Barion Pixel

A vashiány következményei a legújabb kutatások fényében

A vashiány következményei

Fáradtság, sápadt bőrszín, légszomj, töredező haj és körmök. A vashiány tipikus tünetei. Ha nem figyelünk oda rájuk, akkor a vashiány súlyos következményekkel járhat. Az ismeretek bővülésével egyre inkább nyilvánvaló, hogy a vashiány hosszú távon érezteti negatív hatásait, így nagyon fontos, hogy hangsúlyt fektessünk a megelőzésre.

Egyes kutatások szerint a vashiány hallásromlással, időskori kognitív zavarokkal és a megszületendő gyermek autizmusával is kapcsolatba hozható.

  • A vashiányos vérszegénység és a hallásvesztés összefügghet. A 21 és 90 év közötti anémiásoknál kétszer nagyobb a halláscsökkenés kialakulásának az esélye, mint a vassal megfelelően ellátott populációban.
  • Az anémia hosszútávon is éreztetheti hatását. Mivel az emberi szervezetben az agy a legnagyobb oxigénfelhasználó szervnek minősül, az anémiával társuló oxigénellátottsági zavarok rányomják a bélyegüket a kognitív funkciókra is. Azoknál az idős személyeknél, akiknél mintegy 12 évvel korábban anémiát írtak le, 34%-kal gyakrabban alakult ki demencia, mint azoknál, akiknél nem volt jelen az anémia. Az Alzheimer-kórra vonatkozó rizikónövekedés 41%-os az anémiások körében.
  • Több mint 7-szeresére nő a koraszülés rizikója, ha az anya vashiányos anémiás. Ezenkívül a korai terhesség alatti vérszegénységnek neuropszichológiai következményei is lehetnek, derül ki a svéd betegregiszter adataiból, kb. 300.000 anya és gyermeke egészségének nyomonkövetéséből. A korábban anémiás kismamák gyermekeinél 4,9% az autizmus spektrumzavar előfordulási gyakorisága, míg az egészséges (nem anémiás) kismamák gyermekeinél 3,5%. Az anémia hatására emelkedik a figyelemzavar-hiperaktivitás (ADHD) előfordulási gyakorisága is: míg a vérszegény kismamák gyermekeinek 9,3%-ánál, addig a többi kismama gyermekeinek 7,1%-ánál diagnosztizáltak ADHD-t.

Forrás: Medicina & Practicum III. évfolyam 5.szám

Ismerje meg a vastartalmú Kräuterblut szirupot.

Kräuterblut szirup

A Floradix Kräuterblut szirup táplálékkiegészítő szerves kötésű vasat, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitaminokat tartalmaz, melyek hozzájárulhatnak a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez, valamint részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Ezenkívül a vas, valamint a B6- és a B12-vitaminok hozzájárulhatnak a normál vörösvértest- és hemoglobin képződéshez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását.

Nem tartalmaz alkoholt, tartósítószert, színező- vagy mesterséges aromaanyagokat, laktózt.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart