Barion Pixel

Mennyi vasra van szüksége egy kismamának?

Vaspótlás terhesség

Terhesség alatt körülbelül kétszer annyi vasra van szükség, mivel a szervezet több vasat használ fel azért, hogy extra vért termeljen a kisbabának. A szakemberek sokat beszélnek erről, mégis az állapotos nők közel fele nem jut elegendő vashoz. Mégis mennyire vasra van szükség és honnan juthatunk hozzá? Nézzük!

Miért fontos a vas?

Mielőtt megnéznénk, hogy mennyi vasra van szüksége egy kismamának, járjuk körül, hogy miért olyan fontos ez az ásványi anyag a szervezetünk számára.

Terhesség alatt a szervezet vasat használ fel, hogy extra vért termeljen az anyuka és a kisbaba számára. A vas segít az oxigént a tüdőből a test többi részébe eljuttatni, beleértve a kisbaba szervezetét is.

A megfelelő vasfogyasztás megelőzheti, hogy vashiányos vérszegénység alakuljon ki, és a kisbaba túl alacsony súllyal, netán koraszülöttként érkezzen.

A leggyakoribb tünetek, amelyek terhesség alatt a vashiányt jelzik a következők: indokolatlan fáradtságérzés, sápadtság, levertség, gyengeség, koncentrálóképesség csökkenése, töredezett körmök, száraz bőr, hajhullás, fizikai terhelésre légszomj.

Mennyi vasra van szüksége egy kismamának?

A terhesség 4. hónapjától a szakemberek szerint napi 20-25 mg vas szedése ajánlott. Természetesen figyelembe kell venni a kismama egészségi állapotát, különös tekintettel az olyan betegségek meglétére, amelyek a tápanyagfelszívódást gátolhatják. Ilyen esetekben mindig a kezelő orvos tanácsát kell követni. A terhesség után, a szoptatás időtartama alatt szintén szükség lehet a vaspótlásra, ezért érdemes ebben az időszakban is figyelemmel kísérni a szervezet vasszintjét.

Milyen ételekből juthatunk egy kis extra vashoz?

A vas megtalálható a húsban és a növényi eredetű élelmiszerekben Szükség esetén olyan természetes étrend-kiegészítőket is választhatunk, mint a Floradix Kräuterblut szirup.

Az élelmiszerekben kétféle típusú vas található:

  • hem vas: ez a legjobb a szervezet számára, forrása a marha-, a csirke-, a pulyka- és a sertéshús
  • nem hem vas: ez található a babban, a spenótban, a tofuban és általában a vasat tartalmazó gabonafélékben

Ha valaki vegetáriánus, akkor terhesség alatt még jobban oda kell figyelnie a megfelelő vaspótlásra, és javasolt folyamatosan figyelni a vasszintet. Ezt megtehetjük otthoni körülmények között is a Vashiány gyorsteszt segítségével. A gyorsteszt ide kattintva elérhető webáruházunkban.

A megfelelő vaspótláshoz elengedhetetlen, hogy a magas vastartalmú ételeket C-vitamint tartalmazó ételekkel együtt fogyasszuk. A C-vitamin ugyanis segít abban, hogy a szervezetünk jobban felszívja a vasat.

Ne feledjük, hogy vannak olyan ételek és italok, amelyek viszont akadályozhatják a vas felszívódását. Ide tartozik például a kávé, a fekete tea, a tej, a teljes kiőrlésű gabonák és a tejtermékek. Lehetőleg kerüljük ezek együttes fogyasztását a magas vastartalmú ételekkel.

Mikor lehet szükség vaspótlásra?

A természetes összetevőket tartalmazó étrend-kiegészítők, mint amilyen a Floradix Kräuterblut szirup is, segíthetnek abban, hogy minden nap elegendő vashoz jussunk. Fontos, hogy ne essünk túlzásba, hiszen a túl sok vas fogyasztása negatív hatással is lehet a szervezetünkre. Ne fogyasszunk napi 45 mg-nál többet a terhesség vagy a szoptatás ideje alatt, illetve ügyeljünk arra, hogy mindig a kezelőorvos javaslatainak megfelelően szedjük a vaspótlókat.

A Floradix Kräuterblut szirup egy olyan táplálékkiegészítő, amely biztonsággal szedhető terhesség alatt is. Szerves kötésű vasat és vitaminokat tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a vörösvértest-képződéshez. Nem tartalmaz alkoholt, tartósítószert, színező- vagy mesterséges aromaanyagokat. Kellemes ízének és folyékony állagának köszönhetően pedig könnyen és kényelmesen elfogyasztható.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart