A vas felelős a szervezetünkben az oxigén szállításáért. Mivel terhesség alatt megnő a vasszükséglet, ezért még jobban oda kell figyelni a megfelelő bevitelre, illetve szükség esetén a pótlásra. De miért fontos a C-vitamin? Mi köze a kettőnek egymáshoz? Erről írtunk mai cikkünkben!
Miért fontos a C-vitamin terhesség alatt?
A C-vitamin többek között erősíti az immunrendszert, csökkenti a vashiányos vérszegénység kialakulásának kockázatát, illetve kulcsfontosságú szerepe van a baba fejlődésében is.
A C-vitamin:
- segíti a kollagén termelődését, amely támogatja a normál növekedést, az egészséges szöveteket és a sebgyógyulást
- támogatja a baba immunrendszerét
- segíti a vas felszívódását mind a baba, mind az anyuka számára
Mennyi C-vitaminra van szükség terhesség alatt?
A várandósság alatt bizonyos vitaminokra és ásványi anyagokra nagyobb szükség van.
dr. Oláh Orsolya szülész-nőgyógyász egy internetes magazinban arról írt, hogy a C-vitaminból minimum napi 50 milligramm ajánlott a kismamák számára.
Fontos tudni, hogy mivel vízben oldódó vitaminról van szó, a szervezet nem képes elraktározni. Ez azt jelenti, hogy a napi bevitel a terhesség alatt elengedhetetlen. Jó hír azonban, hogy egy egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel, amely sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz, könnyedén hozzájuthatunk ahhoz a mennyiséghez, amelyhez kismamaként nekünk, illetve kisbabánknak szüksége van.
Milyen élelmiszerek tartalmaznak C-vitamint?
A C-vitaminban gazdag élelmiszerek közé tartozik a brokkoli, karfiol, kelkáposzta, kivi, citrusfélék, piros, zöld vagy sárga paprika, édesburgonya, eper és paradicsom.
Érdekesség, hogy a paprika több mint kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. A paprika körülbelül 126 mg-ot tartalmaz 100 grammonként, míg a narancs csak 52 mg C-vitamint tartalmaz 100 grammonként.
Ne feledjük, hogy más vízben oldódó vitaminokhoz hasonlóan az ételek elkészítésének és főzésének módja is befolyásolhatja a C-vitamin-tartalmat.
A forralás például tönkreteheti a C-vitamin egy részét, ezért a lehető legtöbb tápanyag megőrzése érdekében a legjobb, ha pároljuk vagy grillezzük a zöldségeket. De talán a legjobb megoldás az, ha nyersen, salátaként fogyasztjuk őket.
Miért fontos a C-vitamin a vaspótlás szempontjából?
A C-vitamin támogatja a vas felszívódását a szervezetben, ezért érdemes egyidőben fogyasztani ezt a két rendkívül fontos tápanyagot. Ha ugyanis olyan ételeket választunk, amelyek vasban és C-vitaminban is gazdagok, akkor sokkal több vas tud hasznosulni, így nagyobb eséllyel tudjuk biztosítani a számunkra, illetve kisbabánk számára szükséges vasmennyiséget.
Magas vastartalmú étélek közé tartoznak a sovány húsok, a sötétzöld színű zöldségfélék, az olajos magvak közül a dió, a mák, a kesudió és a mandula, illetve a babok és hüvelyesek, a teljes kiőrlésű élelmiszerek, a szárított gyümölcsök, valamint a friss gyümölcsök közül a sötét színűek.
Mivel a vas C-vitaminnal együtt szívódik fel a leghatékonyabban, ezért ajánlott vasban gazdag ételeket C-vitamin-tartalmú zöldségekkel vagy gyümölcsökkel együtt fogyasztani.
Ha azonban úgy érzed, hogy nem sikerül a mindennapi táplálkozás során megfelelő mennyiségben pótolnod a vasat és a C-vitamint, mert nem rajongsz az előbb említett zöldségekért, akkor sem kell elkeseredned!
A Salus termékcsaládba tartozó étrendkiegészítők teljesen természetes alapanyagokból – gyógynövényekből, zöldségekből és gyümölcskoncentrátumokból – készülnek, így fogyasztásukkal a terhesség, illetve a szoptatás alatt teljesen biztonságosan gondoskodhatsz a szükséges vasról és C-vitaminról.
Válaszd a Floradix Kräuterblut étrend-kiegészítő szirupot, ami a jól felszívódó vason és C-vitaminon kívül tartalmaz még B1-, B2-, B6-, B12-vitaminokat is, amelyek mind hozzájárulhatnak a szervezet megfelelő működéséhez.
Ha valamilyen érzékenységgel vagy kénytelen együtt élni, akkor számodra a Floradix Floravital a jó választás, amely szintén tartalmaz C-vitamint, vasat, valamint B1-, B2-, B6-, B12-vitaminokat, de 100%-ban glutén- és laktózmentes, valamint tökéletesen beilleszthető a vegetáriánus és vegán étrendbe is.