Barion Pixel

5+1 tünet, ami vashiányra utalhat!

Bár a vas nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez, a hiányzó mennyiségről nekünk kell gondoskodni. Ezért is létfontosságú, hogy felismerjük a jeleket, amelyek vashiányra utalhatnak.

A vasat szervezetünk nem képes önállóan előállítani, ezért nekünk kell biztosítanunk a szükséges mennyiséget a mindennapjaink során. Mielőtt azonban kitérnénk arra, hogy milyen módon tehetjük ezt meg, nézzük, hogy melyek azok a tünetek, amelyek megjelenésekor vashiányra kell gyanakodnunk!

1. Vashiányra utalhat, ha gyakran érezzük magunkat fáradtnak, kimerültnek

A szokatlan és nagyfokú fáradtságérzet az első és talán a leggyakoribb jele a vashiánynak. Így jelzi ugyanis a szervezetünk, hogy az alacsony vasszint miatt nem jut elegendő oxigén a sejtjeinkhez.

Az alacsony oxigénszint következtében szívünknek keményebben kell dolgozni, így testünk hamarabb elfárad. Mivel a mai modern és rohanó életvitel mellett sokan állandóan fáradtnak érzik magukat, ezért nem is gondolkodnak el azon, hogy a fáradtságnak mi lehet az oka. Ha azt tapasztaljuk magunkon, hogy a fáradtság mellé gyengeség, ingerlékenység és koncentrációs nehézségek is társulnak, akkor mindenképpen keressük fel a háziorvosunkat, hogy ellenőrizni tudja a vasszintünket.

Kräuterblut szirup és Floravital szirup

A Floradix Kräuterblut szirup illetve a Floradix Floravital szirup táplálékkiegészítő szerves kötésű vasat, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitaminokat tartalmaz, melyek hozzájárulhatnak a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez, valamint részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Ezenkívül a vas, valamint a B6- és a B12-vitaminok hozzájárulhatnak a normál vörösvértest- és hemoglobin képződéshez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását.

A Floradix Kräuterblut szirup nem tartalmaz alkoholt, tartósítószert, színező- vagy mesterséges aromaanyagokat, laktózmentes és vegetáriánusok számára is alkalmas.

A Floradix Floravital szirup nem tartalmaz alkoholt, tartósítószert, mesterséges színező- és aromaanyagokat, laktózmentes, élesztőmentes, gluténmentes, vegetáriánusok és vegánok számára is alkalmas.

2. Vashiányra utalhat, ha bőrünk sápadt

A szokásosnál sápadtabb bőr, valamint az alsó szemhéj belső részének halvány elszíneződése a vashiány másik gyakori tünete. A vörösvérsejtekben lévő hemoglobin adja a vér vörös színét, így a vashiány okozta alacsony szint következtében a vér halványabbá válhat. Ez az oka annak, hogy a vashiányos emberek bőre sápadtnak tűnhet.

Ez a sápadtság azonban nem csupán az arcbőrön jelentkezhet, hanem időnként megfigyelhető a fogínyen, az ajkak belső részén, illetve a körmök felszínén is.

Ha vashiányra gyanakszunk, akkor mindenképpen ellenőrizzük a belső szemhéjunkat is, hiszen sötétebb bőrtónusú embereknél gyakran csak azon a területen látható elváltozás.

3. Vashiányra utalhat, ha gyakran érezzük úgy, hogy nem kapunk levegőt

A hemoglobin felelős azért, hogy a vörösvértestek oxigént szállítsanak a sejtekhez. Ha a szervezetben vashiány alakul ki, akkor ez gyakran együtt jár a hemoglobin alacsony szintjével is, azaz az izmokhoz nem jut elegendő oxigén a mindennapos tevékenység elvégzéséhez. A szervezet megpróbál több oxigénhez jutni, a légzési sebesség megnő és légszomj alakulhat ki.

Ha a korábban szokásos tevékenységek, mint például séta, lépcsőzés vagy kocogás közben gyakran érezzük úgy, hogy kevés a levegő, akkor gondoljunk egy esetleges vashiányra.

4. Vashiányra utalhat a szívdobogás érzése

Ha napközben, a mindennapos tevékenységeink során szívdobogásra leszünk figyelmesek, azaz erőteljes szívverést érzünk, akkor egyeztessünk kezelőorvosunkkal, mert ez a tünet jelezhet vashiányos vérszegénységet is.

A korábbiakban említett okok miatt a szívünk keményebben dolgozik azért, hogy oxigénhez juttassa a sejtjeinket, ezért időközönként azt érezhetjük, hogy szívünk szabálytalanul vagy rendellenesen gyorsan ver. Ez az állapot azért igényel figyelmet, mert a szív túlzott megterhelése megnövelheti a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát.

5. Vashiányt jelezhet a száraz, töredezett haj, illetve a kirepedezett bőr

Vashiány következtében a szőrnövekedést okozó sejtek is kevesebb oxigénhez juthatnak, ez az oxigénhiányos állapot pedig azt eredményezheti, hogy hajunk elgyengül, töredezetté és szárazzá válik, bőrünk pedig érzékeny, száraz és kirepedezett lesz.

Fontos, hogy ne keverjük össze a természetes hajhullást a vashiány következtében jelentkező hajhullással. Teljesen természetes, ha hajmosás, illetve fésülködés közben elveszítünk néhány hajszálat, ha azonban azt vesszük észre, hogy hajunk csomókban hullik, akkor szükség lehet vaskiegészítésre.

Ugyancsak figyelmeztető tünet lehet a száj sarkában lévő bőr kirepedezettsége, ezért az ilyen jellegű panaszainkat osszuk meg a háziorvosunkkal, ha ellenőriztetni szeretnénk a vasszintünket.

Bár nem gyakori tünet, mégis felhívják a figyelmet a szakemberek arra, hogy a töredezett körmök, valamint a köröm formájának megváltozása is utalhat a vas alacsony szintjére.

+1. A nyugtalan láb szindróma is lehet a vashiány egyik tünete

Szakemberek összefüggésbe hozták a nyugtalan láb szindrómát a vashiánnyal. Nyugtalan láb szindróma esetén erős késztetést érzünk a lábaink mozgatására miközben nyugalmi állapotban vagyunk.  A tünetek az éjszakai alvás során erősebbek lehetnek, így gátolják a nyugodt pihenést. Egyes kutatások szerint a vashiányos vérszegénységben szenvedők hatszor nagyobb valószínűséggel szenvednek nyugtalan láb szindrómában, mint az átlagemberek.

A fentieken kívül vannak még olyan tünetek, amelyek bár ritkán, de mégis összefüggésbe hozhatók a vashiánnyal. Ezek közé tartozik például a tartós lehangoltság érzése, a gyakori fertőzések kialakulása, az étvágytalanság, az ingerlékenység, illetve a kezeken és a lábakon tapasztalható hidegérzet.

Mit tehetünk, ha mégis vaskiegészítésre van szükségünk?

Ha a most felsorolt tünetek közül egyet, netán többet tartósan érzékelünk magunkon, akkor kérjünk segítséget a háziorvosunktól azért, hogy megtudjuk, hogy vajon vashiány áll-e a panaszok hátterében. Otthoni körülmények között is megbizonyosodhatunk róla, hogy panaszainkat vashiány okozza-e. Ehhez alkalmazzuk a Vashiány gyorstesztet, ami ide kattintva megvásárolható.

Ha beigazolódik a gyanú, akkor sem kell megijedni, mert ma már a gyógyszereken kívül számos lehetőségünk van arra, hogy pótoljuk a szervezetünk számára hiányzó vasat.

A természetes gyógymódot kedvelők számára biztonságos megoldás lehet a Floradix Kräuterblut szirup, amely szerves vasat és B-vitaminokat tartalmaz, így fogyasztásával természetes módon gondoskodhatunk a vas kiegészítéséről.

A Kräuterblut szirup fogyasztása különösen előnyös a nők számára, beleértve a kismamákat és a szoptató édesanyákat, valamint hatékony megoldás lehet gyermekeknek, serdülő korúaknak, időseknek, betegségből lábadozóknak, vegetáriánusoknak és mindenkinek, aki aktív életet folytat.

Kattintson ide és ismerje meg jobban a gyógynövényekből, zöldségekből és gyümölcslé koncentrátumból készült Kräuterblut szirupot, amely a felhasználók visszajelzései alapján nem okoz székrekedést, illetve kellemes ízének és folyékony állagának köszönhetően könnyen és kényelmesen bevehető.

Vashiány gyorsteszt

Önellenőrzésre alkalmas gyorsteszt vashiány kimutatására egy csepp vérből.

Melyek a Vashiány teszt előnyei?

  • egyszerű, gyors használat, eredmény 10 perc alatt,
  • azonnali eredmény, egy csepp vérből,
  • otthon, bárki által elvégezhető a vashiány megállapítására,
  • megbízható, 98%-os pontosság,
  • gyerekeken is elvégezhető a Vashiány teszt,
  • egészségpénztárban elszámolható termék!

Ha sokszor érzi magát fáradtnak, levertnek, kedvetlennek, ha gyakran sápadt, vagy gyengélkedik immunrendszere, elképzelhető, hogy panaszait vashiány okozhatja, amiről saját maga is meggyőződhet otthonában kényelmesen, a Vashiány gyorsteszt segítségével!

Kutatások forrása:
Iron and restless legs syndrome: Treatment, genetics and pathophysiology
Correlates of Nonanemic Iron Deficiency in Restless Legs Syndrome

Kräuterblut szirup és Floravital szirup

A Floradix Kräuterblut szirup illetve a Floradix Floravital szirup táplálékkiegészítő szerves kötésű vasat, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitaminokat tartalmaz, melyek hozzájárulhatnak a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez, valamint részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Ezenkívül a vas, valamint a B6- és a B12-vitaminok hozzájárulhatnak a normál vörösvértest- és hemoglobin képződéshez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását.

A Floradix Kräuterblut szirup nem tartalmaz alkoholt, tartósítószert, színező- vagy mesterséges aromaanyagokat, laktózmentes és vegetáriánusok számára is alkalmas.

A Floradix Floravital szirup nem tartalmaz alkoholt, tartósítószert, mesterséges színező- és aromaanyagokat, laktózmentes, élesztőmentes, gluténmentes, vegetáriánusok és vegánok számára is alkalmas.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart