Barion Pixel

Vasszükséglet csecsemőkorban

A csecsemők életük első hónapjaiban nagyon sok vasat használnak fel, hiszen gyorsan növekednek. Az egészséges, időre született babák vaskészlete 4-6 hónapra elegendő, a koraszülötteknek azonban csak 1-2 hónapnyi vasat raktároz a szervezete. Ennek az az oka, hogy újszülöttek szervezetében lévő vasmennyiség a harmadik trimeszterben halmozódik fel a magzati szövetekben. Így, ha a baba több héttel hamarabb érkezik a vártnál, a vasraktározás hiányt szenved. A vas anyagcsere létfontosságú az idegrendszer és az agy egészséges fejlődéséhez, így nagyon fontos, hogy esetleges hiánya mihamarabb kiderüljön.

A csecsemők vasszükségletét legjobban az anyatej fedezi. Igaz, az anyatejnek sok élelmiszerhez viszonyítva viszonylag alacsony a vastartalma (mindössze 0,5 mg/liter), azonban biológiai hasznosulása igen jó, nagyjából 50 százaléka felszívódik. A tehéntej az anyatejhez hasonló mennyiségű vasat tartalmaz, de itt a felszívódást egyes fehérjék mellett a magas foszfor- és kalciumtartalom is gátolja, így csak 10%-a hasznosul. A tápszerekben lévő vasnak csak 5%-át veszi fel a baba szervezete, de a gyártók ügyelnek erre az összetétel meghatározásakor.

krauterblut szirup, vaspótlás,

A csecsemők napi vasszükséglete 0,27 mg, ez a babák féléves koráig fedezi az igényüket. 6 hónapos kor után ez a szám megugrik: 11 mg lesz a vasszükséglet, mely mutatja, hogy a születéskori vasraktárak kiürültek, így a táplálékkal kell bejuttatni a kellő mennyiségű vasat. Ez nem azt jelenti, hogy vaspótlásra van szükség, csak azt, hogy oda kell figyelni, hogy a hozzátáplálás során minél több magas vastartalmú élelmiszert is kapjon a baba.

Érdekesség, hogy a kutatók régebben a tápszerek vastartalmának növelése mellett foglaltak állást. Napjainkra azonban kiderült, hogy a nem vashiányos csecsemőknél a felesleges vaspótlás hasmenéses megbetegedésekhez vezethet. Ezért ma már azt javasolják, hogy a tápszerek vastartalmát (természetesen a felszívódó mennyiségre való tekintettel) az anyatejhez igazítsák a gyártók. A megfelelő vasellátottság nagyon fontos: a csecsemő- és kisgyermekkorban tartósan fennálló vashiányos állapot kognitív és viselkedésbeli változásokat eredményezhet.

Az újszülöttek vassal történő ellátását segítheti még a „késleltetett köldökzsinór-ellátás”. Ez azt jelenti, hogy a köldökzsinórt nem fogják le azonnal a baba megszületése után, hanem megvárják, míg az abban áramló vér pulzálása megszűnik. Így jelentős mennyiségű vérhez jut az újszülött vassal együtt, mely következtében ritkábban alakul ki nála vashiány élete első évében. (Forrás: https://lenardorsi.hu/a-szules-lepenyi-szakasza/)

Ha édesanyaként szeretnéd a vasbeviteled megnövelni, akkor két lehetőséged van. Egyrészről megnövelheted a vastartalmú ételeket az étrendedben. Ha ez nem sikerül, akkor a másik lehetőség, hogy vastartalmú étrend-kiegészítőt választasz. Fontos, hogy természetes összetevőkből álljon, hogy ne terheld a saját és a kisbabád szervezetét különböző adalékanyagokkal.

Ha szeretnéd növelni a vasbeviteled, akkor válassz természetes alapú étrend-kiegészítőt. Ilyen például a folyékony állagú Floradix Kräuterblut szirup, amely a vasat különösen jól felszívódó vas(II)-glükonát formájában tartalmazza. Íze a természetes összetevőknek köszönhetően kellemes.

Floradix Kräuterblut szirup további előnye, hogy a vason kívül tartalmaz még B1-, B2-, B6– és B12-vitaminokat, valamint C-vitamint is. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szükséges mennyiségű vas beviteléhez, illetve a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez.

Akkor sem kell elkeseredned, ha valamilyen érzékenységgel élsz együtt, mert a Floradix termékcsaládba tartozó Floravital vastartalmú étrend-kiegészítő szirup 100%-ban glutén-, laktóz- és élesztőmentes. Egyik készítmény sem tartalmaz alkoholt, tartósítószereket és mesterséges adalékanyagokat.

Kräuterblut szirup és Floravital szirup

A Floradix Kräuterblut szirup illetve a Floradix Floravital szirup táplálékkiegészítő szerves kötésű vasat, B1-, B2-, B6-, B12- és C-vitaminokat tartalmaz, melyek hozzájárulhatnak a fáradtság és a kimerültség csökkentéséhez, valamint részt vesznek a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokban. Ezenkívül a vas, valamint a B6- és a B12-vitaminok hozzájárulhatnak a normál vörösvértest- és hemoglobin képződéshez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását.

A Floradix Kräuterblut szirup nem tartalmaz alkoholt, tartósítószert, színező- vagy mesterséges aromaanyagokat, laktózmentes és vegetáriánusok számára is alkalmas.

A Floradix Floravital szirup nem tartalmaz alkoholt, tartósítószert, mesterséges színező- és aromaanyagokat, laktózmentes, élesztőmentes, gluténmentes, vegetáriánusok és vegánok számára is alkalmas.

Szeretnénk felhívni a figyelmedet arra, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos és vegyes étrendet. Az oldalon található cikkeinkkel a célunk az információközlés és a tájékoztatás, semmilyen körülmények között nem szeretnénk azt sugallni, hogy étrend-kiegészítő fogyasztása nélkül nagyobb valószínűséggel fordulnak elő a betegségek, illetve nem őrizhető meg az egészség. Kérünk, hogy bármilyen egészségügyi panasz esetén első lépésként konzultálj kezelőorvosoddal és az ő ajánlása szerint járj el.  

Shopping Cart