Barion Pixel

4 dolog, amit a szülőknek tudni kell a vashiányról!

vashiány, vashiányról szülőknek,

A gyermek megfelelő fejlődése az egyik legfontosabb szempont egy szülő életében. Sokan azonban nem tudják, hogy ehhez az egyik kulcsfontosságú tápanyag a vas, amelynek kiemelkedő szerepe van a gyermekek optimális fejlődésében. Nézzük, hogy mit kell tudni szülőként a vashiányról és a vaspótlásról!

Mai blogbejegyzésünkben ahhoz szeretnénk segítséget nyújtani, hogy szülőként tisztában legyél a megfelelő vaspótlás fontosságával, illetve szeretnénk neked hasznos tanácsokat adni ahhoz is, ha úgy érzed, hogy természetes módon szeretnéd pótolni a hiányzó vasat gyermeked számára.

Nézzük, hogy mi az a 4 fontos dolog, amit szülőként tudnod kell erről a létfontosságú ásványi anyagról, a vasról!

1. A vas a növekedés és a fejlődés alapvető építőköve

A vas támogatja a vörösvértestek termelését, ami azért fontos, mert ezek szállítják az oxigént a szervezet minden szervébe és szövetébe. A megfelelő vasszint elősegíti az egészséges sejtosztódást, a szövetek helyreállítását és a csontnövekedést, így biztosítva megfelelő alapot az optimális fizikai fejlődéshez.

2. A vas fontos a kognitív funkciók megfelelő működéséhez

A vas kritikus szerepet játszik az agy fejlődésében és működésében. Részt vesz a neurotranszmitterek termelésében, amelyek nélkülözhetetlenek az idegsejtek megfelelő kommunikációjához. Ez az oka annak, hogy ha megfelelő a gyermek vasszintje, akkor az pozitívan hat a kognitív képességeire, beleértve a memóriát, a figyelmet és a problémamegoldó készségeket. Számos kutatás készült, amely összefüggésbe hozta a vashiányt a gyengébb tanulmányi teljesítménnyel és a késleltetett kognitív fejlődéssel.

Dr. Belán Emese a Panomára Poliklinika szakorvosa egy online magazinban közzétett cikkében is felhívja a figyelmet arra, hogy eleinte az értelmi fejlődés, illetve a mozgásfejlődés lassulása/megakadása hívhatja fel a figyelmet a vashiányra. Nagyobb korban pedig árulkodó jel lehet a testsúly nem megfelelő ütemben való növekedése, vagy akár csökkenése, majd pedig a fáradékonyság, szellemi és fizikai teljesítőképesség csökkenése, illetve a koncentrációs és tanulási nehézségek.

3. A vashiány csökkentheti a gyermek állóképességét

A gyermekeknek bőséges energiára van szükségük aktív életmódjuk és növekedési ütemük támogatásához. A vas a hemoglobin kulcsfontosságú összetevője, amely felel az oxigén izmokba és szövetekbe való szállításáért. A megfelelő vasszint biztosítja a hatékony oxigénszállítást, valamint a gyermek megfelelő energiaszintjét, állóképességét és általános vitalitását. Ahogy a korábban említett szakember is kihangsúlyozta, a vashiány fáradtsághoz, gyengeséghez és csökkent fizikai teljesítőképességhez vezethet, ezért, ha a gyermek viselkedésében változás áll be, mindenképpen érdemes konzultálni a gyermekorvossal.

4. A vashiány legyengítheti az immunrendszert

A vashiányos vérszegénység, ami alacsony hemoglobinszinttel jár együtt, sajnos gyakori állapot a gyermekeknél. Megfelelő kezelés hiányában súlyos következményekkel is járhat, ezért ha a vashiány tüneteit észleled a gyermekeden, akkor mindenképpen konzultálj a kezelőorvossal. Egy egyszerű vérvizsgálattal könnyen ellenőrizhető a vasszint, és szükség esetén azonnal meg is kezdhető a kezelés.

A kisgyerekek esetében előforduló vashiány jellegzetes tüneteiről, illetve lehetséges kiváltó okairól ebben a korábbi cikkünkben írtunk bővebben. Kattints ide az olvasáshoz!

Addig is kínálj vasban gazdag ételeket a gyermeked számára. Jó választás lehet a sovány hús, baromfi, hal, bab, lencse vagy spenót. A legjobb, ha ezeket valamilyen C-vitaminban gazdag ételekkel párosítod, mert így a vas felszívódása hatékonyabb lehet.

Tudjuk jól, hogy gyakori, hogy a gyermekek válogatósak, és nem fogyasztják szívesen az előbb felsorolt ételeket. Ilyenkor sem kell megijedned, hiszen ma már számos természetes összetevőket tartalmazó vaspótló étrend-kiegészítő közül választhatsz. Itt van például a Floradix Kräuterblut szirup, amely jól felszívódó szerves kötésű vasat és 4-féle B-vitamint, illetve a vas felszívódását támogató C-vitamint is tartalmaz. Gyógynövényekből, zöldségekből és gyümölcslé koncentrátumból készült, folyékony állagának köszönhetően könnyen és biztonságosan bevehető.

A Salus termékcsaládban az érzékenységgel élő gyermekek számára is találhatsz vaspótló étrend-kiegészítőt, hiszen a Floradix Floravital 100%-ban glutén és laktózmentes, így tökéletesen illeszkedik a gluténmentes étrendbe. A Kräuterblut sziruphoz hasonlóan ez is tartalmaz vasat, C-vitamint, B1-, B2-, B6-, és B12-vitaminokat, amelyek hozzájárulhatnak a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart