Barion Pixel

Várandósság alatti vashiány

A várandósság alatti vashiányról

A várandósság a nők életének jelentős korszaka. A magzat a fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat az anyai szervezetből vonja el. Ezért nagyon fontos a helyes táplálkozás a terhesség egész ideje alatt. Ha valamiből kevés van az anyai szervezetben, akkor a magzat sem tud megfelelően fejlődni.

Mi a leggyakoribb probléma?

A leggyakoribb hiányállapot a kismamák között a vashiányos vérszegénység. A vas igen fontos az emberi szervezetnek, legtöbb a vérképzéshez szükséges. A haemoglobin, a vérfesték fontos alapanyaga, ez juttatja el az oxigént a sejtekhez. A felnőtt ember napi vasszükséglete 12-15 mg, várandósság és szoptatás alatt ez 30 mg-ra nő.

A magzatnak mikortól van szüksége vasra?

A magzati vérképzés már az ötödik héten megindul, majd a terhesség utolsó harmadában a magzati vasraktárak is feltöltődnek.

Ha a kismama vérszegénnyé válik, akkor a magzat sem tudja vasraktárait feltölteni, születése után hamar ő is vérszegénnyé válhat.

Mit együnk, hogy elkerüljük a vashiányt?

Táplálékaink közül fontos vasforrások, a vörös húsok, a belsőségek (máj), tojássárgája, zöldlevelű főzeléknövények, aszalt gyümölcsök, valamint a dió, mandula, mák.

Kräuterblut szirup és Floravital szirup

A Floradix Kräuterblut szirup illetve a Floradix Floravital szirup táplálékkiegészítő szerves kötésű vasat, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitaminokat tartalmaz, melyek hozzájárulhatnak a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez, valamint részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Ezenkívül a vas, valamint a B6- és a B12-vitaminok hozzájárulhatnak a normál vörösvértest- és hemoglobin képződéshez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását.

A Floradix Kräuterblut szirup nem tartalmaz alkoholt, tartósítószert, színező- vagy mesterséges aromaanyagokat, laktózmentes és vegetáriánusok számára is alkalmas.

A Floradix Floravital szirup nem tartalmaz alkoholt, tartósítószert, mesterséges színező- és aromaanyagokat, laktózmentes, élesztőmentes, gluténmentes, vegetáriánusok és vegánok számára is alkalmas.

Mennyi vasra van szükség?

A fiatal anyáknak a szülés után, a szoptatás időszakában is több vasra van szükségük. A szülés során előforduló vérveszteséget is pótolni kell, így a terhesség és a szülés a kismama teljes vaskészletét kimerítheti.

Javasolt napi vasbevitel:

  • Férfiak: 12 mg
  • Nők: 15 mg
  • Gyermekek: 8-15 mg
  • Várandósság idején: 30 mg
  • Szoptatás alatt: 20 mg

Tudta?

Azoknak a kismamáknak, akik vashiányos állapotban esnek teherbe, fokozott vasbevitelre van szükségük, mintegy napi 100 mg körüli vasmennyiséget kell a szervezetbe juttatniuk.

A vas-terápia hatása nem jelentkezik pillanatszerűen, néhány hónap múlva mutatható ki csak a hatása, a vastartalékok rendeződése.

(Dr. Budai Marianna PhD – www.patikamagazin.hu)

Egy kismama honnan tudja, hogy vérszegénnyé vált?

Várandósság során három alkalommal ellenőrzik a vérképet. Ha a vérszegénység jelei láthatóak a labor eredményben, akkor már nem elegendő a táplálékkal bevitt vas mennyisége, mindenképpen vaskészítménnyel pótolni kell.

A vas felszívódását segíti a C-vitamin. Fontos, hogy olyan készítményt válasszunk, ami jól szívódik fel, és jól hasznosul a szervezetben.

Mi hívhatja fel a figyelmet a hiányállapotra?

A vashiány tünetei: a sápadtság, fáradékonyság, fejfájás, szédülés, levertség. Súlyos esetben heves szívdobogás érzés, légszomj, ájulás hajlam. Gyakoribbak a fertőzések is.

Szüléskor a vérveszteség miatt, és a szoptatás hónapjai alatt is nagyobb vasbevitelre van szüksége a kismamáknak. A kialakult vérszegénység kezelése több hónapig tart, hiszen a raktárak feltöltése a cél.

És mi a helyzet a csecsemővel?

Az újszülött baba vastartaléka 5-6 hónapra elegendő. Anyatejen keresztül is kap vasat, majd fél éves korban a főzelékek és húsok bevezetésével előzhető meg a csecsemőkori vérszegénység kialakulása.

Kaszás Marianna védőnő

Szeretne többet megtudni a vashiányról és vérszegénységről?

Cikkajánló

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart