Barion Pixel

Vaspótlás szoptatás idején

A kismamák sokszor félnek attól, hogy ha nem táplálkoznak megfelelően, akkor a tejükben nem lesz elegendő tápanyag a kisbabájuk számára. Szerencsére ez csak nagyon szélsőséges esetekben fordul elő. Az anyukáknak ettől függetlenül figyelniük kell magukra, hiszen ha nem visznek be a szervezetükbe minden nyomelemet és ásványi anyagot, akkor a tartalékaik előbb-utóbb kimerülnek. A pici babák gondozása egyébként is megerőltető feladat, ha pedig az édesanya emellett vashiányos állapotba kerül, az tovább súlyosbíthatja a fáradtságérzést és a gyengeséget. Tanulmányok szerint a szülés utáni depresszió kockázata is magasabb a vashiányos kismamáknál.

Tudta?

Az anyatejjel táplált csecsemőket 4-6 hónapos korig nem veszélyezteti a vashiány, hiszen az anyatejből a vas felszívódása rendkívül jó hatásfokú.
Táplálja anyatejjel kisbabáját, és gondoskodjon az elegendő vasbevitelről.

Fontos tudni, hogy a szoptatás is elvon annyi vasat a kismama szervezetéből, mint a menstruáció, ráadásul a szüléssel járó vérveszteséget is pótolni kell. Ezért a szoptatás idején az édesanyáknak az átlagosnál több, napi 20 mg vasra van szükségük. Ha a szoptatás időszaka alatt menstruáció is jelentkezik, akkor ennél is több vasat igényelhet a szervezet.

A vaspótlás a szoptatás alatt azért is fontos, mert a vashiányos állapot kialakulásának esélye minden terhességgel tovább növekszik. Ha az első várandósság végére kimerül a kismama szervezete, az a későbbi gyermekekre nézve jelent kockázatot. Ráadásul a vasraktárak feltöltése nem megy egyik napról a másikra, akár hónapokat is igénybe vehet.

Shopping Cart