Barion Pixel

Vasszükséglet csecsemőkorban

A csecsemők életük első hónapjaiban nagyon sok vasat használnak fel, hiszen gyorsan növekednek. Az egészséges, időre született babák vaskészlete 4-6 hónapra elegendő, a koraszülötteknek azonban csak 1-2 hónapnyi vasat raktároz a szervezete. Ennek az az oka, hogy újszülöttek szervezetében lévő vasmennyiség a harmadik trimeszterben halmozódik fel a magzati szövetekben. Így, ha a baba több héttel hamarabb érkezik a vártnál, a vasraktározás hiányt szenved. A vas anyagcsere létfontosságú az idegrendszer és az agy egészséges fejlődéséhez, így nagyon fontos, hogy esetleges hiánya mihamarabb kiderüljön.

A csecsemők vasszükségletét legjobban az anyatej fedezi. Igaz, az anyatejnek sok élelmiszerhez viszonyítva viszonylag alacsony a vastartalma (mindössze 0,5 mg/liter), azonban biológiai hasznosulása igen jó, nagyjából 50 százaléka felszívódik. A tehéntej az anyatejhez hasonló mennyiségű vasat tartalmaz, de itt a felszívódást egyes fehérjék mellett a magas foszfor- és kalciumtartalom is gátolja, így csak 10%-a hasznosul. A tápszerekben lévő vasnak csak 5%-át veszi fel a baba szervezete, de a gyártók ügyelnek erre az összetétel meghatározásakor.

A csecsemők napi vasszükséglete 0,27 mg, ez a babák féléves koráig fedezi az igényüket. 6 hónapos kor után ez a szám megugrik: 11 mg lesz a vasszükséglet, mely mutatja, hogy a születéskori vasraktárak kiürültek, így a táplálékkal kell bejuttatni a kellő mennyiségű vasat. Ez nem azt jelenti, hogy vaspótlásra van szükség, csak azt, hogy oda kell figyelni, hogy a hozzátáplálás során minél több magas vastartalmú élelmiszert is kapjon a baba.

Érdekesség, hogy a kutatók régebben a tápszerek vastartalmának növelése mellett foglaltak állást. Napjainkra azonban kiderült, hogy a nem vashiányos csecsemőknél a felesleges vaspótlás hasmenéses megbetegedésekhez vezethet. Ezért ma már azt javasolják, hogy a tápszerek vastartalmát (természetesen a felszívódó mennyiségre való tekintettel) az anyatejhez igazítsák a gyártók. A megfelelő vasellátottság nagyon fontos: a csecsemő- és kisgyermekkorban tartósan fennálló vashiányos állapot kognitív és viselkedésbeli változásokat eredményezhet.

Az újszülöttek vassal történő ellátását segítheti még a „késleltetett köldökzsinór-ellátás”. Ez azt jelenti, hogy a köldökzsinórt nem fogják le azonnal a baba megszületése után, hanem megvárják, míg az abban áramló vér pulzálása megszűnik. Így jelentős mennyiségű vérhez jut az újszülött vassal együtt, mely következtében ritkábban alakul ki nála vashiány élete első évében. (Forrás: https://lenardorsi.hu/a-szules-lepenyi-szakasza/)

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart