és hemoglobin képződéshez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását.

A Floradix Kräuterblut szirup nem tartalmaz alkoholt, tartósítószert, színező- vagy mesterséges aromaanyagokat, laktózmentes és vegetáriánusok számára is alkalmas.

A Floradix Floravital szirup nem tartalmaz alkoholt, tartósítószert, mesterséges színező- és aromaanyagokat, laktózmentes, élesztőmentes, gluténmentes, vegetáriánusok és vegánok számára is alkalmas.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart