Barion Pixel

Immunerősítés gluténérzékenyként – 10 étel, ami segíthet!

gluténérzékenység, immunerősítés, immunerősítés gluténérzékenyként, gluténérzékeny gyerek immunerősítés

A tudatos szülők már augusztus elején elkezdenek azon gondolkodni, hogy mivel erősítsék gyermekük immunrendszerét az óvoda- vagy iskolakezdés előtt. Gluténérzékenység esetén ez egy kicsit nehezebb, mert nagyon sok élelmiszer tartalmaz glutént. Ma összegyűjtöttünk 10 olyan alapanyagot, amelyek segítségedre lehetnek, illetve arra is hoztunk ötleteket, hogy mit tegyél, ha a gyermeked nem szereti őket! Nézzük!

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, fehérjékben és egészséges zsírokban. Bár a teljes kiőrlésű gabonák is rendkívül fontosak, gluténérzékenység esetén érdemes óvatosnak lenni. Dr. Németh Mariann funkcionális táplálkozási mentor internetes honlapján arról ír, hogy a gluténmentes zab, a rizs, az amarant, a hajdina, a köles, a teff, a cirok, a quinoa, a kukorica, a szója, a különféle maglisztek, a burgonyakeményítő és a gluténmentes gabonák lisztjei nem tartalmaznak glutént.  Így ezek fogyasztása a legtöbb esetben nem okoz gondot.

Nézzük, hogy melyek azok az alapanyagok, amelyek beilleszthetők a gluténmentes diétába és egyben erősítik is a szervezet ellenállóképességét!

1.Citrusfélék

A citrusfélék, mint a narancs, a grapefruit, a citrom és a lime gazdagok C-vitaminban, ami fokozhatja a fehérvérsejtek termelését. Fontos, hogy a szervezet nem tárolja a C-vitamint, így annak beviteléről nekünk kell minden nap gondoskodni.

2.Brokkoli

Gyakran szuperélelmiszernek is nevezik a brokkolit, mert tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Gazdag A-, C- és E-vitaminokban, valamint antioxidánsokban, amelyek mind hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez.

3.Fokhagyma

A fokhagyma nem csak ízletes, hanem nagyszerűen támogatja is az immunrendszert. Kalciumban, káliumban és kénvegyületekben, például allicinben gazdag. Fokozza a fehérvérsejtek működését, így segít felvenni a harcot a vírusokkal szemben.

4.Sötét színű leveles zöldségek

A sötét színű leveles zöldségek, mint például a spenót vagy a kelkáposzta gazdagok C-vitaminban, valamint antioxidánsokban, amelyek ellenállóbbá tehetik az immunrendszert.

5.Gyömbér

A gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert gyömbér az immunrendszer erősítésében is jó szolgálatot tehet. Antioxidáns hatásainak köszönhetően különösen a légúti megbetegedések megelőzésében, illetve a kezelés kiegészítésében lehet fontos szerepe.

6.Görög joghurt

Az élő kultúrát tartalmazó joghurt kiválóan alkalmas az emésztőrendszer, rajta keresztül pedig az immunrendszer támogatására. A probiotikumok élő, egészséges baktériumok, amelyek segítenek fenntartani a bélflóra egyensúlyát. Azért is fontos odafigyelni erre, mert ha az emésztőrendszerben túlsúlyba kerülnek a káros baktériumok, akkor az gyengítheti az immunrendszert.

7.Mandula, napraforgómag és különböző olajos magvak

Bár a C-vitamin jut először eszünkbe, ha immunerősítésről van szó, azért ne feledkezzünk meg az E-vitaminról sem. Az E-vitamin erős antioxidáns, így hatékonyan támogathatja a szervezetet a kórokozók elleni küzdelemben. Az olajos magvak pedig nagyszerű forrásai ennek az immunerősítő vitaminnak.

8.Zöld tea

A fekete és a zöld tea egyaránt gazdag flavonoid antioxidánsokban, amelyek mind-mind támogathatják az immunrendszert.

 9.Paprika

A paprika az egyik legkiválóbb C-vitaminforrásunk. Ahogy már korábban is említettük, a C-vitamin hozzájárul a szervezet immunvédelméhez, így érdemes a napi étrend részévé tenni.

10.Édesburgonya

Az édesburgonya számos immunrendszert támogató tápanyagban gazdag, de leginkább C-vitaminban és béta-karotinban. Emellett az emésztőrendszerre is jótékony hatással van, hiszen rengeteg értékes élelmi rostot tartalmaz, így hozzájárul a tápanyagok jobb felszívódásához.

A felsorolt alapanyagok tehát segítségedre lehetnek abban, hogy gluténérzékenység esetén támogasd az immunrendszeredet.

Ha azonban úgy érzed, hogy nem tudod a mindennapi étkezéseid részévé tenni őket, akkor sem kell elkeseredned, mert a Floradix termékcsaládba tartozó ImmunErő étrend-kiegészítő fogyasztásával természetes módon erősítheted a szervezetedet. Ez a gyógynövényes szirup ugyanis D-, C-, B12-, B6-vitaminokat, illetve szelént, cinket és echinaceát tartalmaz, amelyek mind-mind hozzájárulhatnak az immunrendszer normál működéséhez.

A Floradix ImmunErő nem tartalmaz alkoholt, tartósítószereket, színezéket, illetve mesterséges aromákat, valamint laktóz-, élesztő- és gluténmentes. Sőt, vegetáriánus és vegán étrendet követők számára is biztonsággal fogyasztható.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart