Barion Pixel

A vashiány megértése: tünetek, okok és megoldások

vashiány tünetei, vashiány megértése, vashiány kezelése, vashiány természetes kezelése, vashiány következményei, normál vas érték

A vashiány gyakori egészségügyi probléma. Sokkal gyakoribb, mint elsőre gondolnánk. A vashiány következményei szinte bármelyik korosztályt érinthetik, nem megfelelő vaspótlás esetén pedig számos tünet és szövődmény jelentkezhet. Nézzük, hogy mit kell tudnunk ahhoz, hogy megértsük a vashiányt, felismerjük a tüneteket, és biztosítsuk szervezetünk számára az optimális vasszintet.

A vashiány tünetei

A vashiány különféle tünetekkel jelentkezhet. Ezeket gyűjtöttük össze azért, hogy segítsünk felismerni a hiányállapotot.

Fáradtság és gyengeség: ha túl gyakran érezzük magunkat fáradtnak vagy kevés az energiánk még akkor is, ha elegendő időt szántunk a pihenésre, akkor a fáradtságot és a gyengeséget a vashiány is okozhatja.

Sápadt bőr és töredezett, gyenge körmök: a sápadt arcszín és a körmök állapotának változása, meggyengülése és gyakori töredezése szintén utalhat vashiányra. Nem ritka, hogy a köröm formájának megváltozása is jelzésértékű, ezért, ha homorúbbak, netán kanál alakúak lesznek a körmeink, akkor mindenképpen egyeztessünk háziorvosunkkal.

Légszomj: a légzési nehézség vagy a légszomj vashiányt jelezhet. Különösen akkor, ha fizikai megterhelés során jelentkezik. Ha úgy érezzük, hogy egy lépcsőn felmenni is nehézséget okoz a számunkra, akkor érdemes ellenőriztetni a vasszintünket.

Gyors szívverés: ha egy minimális fizikai tevékenység során is azt érezzük, hogy majdnem kiugrik a szívünk, akkor ezt jelezzük a háziorvosnak, mert ez is lehet a vashiány egyik gyakori tünete.

Fejfájás és szédülés: a fejfájás mögött számos ok meghúzódik, mégis, ha gyakran előfordul, hogy fáj a fejünk, szédülünk és bizonytalannak érezzük magunkat, akkor nézessük meg a vasszintünket.

Törékeny haj és hajhullás: a haj szárazzá, törékennyé válása szintén lehet a vashiány következménye. Ugyancsak erre gyanakodjunk akkor, ha túlzott hajhullást tapasztalunk.

Koncentrációs nehézség: ha azt tapasztaljuk, hogy nehezen fókuszálunk és romlik a memóriánk, akkor is ellenőriztessük vasszintünket, mert ezeket a tüneteket is okozhatja a vas alacsony szintje.

Hideg kezek és lábak: ez is egy viszonylag gyakori tünet, amit a vashiánnyal kapcsolatban tapasztalhatunk.

Nyugtalan láb szindróma: ez egy viszonylag ritka, ám jellegzetes tünete a vashiánynak. Hatására kellemetlen érzést tapasztalunk, ellenállhatatlan mozgási inger kíséretében.

A vashiány okai

Ahhoz, hogy a vashiányt megfelelően kezelni tudjuk, elengedhetetlen, hogy a mögötte húzódó okokat is megértsük. Nézzük, hogy melyek lehetnek ezek!

Nem megfelelő táplálkozás: az étrend nem tartalmaz elegendő vasban gazdag élelmiszert, például vörös húst, baromfit, halat, hüvelyeseket és zöld leveles zöldségeket.

Vasfelszívódási zavar: bizonyos állapotok, mint például a cöliákia vagy a gyulladásos bélbetegség akadályozhatják a vas felszívódását.

Megnövekedett vasszükséglet: a csecsemők, a gyermekek, a tinédzserek és a terhes nők vasszükséglete magasabb lehet az intenzív fejlődés, illetve a magzat növekedése miatt.

Vérvesztés: a túl erős menstruáció, a gyomor- és bélrendszeri vérzések, illetve a túl gyakori véradás is okozhat vashiányt.

Krónikus betegségek: bizonyos betegségek, mint például a vesebetegség és egyes daganatos megbetegedések megzavarhatják a vas anyagcseréjét.

Megoldások vashiányra

Miután sikerült kideríteni a mögöttes okokat, a kezelőorvos megfelelő vaspótló készítményeket javasol. Amennyiben nem került megállapításra semmilyen súlyos betegség, akkor mi magunk is sokat tehetünk a megfelelő vasbevitel érdekében.

Első lépésként vizsgáljuk át étrendünket, nézzük meg, hogy elegendő vastartalmú ételt fogyasztunk-e. Ezután tartsuk szem előtt, hogy néhány vitamin, mint például a C-vitamin segíti a vas felszívódását a szervezetünkben, ezért érdemes a vasban gazdag ételeket C-vitaminban gazdag ételekkel együtt fogyasztani. A citrusfélék például jól passzolnak egy zöld salátához, így nemcsak a vasat, hanem a C-vitamint is pótolhatjuk.

Ha úgy érezzük, hogy táplálkozásunk során nem tudunk elegendő mennyiségű vasat magunkhoz venni, akkor választhatunk vasat tartalmazó étrend-kiegészítőket. A legjobb, ha természetes összetevőket tartalmazó készítményt fogyasztunk, mert azzal nem terheljük a szervezetünket káros adalékanyagokkal.

A Salus termékcsaládban számos ilyen készítmény található. Itt van például a Floradix Kräuterblut szirup, amely jól felszívódó szerves kötésű vasat, illetve a vas felszívódását támogató C-vitamint is tartalmaz. Gyógynövényekből, zöldségekből és gyümölcslé koncentrátumból készült, folyékony állagának köszönhetően könnyen és biztonságosan bevehető. Laktózmentes és vegetáriánusok számára is ajánlott.

Kräuterblut szirup és Floravital szirup

A Floradix Kräuterblut szirup illetve a Floradix Floravital szirup táplálékkiegészítő szerves kötésű vasat, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitaminokat tartalmaz, melyek hozzájárulhatnak a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez, valamint részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Ezenkívül a vas, valamint a B6- és a B12-vitaminok hozzájárulhatnak a normál vörösvértest- és hemoglobin képződéshez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását.

A Floradix Kräuterblut szirup nem tartalmaz alkoholt, tartósítószert, színező- vagy mesterséges aromaanyagokat, laktózmentes és vegetáriánusok számára is alkalmas.

A Floradix Floravital szirup nem tartalmaz alkoholt, tartósítószert, mesterséges színező- és aromaanyagokat, laktózmentes, élesztőmentes, gluténmentes, vegetáriánusok és vegánok számára is alkalmas.

A Salus termékcsaládban az érzékenységgel élők is találnak maguk számára vaspótló étrend-kiegészítőt, hiszen a Floradix Floravital 100%-ban glutén és laktózmentes, így tökéletesen illeszkedik a gluténmentes étrendbe. A Kräuterblut sziruphoz hasonlóan ez is tartalmaz vasat, C-vitamint és egyéb vitaminokat, amelyek hozzájárulhatnak a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart