14 vasban gazdag étel, amelynek helyet kell kapnia az étrendben!

A vashiány sokszor hozható összefüggésbe a nem megfelelő táplálkozással. Nézzük, hogy melyek azok az ételek, amelyek segíthetnek a megelőzésben!

A megelőzés sokkal könnyebb, mint a meglévő vashiány kezelése, ezért mai cikkünkben 14 olyan ételt hoztunk, amelyek könnyen beilleszthetők az étrendbe, és rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk a vashiány megelőzéséért.

1. Csicseriborsó

A csicseriborsó nemcsak helyet kapott a legegészségesebb hüvelyesek és zöldségek listáján, hanem az egyik legjobb vastartalmú élelmiszer is lett, amelyet mindenképpen érdemes hozzáadni az étrendünkhöz. A vas mellett minden adag értékes mennyiségű mangánt, folátot és rezet is tartalmaz.

Mindezeken felül a csicseriborsó széleskörűen és könnyedén felhasználható. Remek kiegészítője a curryknek, salátáknak, tésztaételeknek és szendvicseknek, és szinte minden receptet segíthet különlegessé és egyedivé tenni.

2. Máj

Ha olyan ételeket keresünk, amelyek vasban gazdagok, akkor a máj az első helyek egyikén szerepel. Ez az egyik legjobb étel akkor, ha vaspótlásra van szükségünk. A máj tartalmaz folsavat és B-12 vitamint is a vas mellett, ami azért is fontos, mert ezekre van szüksége a szervezetnek a vérszegénység természetes leküzdéséhez.

3. Fűvel táplált marha húsa

A fűvel táplált marha húsa kiváló természetes vasforrás, amely a vason kívül A- és E-vitamint és antioxidánsokat is tartalmaz. Szakemberek szerint a fűvel táplált marha húsa sokkal értékesebb, mint a gabonával etetett marháké.

4. Lencse

A hüvelyesek közül talán a lencse a legértékesebb vasforrásunk. Népszerűségét tovább növeli, hogy értékes összetevői mellett rendkívül kedvező áron hozzájuthatunk.

5. Étcsokoládé

Étcsokoládé alatt a valódi, minőségi étcsokoládét kell érteni. Ha ilyet veszünk le a bolt polcáról, akkor nem csak az édesség iránti vágyunkat elégíthetjük ki, hanem jelentős adag vashoz is hozzájuthatunk.

6. Spenót

Ez a zöld színű, leveles zöldség rendkívül gazdag vasban és más értékes tápanyagokban. Kiváló növényi vasforrás, amely egyaránt fogyasztható nyersen vagy főzve.

7. Szardínia

A szardíniát elsősorban értékes omega-3 zsírsavtartalmáról és D-vitamin-tartalmáról ismerhetjük, de emellett kiváló vasforrás is. Felhasználása sokrétű lehet, készíthetünk vele salátát, szószokat vagy akár tésztás egytálételt is.

8. Fekete bab

A feketebab vasban, valamint fehérjében és rostban gazdag. Mindemellett kiváló szénhidrátforrás bárki számára, aki prediabéteszben, cukorbetegségben vagy inzulinrezisztenciában szenved.

9. Pisztácia

Érdemes a pisztáciát választani akkor, ha valamilyen egészséges nassolnivalóra vágyunk, ugyanis tápanyagokban gazdag, a vas mellett tartalmaz még B6-vitamint és rezet is.

10. Mazsola

A mazsola szintén kiváló természetes vasforrás. Egészítsük ki aszalt szilvával és aszalt fügével, és egy valóban egészséges, vasban gazdag desszertet kapunk.

11. Tökmag

A sokoldalúan felhasználható, ízletes és tápanyagokban gazdag tökmag kiváló vasforrás. Fogyaszthatjuk önmagában, salátákhoz vagy sültekhez adagolva, de készíthetünk a felhasználásával ízletes szendvicskrémeket is.

12. Tojás

A szintén egy nagyon fontos vasforrás. Nagy előnye, hogy a gyerekek is szívesen fogyasztják, így könnyedén beilleszthető a napi étrendben. A vas mellett a tojás kiváló forrása a fehérjének, a szelénnek, a riboflavinnak és a B12-vitaminnak is.

13. Kelkáposzta

A kelkáposztát sokan igazi szuperélelmiszernek nevezik, persze elsősorban azok, akik rajonganak az érdekes ízvilágáért. Ez a lelkesedés nem meglepő, ha megnézzük értékes összetevőit. A kelkáposzta kiváló vasforrás, a vasat tartalmazó ételek között a legértékesebbek közé tartozik. Értékét tovább növeli, hogy rostban, K- és A-vitaminban is gazdag, valamint tele van C-vitaminnal, amely fokozza a vas felszívódását.

14. Csirke

A többi húshoz és baromfihoz hasonlóan a csirke is kétségtelenül az egyik legjobb vastartalmú étel. Ezenkívül az egyik legkönnyebben beilleszthető alapanyag, hiszen készíthetünk a felhasználásával leveseket, pörkölteket, salátákat, szendvicseket és még sokféle kiváló ételt.

Ha az étrendünk változatos, igyekszünk a fent felsorolt alapanyagokat felhasználni, akkor sokat tehetünk a vashiány megelőzéséért. Ha mégis úgy alakul, hogy a háziorvosunk vaspótlást tart szükségesnek, akkor kipróbálhatjuk a Floradix Kräuterblut szirupot, amely vas-glükonátból származó szerves kötésű vasat, B1-, B2-, B6-, B12 és C-vitaminokat is tartalmaz.

A Floradix Kräuterblut szirup előnyei közé tartozik, hogy:

  • gyógynövényekből, zöldségekből és gyümölcslé koncentrátumból készült
  • folyékony állagának köszönhetően könnyen fogyasztható és jól felszívódik
  • a vasat a különösen jól felszívódó vas(II)-glükonát formájában tartalmazza
  • laktózmentes, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják
  • vegetáriánusok számára is ajánlott
  • fogyasztói visszajelzések alapján kellemes ízű és nem okoz székrekedést

Forrás:
https://draxe.com/nutrition/top-10-iron-rich-foods/

Shopping Cart