Barion Pixel

Kiket fenyeget a vashiány és a vérszegénység?

Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a teljes populáció mintegy 30%-a vashiányos. A vas hiánya a hemoglobin alacsony szintjével jár együtt, ami többek között fáradékonyságban, sápadtságban, vagy szapora szívverésben nyilvánulhat meg.

Vashiány szempontjából rizikócsoportba tartoznak:

  • termékeny korú nők erős menstruációs vérzéssel,
  • várandós nők,
  • szoptató anyák,
  • újszülöttek, csecsemők, kisgyermekek,
    daganatos betegek,
  • szívelégtelenségben szenvedő betegek,
  • vegetáriánusok, vegánok,
  • szigorú, egyoldalú diétát követők,
  • emésztőcsatorna, illetve annak vérzésével járó betegségek esetén

Termékeny korú nők erős menstruációs vérzéssel

A menstruáló nők mintegy 10-ánál a havi vérzés túl erős, ez jelentős vér- és vasveszteséggel jár. Feltételezhető, hogy a termékeny korú nők 33-41%-ánál fellépő vashiányos anémia hátterében az erős havi vérzés áll.

Várandós nők

A vashiány különösen veszélyes lehet a terhes nők esetében, akiknél a placenta és a magzat fejlődése plusz vérmennyiség képződését tesz szükségessé.

Újszülöttek, csecsemők, kisgyermekek

A vashiány és a vele összefüggő anémia gyakorisága az ötévesnél fiatalabb gyermekek és csecsemők körében a leggyakoribb. Azon túl, hogy a vas szükséges a vörösvértestek képződéséhez, az idegrendszer egészséges fejlődéséhez is elegendő vasra szükség. A csecsemő – és kisgyermekkorban tartósan fennálló vashiány kognitív és viselkedésbeli változásokkal járhat (pl. szorongás). Az újszülöttek kb. 4-6 hónapra elegendő vasraktárral születnek, ezért fontos, hogy az anya töltse fel szervezetét még a várandósság alatt, hogy biztosítsa újszülöttje vasellátottságát a születés utáni hónapokra.

Daganatos betegek

A vastagbél daganatos betegek mintegy 60%-ánál vashiány diagnosztizálható. Valószínűsíthető, hogy ez a fokozott vérveszteségre vezethető vissza.

Vegetáriánusok, vegánok

A táplálkozás jelentősen befolyásolja a vassal történő ellátottságot. Régóta ismert, hogy a vas biohasznosulása az állati eredetű élelmiszerekből magasabb, mint a növényi eredetűekből. A húsok mellőzése növelheti a vashiány rizikóját.

Az emésztőcsatorna betegségei

A cöliákia, illetve a gyulladásos bélbetegségek is gyakran társulhatnak vashiánnyal és annak következményeivel. Nem segíti ezek elkerülését, ha gyógyírként szigorú diétát javasolnak, hiszen a bevitt vas mennyisége is jelentősen csökkenhet.

A szívelégtelenségben szenvedő betegek

A szívelégtelenségben szenvedő betegek esetében a kórképben alkalmazott gyógyszeres terápia (pl. kisdózisú acetilszalicilsav, véralvadásgátlók) kiváltotta mellékhatások magyarázhatják az esetlegesen kialakuló vashiányt.

Tudta?

A vaspótlás hatása nem jelentkezik azonnal. Bár már 3 hét múlva érezhető jelei lehetnek és a laborértékek is javulhatnak, szakmai szervezetek hosszabbtávú, jellemzően 3 hónapos kúrát javasolnak a vasraktárak feltöltése céljából.

Shopping Cart