A vashiány sokszor hozható összefüggésbe a nem megfelelő táplálkozással. Nézzük, hogy melyek azok az ételek, amelyek segíthetnek a megelőzésben!
A megelőzés sokkal könnyebb, mint a meglévő vashiány kezelése, ezért mai cikkünkben 14 olyan ételt hoztunk, amelyek könnyen beilleszthetők az étrendbe, és rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk a vashiány megelőzéséért.
1. Csicseriborsó
A csicseriborsó nemcsak helyet kapott a legegészségesebb hüvelyesek és zöldségek listáján, hanem az egyik legjobb vastartalmú élelmiszer is lett, amelyet mindenképpen érdemes hozzáadni az étrendünkhöz. A vas mellett minden adag értékes mennyiségű mangánt, folátot és rezet is tartalmaz.
Mindezeken felül a csicseriborsó széleskörűen és könnyedén felhasználható. Remek kiegészítője a curryknek, salátáknak, tésztaételeknek és szendvicseknek, és szinte minden receptet segíthet különlegessé és egyedivé tenni.
2. Máj
Ha olyan ételeket keresünk, amelyek vasban gazdagok, akkor a máj az első helyek egyikén szerepel. Ez az egyik legjobb étel akkor, ha vaskiegészítésre van szükségünk. A máj tartalmaz folsavat és B-12 vitamint is a vas mellett, ami azért is fontos, mert ezekre van szüksége a szervezetnek a vérszegénység természetes leküzdéséhez.
3. Fűvel táplált marha húsa
A fűvel táplált marha húsa kiváló természetes vasforrás, amely a vason kívül A- és E-vitamint és antioxidánsokat is tartalmaz. Szakemberek szerint a fűvel táplált marha húsa sokkal értékesebb, mint a gabonával etetett marháké.
4. Lencse
A hüvelyesek közül talán a lencse a legértékesebb vasforrásunk. Népszerűségét tovább növeli, hogy értékes összetevői mellett rendkívül kedvező áron hozzájuthatunk.
5. Étcsokoládé
Étcsokoládé alatt a valódi, minőségi étcsokoládét kell érteni. Ha ilyet veszünk le a bolt polcáról, akkor nem csak az édesség iránti vágyunkat elégíthetjük ki, hanem jelentős adag vashoz is hozzájuthatunk.
Kräuterblut szirup
A Floradix Kräuterblut szirup táplálékkiegészítő szerves kötésű vasat, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitaminokat tartalmaz, melyek hozzájárulhatnak a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez, valamint részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Ezenkívül a vas, valamint a B6- és a B12-vitaminok hozzájárulhatnak a normál vörösvértest- és hemoglobin képződéshez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását.
Nem tartalmaz alkoholt, tartósítószert, színező- vagy mesterséges aromaanyagokat, laktózt.
6. Spenót
Ez a zöld színű, leveles zöldség rendkívül gazdag vasban és más értékes tápanyagokban. Kiváló növényi vasforrás, amely egyaránt fogyasztható nyersen vagy főzve.
7. Szardínia
A szardíniát elsősorban értékes omega-3 zsírsavtartalmáról és D-vitamin-tartalmáról ismerhetjük, de emellett kiváló vasforrás is. Felhasználása sokrétű lehet, készíthetünk vele salátát, szószokat vagy akár tésztás egytálételt is.
8. Fekete bab
A feketebab vasban, valamint fehérjében és rostban gazdag. Mindemellett kiváló szénhidrátforrás bárki számára, aki prediabéteszben, cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenved.
9. Pisztácia
Érdemes a pisztáciát választani akkor, ha valamilyen egészséges nassolnivalóra vágyunk, ugyanis tápanyagokban gazdag, a vas mellett tartalmaz még B6-vitamint és rezet is.
10. Mazsola
A mazsola szintén kiváló természetes vasforrás. Egészítsük ki aszalt szilvával és aszalt fügével, és egy valóban egészséges, vasban gazdag desszertet kapunk.
11. Tökmag
A sokoldalúan felhasználható, ízletes és tápanyagokban gazdag tökmag kiváló vasforrás. Fogyaszthatjuk önmagában, salátákhoz vagy sültekhez adagolva, de készíthetünk a felhasználásával ízletes szendvicskrémeket is.
12. Tojás
A szintén egy nagyon fontos vasforrás. Nagy előnye, hogy a gyerekek is szívesen fogyasztják, így könnyedén beilleszthető a napi étrendben. A vas mellett a tojás kiváló forrása a fehérjének, a szelénnek, a riboflavinnak és a B12-vitaminnak is.
13. Kelkáposzta
A kelkáposztát sokan igazi szuperélelmiszernek nevezik, persze elsősorban azok, akik rajonganak az érdekes ízvilágáért. Ez a lelkesedés nem meglepő, ha megnézzük értékes összetevőit. A kelkáposzta kiváló vasforrás, a vasat tartalmazó ételek között a legértékesebbek közé tartozik. Értékét tovább növeli, hogy rostban, K- és A-vitaminban is gazdag, valamint tele van C-vitaminnal, amely fokozza a vas felszívódását.
14. Csirke
A többi húshoz és baromfihoz hasonlóan a csirke is kétségtelenül az egyik legjobb vastartalmú étel. Ezenkívül az egyik legkönnyebben beilleszthető alapanyag, hiszen készíthetünk a felhasználásával leveseket, pörkölteket, salátákat, szendvicseket és még sokféle kiváló ételt.
Ha az étrendünk változatos, igyekszünk a fent felsorolt alapanyagokat felhasználni, akkor sokat tehetünk a vashiány megelőzéséért. Ha mégis úgy alakul, hogy a háziorvosunk vaspótlást tart szükségesnek, akkor kipróbálhatjuk a Floradix Kräuterblut szirupot, amely vas-glükonátból származó szerves kötésű vasat, B1-, B2-, B6-, B12 és C-vitaminokat is tartalmaz.
A Floradix Kräuterblut szirup előnyei közé tartozik, hogy:
- gyógynövényekből, zöldségekből és gyümölcslé koncentrátumból készült
- folyékony állagának köszönhetően könnyen fogyasztható és jól felszívódik
- a vasat a különösen jól felszívódó vas(II)-glükonát formájában tartalmazza
- laktózmentes, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják
- vegetáriánusok számára is ajánlott
- fogyasztói visszajelzések alapján kellemes ízű és nem okoz székrekedést

Forrás:
https://draxe.com/nutrition/top-10-iron-rich-foods/
Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.