Barion Pixel

3 meghökkentő tünet, ami vashiányra utal

Mire figyeljünk még a gyakran emlegetett fáradtságon és kimerültségen kívül?

A fáradtság, a kimerültség és a sápadt bőr vashiányt jelezhet. Ezeket a jeleket már jól ismerjük. Ma olyan egyéb tünetekről számolunk be, amelyekről első ránézésre nem gyanakodnál vashiányra.

Nézzük! 

A vashiányos vérszegénység meglepő módon nem ritka jelenség. A kutatók szerint ennek oka, hogy az emberek próbálnak egészségesebben táplálkozni, ami saját belátásuk szerint azt jelenti, hogy kerülik a vöröshús és a belsőségek fogyasztását, és helyette a soványabb fehérjék, például a csirkehús felé fordulnak. Ezek ásványianyag-tartalma azonban jóval alacsonyabb lehet a vöröshúsénál.

A szakemberek szerint azzal is számolnunk kell, hogy a mai modern gazdálkodási gyakorlatnak köszönhetően ma már kevesebb a vastartalma az olyan ételeknek, amelyeket korábban ajánlottak. Például a marhahúsnak, a babnak és a sárgabaracknak, ugyanis a jelenlegi gazdálkodási módszerek csökkentik a vasszintet a talajban.

A legveszélyeztetettebb helyzetben a menopauzán átesett nők, valamint a várandós kismamák. Nekik lényegesen több vasra van szükségük, mint egy átlagembernek.

A vashiányt sajnos nem lehet könnyen azonosítani. A tünetek lassan jelentkezhetnek, annak megfelelően ahogy a vasszint csökkenni kezd a szervezetben.

Vannak olyan tünetek, amelyek jelentkezésekor egyből gyanakodhatunk vashiányra, ezek:

  • fáradtság érzése, állandó kimerültség
  • sápadt bőr
  • időnként fellépő nehézlégzés
  • fizikai aktivitás csökkenése

Vannak azonban olyan tünetek, amelyeket első hallásra nem kapcsolnánk a vashiányhoz. Nézzük, hogy melyek ezek!

A vashiány 3 megdöbbentő tünete

1. Ha olyankor is fázunk, amikor másoknak melegük van

A hideg hőmérséklet iránti intolerancia a vashiányos vérszegénység, vagy akár egyszerűen csak a vashiány tünete is lehet.

Az egyik lehetséges magyarázata ennek, hogy a pajzsmirigynek vasra van szüksége a működéséhez, ezért a vashiány akadályozza a pajzsmirigy hatékonyságát. Mivel a pajzsmirigyhormonok segítenek szabályozni a testhőmérsékletet, ezért a működésükben fellépő zavar akár állandó hidegérzéshez, fázáshoz is vezethet.

2. A nyelvünk megduzzad

Vashiányt jelezhet, ha úgy érezzük, hogy nyelvünk megduzzad és érzékennyé válik. Ez a tünet azért is nehezen felismerhető, mert lassan alakul ki és az érintett személy akár szép lassan hozzá is szokhat a változáshoz anélkül, hogy gyanakodna. Sokan csak akkor figyelnek fel rá, amikor már problémákat okoz a rágásban és a nyelésben.

3. Szokatlan sóvárgást okozó evészavart (PICA) tapasztalunk

A PICA elnevezés a szarka latin nevéből származik. A szarkáról köztudott, hogy bármit megeszik, amit tápláléknak gondol.

Emberek esetében akkor használjuk ezt a kifejezést, ha olyan dolgok iránt sóvárgunk, amelyek emberi fogyasztásra nem alkalmasak. Leggyakoribb dolgok, amelyeket a PICA jeleit mutató felnőttek és gyerekek megkívánnak a homok, a kréta, a szén, a hamu, a ragasztó, a fogkrém, a vakolat és még sok más különböző dolgot is idesorolhatunk, hiszen a lehetőségek szinte végtelenek.

Szakemberek szerint a PICA első számú okozója a vashiányos vérszegénység lehet, ezért általában vaspótló készítmények fogyasztásával ez a fajta sóvárgás eltűnik.

Természetes megoldások vashiány esetére

Ha úgy érezzük, hogy vashiányosak vagyunk, akkor első dolog ennek az igazolása. A háziorvosunk egy vérvizsgálat segítségével könnyedén megállapíthatja a vasszintünket, de nekünk is van lehetőségünk otthon elvégezhető vastesztet alkalmazni.

vashiany-gyorsteszt

 

Ha bebizonyosodik a vashiány, akkor több dolgot tehetünk:

  • fogyaszthatunk vasban gazdag ételeket (egy korábbi cikkünkben összegyűjtöttünk 14-et)
  • nagyobb figyelmet fordíthatunk arra, hogy a vasban gazdag ételeket C-vitaminnal együtt fogyasszuk, ugyanis a C-vitamin elősegíti a vas felszívódását
  • választhatunk természetes vaspótló készítményt, mint amilyen a Floradix Kräuterblut szirup, amely szerves kötésű vasat, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitaminokat tartalmaz, így természetes módon járul hozzá a megfelelő vaspótláshoz

Forrás:
https://www.eatingwell.com/article/7676216/sneaky-signs-you-could-have-iron-deficiency/
https://www.healthline.com/health/pica

Shopping Cart