Barion Pixel

Ezek a betegségek okozhatnak vashiányos vérszegénységet!

vashiányos vérszegénység okai, vashiányos vérszegénység, vashiány, mi okoz vashiányt

A vashiányos vérszegénység viszonylag sok embert érint Magyarországon. Elsősorban akkor alakul ki, amikor valamilyen oknál fogva megnő a szervezet vasszükséglete. dr. Fehér Ágnes a Trombózis- és Hematológiai Központ belgyógyásza felhívja a figyelmet arra, hogy minden esetben utána kell járni, hogy mi okozza a vashiányos vérszegénységet, mert a legfontosabb dolog a kiváltó ok megszüntetése.

Nézzük, hogy milyen betegségek okozhatnak vashiányos vérszegénységet!

A vashiányos vérszegénységről röviden

Mielőtt megnéznénk a vashiányos vérszegénység mögött húzódó betegségeket, először röviden nézzük át, hogy mit takar pontosan ez a kifejezés.

A vashiányos vérszegénység egy olyan állapot, amikor a szervezet vashiánya a vörösvérsejtek számának csökkenéséhez vezet. A vörösvérsejtek segítenek a szervezetben szállítani és tárolni az oxigént. Ha a normál értéknél kevesebb vörösvérsejt van, akkor a szervek és a szövetek nem kapnak annyi oxigént, mint amennyire szükségük van.

A vérszegénységnek számos típusa létezik, és mindegyik mögött más okok húzódnak meg. A leggyakoribb a vashiányos vérszegénység.

A vashiányos vérszegénység tünetei

A legtöbb esetben enyhe tünetekkel kezdődik a vashiányos vérszegénység. A tünetek erőssége szoros összefüggésben van azzal, hogy milyen mértékű a szervezet vashiánya. Minél nagyobb, a tünetek annál erősebbek lehetnek.

Fontos tudni, hogy a vashiányos vérszegénység fokozatosan alakul ki, ezért a tünetek is fokozatosan jelentkeznek.
Kezdetben tapasztalhatunk:

 • fáradtságot és energiahiányt
 • sápadt arcszínt
 • légszomjat
 • szívdobogásérzést

Ugyan ritkább tünetnek számítanak, de előfordulhat, hogy a fejfájás, a megváltozott ízérzékelés, viszkető érzés, nyelvgyulladás, hajhullás, nem élelmiszerek utáni vágy (pl. jég, papír, agyag), nyelési nehézség és kanál alakú köröm is a vashiány következménye.

Milyen betegségek okozhatják a vashiányos vérszegénységet?

Összegyűjtöttük azokat a betegségeket, illetve megváltozott állapotokat, amelyeknek köze lehet a vashiányos vérszegénység kialakulásához. Fontos tudni, hogy ez a felsorolás csupán tájékoztató célú, és nem helyettesíti az orvosi diagnózist. Minden esetben, amikor felmerül a vashiányos vérszegénység gyanúja, nélkülözhetetlen a szakorvosi vizsgálat és a pontos diagnózis felállítása, mert csak ennek birtokában határozható meg a megfelelő kezelési mód.

Nézzük, hogy milyen állapotok és betegségek állhatnak a vashiányos vérszegénység hátterében!

Túl erős menstruáció

A szülőképes korú nők esetében a menstruáció a vashiányos vérszegénység leggyakoribb oka. Általában azoknál a hölgyeknél alakul ki, akiknek az átlagosnál erősebb a havi vérzésük. Arról, hogy mikor számít túl erősnek a menstruáció, ebben a korábbi cikkben írtunk részletesen (ide belinkelem a cikket).

Terhesség

Az is nagyon gyakori, hogy a terhesség alatt alakul ki vashiány a nőknél. Ennek oka, hogy a szervezetnek extra vasra van szüksége ahhoz, hogy biztosítsa a baba vérellátását.

A WHO ajánlása alapján fontos, hogy ne csak a terhesség alatt figyeljünk oda a vaspótlásra, hanem a szülés után, a szoptatás időszakában se feledkezzünk meg róla.

Gyomor-bélrendszeri vérveszteség

A gyomor-bélrendszerben fellépő vérzés lehet az egyik leggyakoribb oka a vashiányos vérszegénységnek a férfiak és a menopauzán átesett nők esetében.

A felismerést nehezíti, hogy a legtöbb esetben az érintettek nem észlelnek semmit a gyomor-bélrendszerben bekövetkező vérzésekből. Az ilyen típusú vérzéseket kiválthatja például:

 • a nem-szteroid gyulladáscsökkentők szedése,
 • a gyomorfekély,
 • az emésztőrendszeri rák, és az
 • angiodysplasia, ami a gyomor- és bélrendszerben leggyakoribb érelváltozása

Krónikus vesebetegség

A krónikus vesebetegségben szenvedőknél gyakran alakulhat ki vashiányos vérszegénység.

Egyéb okok

A fentieken kívül még számos egyéb oka lehet a vashiányos vérszegénység kialakulásának. Olyan állapotokat vagy tevékenységeket sorolunk ide, amelyek vérveszteséget okozhatnak, és ezáltal hozzájárulhatnak a vashiányos vérszegénység kialakulásához.
Például:

 • gyulladásos bélbetegség, mint például a Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás
 • oesophagitis, vagyis a nyelőcső gyulladása
 • schistosomiasis, ami paraziták által okozott fertőzés
 • trauma, például egy súlyos autóbaleset során bekövetkező nagyfokú vérveszteség
 • orrvérzés, különösen akkor, ha rendszeres
 • felszívódási zavar, vagyis amikor a szervezet nem tudja felszívni a vasat az élelmiszerekből

Ahogy látod számos betegség és megváltozott állapot húzódhat meg a vashiányos vérszegénység kialakulása mögött. Minden esetben, amikor felmerül a gyanú benned, érdemes konzultálnod a háziorvosoddal azért, hogy meghatározza a szükséges vizsgálatokat, majd azok alapján felállítsa a szükséges kezelési módot.

Ha azonban nem jelentkeztek még tünetek, de szeretnél tenni azért, hogy a szervezeted elegendő vashoz jusson, akkor dönthetsz úgy, hogy vastartalmú étrend-kiegészítőt fogyasztasz.

A Salus termékcsaládban kétfélét is találsz, mind a kettő teljesen természetes összetevőket tartalmaz, így nem terhelik meg a szervezetet. A Floradix Kräuterblut szirup és a Floradix Floravital szirup gyógynövényekből, zöldségekből és gyümölcskoncentrátumokból készül. A szerves kötésű vas mellett tartalmaznak még  B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitaminokat is. Mindkét készítményt fogyaszthatják kismamák és vegetáriánusok is, viszont a Floradix Floravital azoknak is tökéletes választás, akik gluténmentes és vegán étrendet követnek.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart